Home / Administratie / ”Îmi bătea inima cu putere când am primit coletul prin poștă. Credeam că sunt ajutoare de la UE. Când colo, era gunoiul pe care l-am aruncat pe câmp”

”Îmi bătea inima cu putere când am primit coletul prin poștă. Credeam că sunt ajutoare de la UE. Când colo, era gunoiul pe care l-am aruncat pe câmp”

Hotărârea primarului comunei Hoceni, Vasile Țabără, de a le trimite sătenilor prin poștă colete în care a ambalat gunoiul pe care aceștia l-au aruncat pe câmp a devenit de pomină în toată țara.

Hainele și încălțămintea veche, pamperșii, maculatura și resturile din gospodărie pe care le aruncaseră aiurea pe dealuri s-au … întors acasă. Primarul s-a gândit că o simplă amendă nu îi va putea lecui pe cei certați cu bunul-simț, așa că i-a supus rușinii publice. Vasile Țabără a lăsat deoparte orice jenă și s-a apucat să scotocească prin pungile și sacii cu gunoaie,  în căutare de facturi, cupoane de pensie și alte indicii care să-l conducă la vinovați. Așa a ajuns edilul să împacheteze zeci de kilograme de deșeuri și să le returneze proprietarilor, prin poștă.

 Bucuroși, oamenii au crezut că au primit ajutoare de la Uniunea Europeană și s-au grăbit să își ridice coletele, numai că au ajuns în scurt timp de râsul satului. “Vă mai vine gunoiul prin poștă, vecine?!”, este noul salut din Hoceni.
Mimi Radu, una dintre localnicele cărora primarul Tabără le-a pus pachet la poștă toate gunoaiele găsite pe deal, povestește cu o autoironie de apreciat întreaga pățanie: “Am primit vorbă să merg la Poștă, să ridic un colet. M-am dus eu bucuroasă nevoie-mare! Nu aveam de primit nimic de la nimeni, dar dacă a venit pachet pe numele nostru, mă duc să văd despre ce e vorba. Îmi bătea inima cu putere, am crezut că sunt ajutoare de la Uniunea Europeană. Mă gândeam că am un pachetul ăla mare ulei, zahăr, fasole, făină, mă rog, așa cum primisem mai demult. Am zis că o mai fi rămas ceva și mi-au trimis. Nici nu am mai avut răbdare să ajung acasă cu pachetul. M-am oprit la magazin la nepotul meu să ne uităm în cutie. A mai venit și o cumnată. Nu vă pot spune ce fericită și curioasă eram. Desfac…când colo, fusta mea, apoi o flanea…. văi de mine! Mă mai uit, facturi la lumină, la telefoane! Aveam și un plic de la domnul primar, prin care ne dojenea și ne ruga să nu mai facem asta. A căzut cerul pe mine! Mă duc acasă cu cutia, o pun la ușă și îmi chem bărbatul, că el a dus gunoaiele cu căruța la deal, deși eu i-am spus de multe ori că vom avea probleme din pricina asta. El, nimic, că duc și alții gunoiul și să îl las în pace că știe el ce face!”.

”Nu m-am supărat că mi-a trimis gunoiul prin poștă. Chiar l-am felicitat”

Madam Mimi a prins mingea aruncată la fileu de primar și i-a întins o cursă soțului încăpățânat: ”Îl strig să vină în curte, că a primit ajutoare de la UE. A zis că glumesc, dar a venit în viteză în curte, curios și el! Poftim, mai omule, pățanie! Tot satul a râs! Și noi ne-am amuzat! Bine, ne-ar fi prins bine niște alimente, dar ne-a dat domnul primar o lecție să o ținem minte! Și nouă, și altora! Să știți de la mine, nu m-am supărat că mi-a trimis fusta prin poștă! L-am felicitat! E om gospodar! El ne-a povestit că dacă merge la Huși și vede un cui pe stradă, îl ridică și îl dă la gunoi. Care e gospodar în curtea lui, e gospodar și pe drum! Am meritat! Nimic nu mai aruncăm aiurea. Avem o groapă săpată în curte, dăm foc, balega o ducem la deal … curățenie! Că așa e normal și frumos! A făcut primarul din comuna noastră un exemplu! Și așa o păstrăm!”.

Localnicii susțin ideea primarului și spun că așa a reușit Țabără să îi dezvețe de obiceiuri urâte. Satele din comună arată bine, sunt îngrijite, nu vezi o hârtie sau o bucată de plastic pe jos.

”Am căutat orice indiciu m-ar fi dus la vinovați”

Valeriu Țabără spune că nu a avut încotro. Nu i-a fost și nu îi este nici rușine, nici greață să scormonească prin pungile de gunoi aruncate din mașinile aflate în tranzit sau chiar de săteni certați cu bunele maniere.

“Eu nu le cer oamenilor imposibilul. Curăț satele cu angajații de la 416, facem ordine, avem pubele și containere peste tot pentru ca deșeurile să fie depozitate în mod corect și nu le cerem decât să nu își bată joc de munca și de imaginea noastră! Așa am ajuns să scotocesc prin gunoaie. Am căutat orice indiciu m-ar fi dus la vinovați și așa am dat peste facturi, cupoane de pensie, de alocații, caiete de școală… am luat gunoaiele, le-am împachetat și le-am pus la poștă pe banii primăriei. Nu e ușor să fii sancționat de tot satul, dar oamenii s-au prins repede cum stau lucrurile și s-au conformat treptat. Nu rezolvăm nimic cu o amendă, dar asa…am reușit să aduc oamenii pe drumul cel bun! Mai sunt și excepții, dar nu mă las, scotocesc prin gunoaie cât e nevoie, până când voi elimina această problemă pe raza comunei”, a declarat primarul Țabără.

”M-am alăturat și eu primarului și scotocim amândoi prin gunoaie”

Cătălin Tivda, viceprimarul comunei, mărturisește că a avut un șoc când a văzut ce preocupări are Tabără: “Nu mi-am imaginat că un primar poate să umble prin gunoaie. Am înțeles  însă că e singura soluție pentru a educa oamenii și am început să merg cu el, scotocim prin saci. Am fost amendați în trecut de cei de la Mediu pentru ca era mizerie, iar amenzile sunt usturătoare. Așa că, facem educație în Hoceni… rușinându-i pe cei care sunt certați cu curățenia. Oamenii și au făcut cruce când am primit gunoaiele prin poștă, au spus că așa ceva nu e posibil, alții au considerat că avem ceva cu ei. Nu avem nimic cu nimeni! Nu vă bateți joc de munca altora, dați dovadă de respect și nimeni nu are nimic cu nimeni.  E rușinos să îți găsești dresurile și pamperșii într-un colet, la poștă, deși tu te așteptai la cu totul altceva!”.

Au fost și cazuri de familii care au testat vigilența primarului și au aruncat și a doua oară gunoaie prin șanțuri. Din nou, mizeriile “și-au găsit drumul” spre casă! În ultimii ani, zeci de familii s-au trezit cu deșeurile la poartă, numărul celor care nu respectă mediul reducându-se simțitor.

About Simona Vasile

x

Check Also

De anul viitor, bârlădenii ar putea să-și utilizeze cardul pentru cumpărăturile făcute la piață

Direcția pentru Administrarea Piețelor Parcărilor ...

Inconștient să fii, noroc să ai. Un bătrân a scăpat cu răni minore după ce a intrat cu Matiz-ul într-un tren

Un bătrân de 76 de ...

Zeci de legumicultori vasluieni și-au vândut roșiile în piețele din județ

Legumicultorii vasluieni au început să ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: