Home » Invatamant » Premieră în județul Vaslui: la Bârlad va fi experimentat învățământul dual!

Premieră în județul Vaslui: la Bârlad va fi experimentat învățământul dual!

de Mihaela NICULESCU

Din această toamnă, la Bârlad se va experimenta pentru prima dată în județ învățământul dual. La Colegiul Tehnic Alexandru „Ioan Cuza” va fi înființată o clasă de 20 de elevi care vor urma trei ani de școală profesională, specializarea confecționeri produse textile. Aceasta clasă va fi înființată în baza unui contract de parteneriat dintre Municipiul Bârlad, Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza” și SC Confecții SA, scopul fiind formarea profesională a elevilor prin învățământul dual. Cererea a venit din partea SC Confecții SA, care se confruntă în ultimii ani cu o lipsă acută de forță de muncă calificată.

Societatea bârlădeană îi va stimula pe cei 20 de elevi ai clasei experimentale, acordându-le lunar o bursă de 200 de lei pe lângă cea de aceeași valoare pe care le-o acordă unitatea școlară.

Acest tip de învățământ este parte a învățământului profesional și tehnic dar implică și un parteneriat cu agenții economici. În cazul învățământului dual, elevii vor beneficia de ore mai multe de practică decât în învățământul profesional obișnuit, proporția orelor de practică majorându-se de la an la an. În primul an de școală profesională, ponderea orelor de practică va fi de 30%, în anul 2 de 50%, iar în anul 3 de 70%.”, ne-a declarat Costel Pascaru, directorul adjunct al Colegiului Tehnic „Alexandru Ioan Cuza”.

Atât conducerea liceului cât și a fabricii de confecții își pun mari speranțe că cele 20 de locuri vor fi ocupate. Până acum nu s-a înregistrat decât o singură cerere.

Societatea noastră se confruntă cu o criză a forței de muncă calificate. Ceea ce nu este puțin lucru. Încercăm prin acest parteneriat, pe care l-am încheiat cu municipalitatea și Colegiul Tehnic «Alexandru Ioan Cuza», să calificăm 20 de elevi în meseria confecționer de produse textile. Avem nevoie de forță de muncă, având în vedere că anul trecut am rămas fără 60 de confecționere. Am hotărât să acordăm burse de aceeași valoare cu cele oferite de școală. Sunt și alte cheltuieli pe care le facem, peste cele cu bursele, cum ar fi echipamentul de protecție, etc. Din păcate, legea nu este în favoarea noastră, pentru că nu obligă ucenicul să rămână în societatea care i-a asigurat formarea profesională. Sperăm ca legea să se modifice până la sfârșitul anului, astfel încât să avem siguranța că elevii pe care îi calificăm vor rămâne la noi în societate.”, ne-a declarat Emil Copceac, directorul SC Confecții SA Bârlad.

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: