Home » Justitie » Episcopia Hușilor va lua măsuri canonico-disciplinare față de cei trei preoți arestați la domiciliu pentru fapte de corupție

Episcopia Hușilor va lua măsuri canonico-disciplinare față de cei trei preoți arestați la domiciliu pentru fapte de corupție

Episcopia Hușilor a anunțat că va lua ”măsuri canonic-disciplinare” față de cei trei preoți arestați la domiciliu pentru fapte de corupție, după ce l-ar fi șantajat pe episcopul Corneliu Bârlădeanu cu un filmuleț compromițător. Deocamdată, șefii preoților din județul Vaslui așteaptă ca organele de anchetă să definitiveze cercetările în acest caz.

Cei trei preoți din județul Vaslui arestați la domiciliu pentru 30 de zile după ce ar fi cerut bani sau funcții pentru a nu face publice imagini video în care episcopul Hușilor ar apărea în ipostaze compromițătoare vor fi sancționați pe linie canonică de către ierarhii Bisericii Ortodoxe Române. Reprezentanții Episcopiei Hușilor au anunțat că, deocamdată, se așteaptă finalizarea anchetei derulată de către Direcția Națională Anticorupție, în funcție de a cărei rezultate vor aplica și măsurile disciplinare de rigoare.

Episcopia Hușilor aduce la cunoștința opiniei publice faptul că a luat act cu profundă îngrijorare și regret de situația creată de către Jitaru Sebastian Cristi, preot arhimandrit la Catedrala Episcopală Huși, Damian Gheorghe, preot de caritate la Spitalul Județean Vaslui și Bumbu Răzvan Mihail, preot paroh la Parohia Văleni. Nădăjduim, totodată, că instituțiile abilitate ale statului vor clarifica această speță, urmând ca, după pronunțarea finală a acestora, să fie hotărâte și măsuri canonico-disciplinare potrivit Regulamentului autorităților canonice disciplinare și al instanțelor de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române”, susțin reprezentanții Episcopiei Hușilor.
Șefii preoților din județul Vaslui îi asigură, în același timp, ”pe toți fii duhovnicii” ai Eparhiei Hușilor că ”aceste incidente sunt tratare cu maximă responsabilitate pastorală, pentru o activitate transparentă și în conformitate cu crezul creștin”.

Tribunalul Vaslui a dispus, vineri, arestul la domiciliu pentru arhimandritul Cristian Jitaru, de la Episcopia Hușilor, și preoții Gheorghe Damian și Răzvan Bumbu, în dosarul în care aceștia sunt cercetați de Direcția Națională Anticorupție (DNA) pentru șantaj, după ce ar fi pretins funcții sau ar fi cerut sume importante de bani pentru a nu dezvălui unele materiale compromițătoare cu ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române.
Potrivit procurorilor DNA, preotul arhimandrit Cristian Jitaru, din cadrul Episcopiei Hușilor, ar fi amenințat o persoană din conducerea Bisericii Ortodoxe cu darea în vileag a unei fapte reale sau imaginare, compromițătoare pentru aceasta din urmă, în scopul de a dobândi, în mod injust, atât un folos patrimonial, cât și unul nepatrimonial, respectiv nominalizarea sa pentru un post de episcop vicar.
”În aceeași manieră au procedat și ceilalți doi inculpați, preotul de caritate din cadrul Spitalului Județean de Urgență Vaslui, Gheorghe Damian, și preotul paroh al Parohiei Văleni, Răzvan Bumbu, care, în intervalul 12 – 14 iunie 2017, au pretins doar suma de 50.000 euro, fără vreo altă «avansare»”, susțin procurorii DNA.
Cel șantajat de către cei trei preoți ar fi episocpul Hușilor, preasfințitul Corneliu Bârlădeanu, care ar fi apărut în ipostase compromițătoare într-un filmuleț, se pare alături de un fost elev de la Seminarul Teologic Huși, în prezent preot în județul Vaslui. Preoții l-ar fi amenințat pe șeful lor că dacă nu le dă bani sau funcții, atunci vor face publică înregistrarea, atât la presă cât și la conducerea Bisericii Ortodoxe Române. (Ionuț PREDA)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: