Home / Administratie / Autoritățile din Roșiești cer ajutor de la conducerea județului în cazul mistreților care le-au distrus culturile și le amenință viața

Autoritățile din Roșiești cer ajutor de la conducerea județului în cazul mistreților care le-au distrus culturile și le amenință viața

de Daniel MICU

 Panică în comuna Roșiești, acolo unde turmele de mistreți s-au înmulțit excesiv și, pe lângă recolte distruse, au început să atace și oameni. Un bărbat din satul Roșiești Gară și- a văzut moartea cu ochii, după ce a fost atacat din senin de un porc mistreț, care își făcea siestă în lanul de floarea soarelui.

Mistreții s-au înmulțit în această zonă și ies din pădure, noaptea, dar și ziua, în căutarea hranei. Așa se face că pierderile pe care le suportă, an de an, fermierii de aici sunt considerabile și nu au soluții de nicăieri. Mai grav este însă că animalele nu se mai tem de oameni și devin agresive atunci când au pui și se simt în pericol.

 Sorinel Armeni povestește cum a fost atacat de un porc mare de aproximativ 150 kg, chiar în clipa în care își verifica pierderile în lanul de floarea soarelui: ”Am intrat în cultura de floarea-soarelui, întrucât am fost anunțat că au dat mistreții iama în lan. La nici 100 metri de la drum am fost atacat de un porc mistreț. Nu mi-am dat seama că e lângă mine, nu am văzut nimic. Doar am simțit o izbitură puternică în picior, a dat cu râtul, lovitura m-a aruncat în sus și am căzut pe umăr. Am simțit o durere foarte mare și am urlat, efectiv. Cred că asta l-a speriat și și-a văzut de drum. Dacă simțea sânge, acum îmi găseau oamenii doar hainele. M-ar fi mâncat, clar. Am reușit să mă uit după el, în timp ce eram la pământ. Am văzut un animal de vreo 150 kg, cu o coamă mare neagră, s-a îndepărtat. Norocul meu că era singur, nu avea pui. M-am mișcat cu greu până la mașină, abia am ajuns acasă. Soția s-a speriat. Am sunat la 112 și am mers la spital. Mi-au pus ghips. Dacă până în urmă cu câțiva ani, turmele de mistreți intrau sporadic în culturi, în ultima vreme, s-au înmulțit foarte mult, au purcei, sunt flămânzi și ies din pădure și ziua, și noaptea. Suntem la discreția mistreților! Au devenit spaima fermierilor. Ne pun munca la pământ, iar acum ne și atacă. De teama lor nu mai intrăm în propriile culturi să le verificăm. Pot apărea de oriunde, în orice moment. Am anunțat și la Consiliul Local, trebuie făcut ceva până nu se întâmplă ceva rău!”.

Disperarea oamenilor aproape că nu mai are limite. și nu știu încotro să o apuce de frica sălbăticiunilor.

 ”Eu sunt văcar, stau pe dealuri singur, mi-e teamă să merg pe lângă lanuri. Credeți-mă ! Mistreții sunt foarte periculoși. Mai ales acum, că au pui. Fac distrugeri mari. Sunt mulți. Umblă în turme mari, cu zecile. Un cetățean a întors cultura de porumb de două ori până acum, din cauza lor. Peste 30 de hectare. Un altul s-a întâlnit în vie cu patru porci mari. A înlemnit de frică. Animalele au trecut liniștite. Au avut noroc. Dacă ați putea merge să vedeți cu ochii dumneavoastră, sunt porțiuni mari puse la pământ, și în grâu, și la floarea soarelui. Dorm turmele, se rostogolesc…Distrugeri mari, trebuie să se ia măsuri”, e de părere și văcarul satului.

 Viceprimarul comunei, Florinel Țurcanu, este în asentimentul oamenilor și recunoaște cinstit că nu ar avea curajul să între singur într-o cultură de floarea-soarelui, de teamă să nu fie atacat de vreun porc. El are o explicație pentru situația actuală, dar pentru remedierea problemei este nevoie de implicare serioasă și promptă de la județ: ”Pe timpul lui Ceaușescu, fiecare canton silvic avea un lot semincer, unde cultivau porumb și dădeau iarna știuleți, porumb la porci. Inclusiv vara. De asta stătea porcul pin pădure. Acum nu mai au hrană. E normal să stea vara, zi și noapte, în lanurile de porumb și floarea soarelui. Ți-e frică să mergi pe câmp. Cu ani în urmă, dacă vedeai un porc mistreț și țipai, fugea animalul de rupea pământul. Acum se uită la tine, te lasă se te apropii, nu are nicio treabă. S-au obișnuit cu oamenii, cu câinii, cu pocniturile. Nimic nu îi mai sperie. Eu înțeleg că e nevoie de vânat, iarna, că se fac bani din acest sport, dar vânătorii vin cu zecile, prind câteva animale și restul rămân și ne fac nouă probleme și vara, și toamna. Stați să se facă porumbul ! Va fi nenorocire ! Avem nevoie de ajutorul autorităților de la județ, a celor de la nivel național. Cum s-au găsit soluții cu vulpile, așa se pot găsi soluții și în cazul mistreților”.

 

About Simona Vasile

x

Check Also

Fata de 13 ani dispărută din Adăpostul de Noapte și Zi pentru Copiii Străzii Vaslui, găsită de polițiști în municipiul Iași

Fata de 13 ani dispărută ...

Cabană apicolă în flăcări, la Todirești. Pompierii au reușit să salveze peste 20 de stupi

O cabană apicolă din localitatea ...

Aproape 500 de locuri de muncă disponibile vasluienilor în Spațiul Economic European

Angajatorii din Spațiul Economic European ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: