Home » Sanatate » Ce trebuie să facă vasluienii pentru a evita toxiinfecțiile alimentare în perioadele caniculare

Ce trebuie să facă vasluienii pentru a evita toxiinfecțiile alimentare în perioadele caniculare

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vaslui recomandă populației ca, în perioadele cu temperaturi ridicate, să respecte câteva măsuri simple, dar foarte eficiente, pentru a nu suferi toxiinfecții alimentare.

Vasluienii trebuie să cumpere produse alimentare numai din locuri sau spații înregistrate sau autorizate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, deoarece le oferă garanția unor produse sigure, care sunt controlate de personal specializat și sunt depozitate în condiții corespunzătoare de temperatură și igienă.

Cât mai repede posibil după cumpărare alimentele de origine animală se fie introduse în frigider, unde se păstrează astfel: carnea refrigerata, laptele, produsele din lapte și ouăle la o temperatura de refrigerare de preferință între 0˚C+4˚C și separat în funcție de categoria de produs, iar carnea congelată la o temperatură cât mai scăzută, respectiv sub -12˚C.

Alimentele care urmează a fi depozitate în frigider trebuie ambalate separat și menținute în decursul perioadei de valabilitate, la temperaturile indicate pe ambalaj.

Păstrați alimentele gătite în recipiente acoperite și nu recongelați produsele care au fost decongelate. Îndepărtați alimentele alterate, care sunt o sursă de contaminare pentru celelalte alimente. Spălați bine fructele și legumele înainte de a le depozita în frigider și înainte de a le consuma.

Operatorii din industria alimentară trebuie să evite expunerea pentru vânzare a produselor de origine animală în locuri sau spații care nu asigură temperaturi adecvate și condiții de igienă corespunzătoare. Se cere asigurarea condițiilor de igienă și temperatură la manipularea, depozitarea și transportul produselor de origine animală (în mod special a celor perisabile – carne preparată, carne tocată, pește, ouă, lapte și produse din lapte).

Se vor confisca, denatura și distruge produsele de origine animală alterate sau depreciate în timpul transportului, distribuției, depozitării sau comercializării. Se interzice transportul produselor alimentare, în cazul neasigurării unor temperaturi adecvate pentru menținerea lanțului frigorific. De asemenea reprezintă o ilegalitatea comercializarea și punerea în consum a cărnurilor care nu au fost inspectate, ștampilate și certificate sanitar veterinar.

Consumatorii pot sesiza nereguli din domeniul siguranței alimentelor, apelând gratuit, din orice rețea de telefonie, numărul de telefon al Call Center-ului ANSVSA: 0800 826787, sau la DSVSA Vaslui unde este instituita permanenta la tel : 0235421121 si la office-vaslui@ansvsa.ro. (George PROCA)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: