Home » Administratie » Peste 660.000 de persoane, înregistrate ca zilieri în ultimii șase ani, aproape dublu față de populația județului

Peste 660.000 de persoane, înregistrate ca zilieri în ultimii șase ani, aproape dublu față de populația județului

Peste 660.000 de persoane au fost înregistrate ca zilieri în registrele firmelor din Vaslui în ultimii șase ani, ceea ce reprezintă aproape dublul populației județului cu șomajul cel mai mare din țară. Un vasluian care muncește cu ziua, majoritatea în domeniul agriculturii, câștigă, în medie, 80 de lei net pe zi.

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Vaslui a înregistrat un număr record de persoane care au desfășurat activități ca zilieri la diverse firme din județ în ultimii ani de la apariția legii care oferă posibilitatea desfășurării activității sub o astfel de formă contractuală. În consecință, nu mai puțin de 663.268 de persoane au fost luate în evidențele agenților economici ca zilieri, ceea ce reprezintă aproape dublu față de populația județului înregistrată la ultimul recensământ desfășurat la nivelul Vasluiului. Numai de la începutul acestui an au fost raportate de către firmele din județ un număr de peste 37.000 de poziții în registrele de zilieri.

Potrivit raportărilor făcute de agenții economici, un ziler câștigă, în medie, suma netă de 80 de lei pentru fiecare zi lucrată”, ne-a declarat inspectorul șef al ITM Vaslui, Gheorghe Chirvase.

Cei mai mulți zilieri din județ desfășoară activități în domeniul agriculturii, precum și în cel al silviculturii. Numărul angajatorilor care au achiziționat registre de evidență a zilierilor în ultimii șase ani depășește cifra de trei sute.
De precizat că județul nostru este pe primul loc în țară la numărul de șomeri, cu o rată ce a depășit în ultimii ani 10%. (Ionuț PREDA)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: