Google+
Home » Justitie » Cei trei preoți acuzați că l-au șantajat pe episcop cu imagini compromițătoare rămân în arest la domiciliu

Cei trei preoți acuzați că l-au șantajat pe episcop cu imagini compromițătoare rămân în arest la domiciliu

Curtea de Apel Iași a decis vineri, printr-o sentință definitivă, ca cei trei preoți anchetați de Direcția Națională Anticorupție (DNA) pentru că i-ar fi cerut bani sau funcții în schimbul nedifuzării unor imagini compromițătoare cu episcopul Corneliu Bârlădeanu, să rămână, pentru următoarele trei săptămâni, în arest la domiciliu, așa cum a hotărât, pe 16 iunie, Tribunalul Vaslui. Astfel, magistrații ieșeni au respins, ca nefondată, contestația formulată de procurorii anticorupție la decizia dată inițial de instanța vasluiană, care au cerut, la fel ca la Tribunal, arestarea preventivă a celor trei preoți. În consecință, Cristian Jitaru, Răzvan Bumbu și Gheorghe Damian vor rămâne în arest la domiciliu până pe 15 iulie, inclusiv, urmând ca după această dată să se decidă o nouă eventuală măsură preventivă.

Tribunalul Vaslui a dispus, pe 16 mai, arestul la domiciliu pentru arhimandritul Cristian Jitaru, de la Episcopia Hușilor, și preoții Gheorghe Damian și Răzvan Bumbu, în dosarul în care aceștia sunt cercetați de Direcția Națională Anticorupție (DNA) pentru șantaj, după ce ar fi pretins funcții sau ar fi cerut sume importante de bani pentru a nu dezvălui unele materiale compromițătoare cu ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române.

Potrivit procurorilor DNA, preotul arhimandrit Cristian Jitaru, din cadrul Episcopiei Hușilor, ar fi amenințat o persoană din conducerea Bisericii Ortodoxe cu darea în vileag a unei fapte reale sau imaginare, compromițătoare pentru aceasta din urmă, în scopul de a dobândi, în mod injust, atât un folos patrimonial, cât și unul nepatrimonial, respectiv nominalizarea sa pentru un post de episcop vicar.

”În aceeași manieră au procedat și ceilalți doi inculpați, preotul de caritate din cadrul Spitalului Județean de Urgență Vaslui, Gheorghe Damian, și preotul paroh al Parohiei Văleni, Răzvan Bumbu, care, în intervalul 12 – 14 iunie 2017, au pretins doar suma de 50.000 euro, fără vreo altă „avansare”, susțin procurorii DNA.

Cel șantajat de către cei trei preoți ar fi episocpul Hușilor, preasfințitul Corneliu Bârlădeanu, care ar fi apărut în ipostase compromițătoare într-un filmuleț, se pare alături de un fost elev de la Seminarul Teologic Huși, în prezent preot în județul Vaslui. Preoții l-ar fi amenințat pe șeful lor că dacă nu le dă bani sau funcții, atunci vor face publică înregistrarea, atât la presă cât și la conducerea Bisericii Ortodoxe Române. (Ionuț PREDA)

About Simona Vasile

%d blogeri au apreciat: