Home » Justitie » Cum s-au dat de gol prin SMS preoții turnați la DNA de Episcopul Corneliu Bârlădeanu

Cum s-au dat de gol prin SMS preoții turnați la DNA de Episcopul Corneliu Bârlădeanu

de Ionuț PREDA

Magistrații Curții de Apel Iași i-ar putea trimite din nou după gratii pe cei trei preoți din Vaslui, Huși și Văleni care l-ar fi șantajat pe episcopul Hușilor, Corneliu Bârlădeanu, cu o serie de înregistrări video în care acesta apare în ipostaze intime alături de seminariști. Totul depinde de cum îi vor apăra avocații în fața instanței, acolo unde se va judeca contestația făcută de procurorii DNA la măsura dispusă, în urmă cu o săptămână, de Tribunalul Vaslui. Procesul ar fi trebuit să aibă loc miercuri, însă s-a amânat judecarea lui la solicitarea unui dintre avocații apărării.

Conform referatului întocmit de anchetatori, doi dintre cei trei preoți s-au certat pe modalitatea prin care urmau să primească cei 50.000 de euro ceruți pentru a nu publica imaginile compromițătoare cu Episcopul Corneliu Bârlădeanu.
Sebastian Cristi Jitaru – preot arhimandrit la Catedrala Episcopală Huși, Gheorghe Damian – preot de caritate la Spitalul Județean Vaslui și Răzvan Mihail Bumbu – preot paroh la Parohia Văleni au fost reținuți de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) și, ulterior, plasați în arest la domiciliu de către instanță pentru șantaj, după ce l-au amenințat pe Episcopul Hușilor că vor da publicității înregistrările video în care Corneliu Bârlădeanu ar apărea în ipostaze intime alături de seminariști. Scopul șantajului ar fi fost nominalizarea lui Sebastian Jitaru pentru un post de episcop vicar.
Potrivit referatului prin care procurorii anticorupție au cerut arestarea preventivă a celor trei, între Gheorghe Damian și Răzvan Mihail Bumbu s-ar fi creat o dispută în ceea ce privește modalitatea de primire a banilor.
”A rezultat de asemenea faptul că Gheorghe Damian și Răzvan Mihail Bumbu au avut opinii diferite în privința modalității de primire a sumei de 50.000 de euro pretinse persoanei vătămate. Astfel, în timp ce Gheorghe Damian s-a pronunțat pentru primirea sumei în contul parohiei lui Răzvan Mihail Bumbu, acesta din urmă a încercat să-l determine pe celălalt inculpat să meargă chiar în seara de 14 iunie la Episcopia Huși și să primească cash cei 50.000 de euro pretinși, Bumbu temându-se că tranzacțiile bancare ar lăsa urme. Mai mult, Răzvan Mihail Bumbu se temea ca persoana vătămată să nu se răzgândească și să nu le mai remită cei 50.000 de euro pretinși, optând pentru a rezolva chiar în seara de 14 iunie”, se precizează în referat.
Anchetatorii mai arată că, de frică să nu fie interceptați, cei doi ar fi folosit sintagma ”datorie”, referindu-se la suma de 50.000 de euro.
”Pentru a disimula caracterul ilicit al sumei pretinse și pentru a contracara eventuale măsuri de înregistrare, Gheorghe Damian și Răzvan Mihail Bumbu ar fi folosit în permanență sintagma <datorie> referindu-se la suma de 50.000 de euro solicitată atunci când au comunicat prin SMS cu persoana vătămată”, se arată în referatul cu propunere de arestare.
Conform documentului, preoții erau convinși că vor primi cei 50.000 de euro, bazându-se pe gradul de afectare psihică a victimei.
”În ceea ce-i privește pe inculpații Gheorghe Damian și Răzvan Mihail Bumbu, chiar inculpații erau convinși că persoana vătămată va ceda șantajului proferat de ei, observând, cu ocazia întâlnirii din data de 12 iunie avute cu (…), afectarea psihică a acestuia, inculpatul Răzvan Mihail Bumbu afirmând chiar într-o discuție telefonică faptul că era sigur ca banii <urmau să intre într-una, două zile>. Trebuie menționat de asemenea că cei doi inculpați i-au dat de înțeles persoanei vătămate că au o înțelegere cu celălalt inculpat, Sebastian Cristi Jitaru, persoana vătămată cunoscând deja faptul că Jitaru deținea presupuse înregistrări compromițătoare cu persoana sa. În aceste condiții, intervenția inculpaților Gheorghe Damian și Răzvan Mihail Bumbu a avut drept scop infracțional crearea unei stări de temere și a unei presiuni mai accentuate asupra persoanei vătămate”, se mai menționează în documentul DNA.
 
 

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: