Home » Social » Parada iei tradiționale, pe străzile Bârladului. Cel mai vechi costum popular al evenimentului vine din anii 1800

Parada iei tradiționale, pe străzile Bârladului. Cel mai vechi costum popular al evenimentului vine din anii 1800

de Mihaela NICULESCU

Sâmbătă, 24 iunie, câteva sute de bârlădeni au mărșăluit prin centrul orașului îmbrăcați în ii și costume populare, cu grâu și flori de sânziene în mâini. Activitatea numită „Cu ia la șosea”, inițiată de Asociația Femeilor Întreprinzătoare ( A FI) din Bârlad, în colaborare cu Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Bârlad și Primăria Bârlad, și-a propus să marcheze Ziua Universală a Iei. Deși este al patrulea an în care în lume și în țară se sărbătorește Ziua Universală a Iei, la Bârlad a fost prima oară când această zi a fost marcată.

Îmbrăcate frumos, în ii originale sau stilizate, femeile care s-au adunat de la ora 10 în Piața Civică au pornit în marș spre Grădina Publică făcând un ocol prin Parcul Teatrului, unde cei aflați pe bănci au putut admira frumoasele ii ale femeilor, dar și cămășile naționale cu care erau îmbrăcați unii bărbați. Mulți bârlădeni știau de această sărbătoare, de aceea au ieșit din casă îmbrăcați corespunzător. Alții au aflat cu ocazia acestei parade a iilor despre semnificația zilei de 24 iunie. După o jumătate de oră, coloana a ajuns în Grădina Publică, iar cei mai mulți au rămas la Teatrul de Vară pentru a urmări un program folcloric. Artiștii au fost membri ai mai multor ansambluri din județ, respectiv din Zorleni, Floreni (Raiu), din Ivești și Pogonești, dar și membri ai comunității elene din Bârlad.

Spectacolul, prezentat de Mioara Timofte, președinta A FI Bârlad, a fost foarte bine primit de public. Printre iile prezentate sâmbătă la paradă au fost și câteva autentice, vechi de peste 100 de ani, purtate de membrii ansamblului folcloric din Ivești.

Georgeta Balan a venit îmbrăcată într-un costum popular care a atras atenția în mod deosebit.

Acest costum popular are aproape 120 de ani și l-am moștenit de la bunica soacrei mele. Ia este autentică, la fel ca și cele două pestelci și betele, un fel de brâu cu canafi, Port acest costum atunci când merg la biserică, dar și la sărbători. Astăzi sunt Sânzienele și se sărbătorește și Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. Noi, cei din Ivești, ne bucurăm că la Bârlad a fost organizată o sărbătoare dedicată iei. Și alți colegi de-ai mei au moștenit unele piese din costumul popular, de la bunicii și străbunicii lor. Cei mai mulți au brâie în fașă, cum se numesc la noi, țesute în urmă cu peste 100 de ani. Sunt zestrea noastră și nu le vindem pentru nimic în lume, chiar dacă ni s-au oferit pe ea bani grei”, ne-a mărturisit Georgeta Balan.

La activitatea din week-end au participat reprezentanți ai Primăriei, consilieri locali și foarte mulți bârlădeni care se mândresc cu acest simbol național, lăsat multă vreme într-un con de umbră – ia. Evenimentul a fost deconectant, plin de optimism, o sărbătoare a bucuriei și indiferent dacă femeile au purtat ii originale, lucrate manual, sau stilizate, scumpe sau ieftine, important este că bârlădenii conștientizează importanța cunoașterii valorilor naționale.

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: