Home » Administratie » Datele oficiale confirmă realitatea sumbră꞉ Vaslui, județul în care 1 din 3 copii trăiește în sărăcie lucie

Datele oficiale confirmă realitatea sumbră꞉ Vaslui, județul în care 1 din 3 copii trăiește în sărăcie lucie

Un raport publicat recent de Colegiul Național al Asistenților Sociali din România arată că o treime dintre copiii romȃni cu vȃrsta sub șase ani suferă de privare materială severă. Acesta înseamnă că familiile lor nu își permit șase din nouă lucruri elementare: căldură în casă, plata chiriei, plata ipotecii, consum regulat de carne, televizor, mașină de spălat, telefon, vacanță și alte cheltuieli neașteptate. Cei mai mulți copii aflați în situație de risc se află în județele din Regiunea de Nord – Est.

Asistenții sociali din Romȃnia semnalează frecvent autorităților condițiile improprii în care trăiesc copiii din Regiunea de Nord – Est, principala cauză fiind sărăcia. Cele mai noi date au luat în calcul și impactul pe care privarea materială severă îl are asupra dezvoltării copiilor. Astfel, potrivit vicepreședintelui Colegiului Național al Asistenților Sociali, Cristian Roșu, sărăcia determină multiple probleme sociale în rȃndul populației, iar viața viitorului adult este afectată de lipsurile din copilărie. Cele mai îngrijorătoare fenomene, care înregistrează creșteri la vȃrste fragede, sunt abandonul școlar și infracționalitatea juvenilă, urmate de imposibilitatea de a continua studiile după terminarea celor opt clase, refuzul de a urma o școală de meserii sau una profesională, și refuzul total de a se integra în câmpul muncii, după vȃrsta de 18 ani.

Săracii de astăzi, șomerii de mȃine

Vasluiul rural, unde peste 100.000 de persoane trăiesc în comune care au primit grad de sărăcie peste medie și sever, este cel mai amenințat de șomaj și de lipsa de perspectivă. Potrivit datelor de la Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Vaslui, în anul 2015, rata de abandon școlar era de 1,45% în mediul rural, iar cei mai mulți copii au părăsit cursurile primare și gimnaziale. Printre cauze se numără, pe de o parte, lipsa banilor pentru haine, rechizite și transport pȃnă la școală, iar pe de altă parte, neglijența părinților, lipsa unui bun exemplu și a moralei în familiile dezorganizate, unde actele de violență, pe fondul consumului exagerat de alcool, sunt frecvente.

Dacă luăm în calcul sutele de copii din mediul rural care rămȃn acasă, după ce termină 8 clase, există toate șansele ca realitatea anului 2020 să depășească previziunile Comisiei Naționale de Prognoză, care a estimat o rată a șomajului de 9,6% pentru județul Vaslui, cea mai mare din Romȃnia.

Deși, începȃnd cu anul 2015, există prevederi legale care sancționează părinții care nu își trimit copiii la școală ori nu se ocupă de școlarizarea lor, cu amenzi cuprinse între 100 și 1000 lei sau cu obligația de a presta muncă în folosul comunității, astfel de sancțiuni nu s-au dat pȃnă acum în țară, cu atȃt mai mult în județul Vaslui.

Ce facem cu infracționalitatea?

Sărăcia cronică merge mȃnă-n mȃnă cu infracționalitatea, iar Colegiul Național al Asistenților Sociali atrage atenția că programele educaționale și de consiliere derulate de către autorități nu dau rezultat dacă elevii se întorc, după cursuri, în același mediu unde violența verbală și cea fizică sunt la ordinea zilei.

Pe timpul unui singur semestru, în anul școlar 2014 – 2015, datele ISJ Vaslui au arătat că, la nivelul tuturor unităților de învățămȃnt din județ, s-au înregistrat 400 de cazuri de violențe fizice ușoare (lovire), 310 cazuri de distrugere a bunurilor școlii, 105 cazuri de insulte grave și repetate, 90 de cazuri de instigare la violență, 26 de furturi și 26 de cazuri de consum de alcool.

Datele oficiale nu iau, însă, în calcul, toate incidentele zilnice care se petrec în școli, iar unele cazuri de violență, care au loc în special în mediul rural, nu sunt raportate mai departe la ISJ.

În situația în care, în multe localități din județul Vaslui, cei șapte ani de-acasă sunt petrecuți sub teroarea din mediul familial și în sărăcia lucie a acestuia, fără o alimentație adecvată, fără haine curate, jucării sau cărți, nu e de mirare că multe dintre lucrurile considerate elementare vor rămȃne, în continuare, un lux pentru viitorii adulți, condamnați să îngroașe cifrele în statisticile autorităților despre sărăcie, infracționalitate și marginalizare. (Mara GRIGORIU)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: