Home » Sanatate » Educatori de sănătate din toată țara, prezenți la Bârlad pentru a da sfaturi despre sănătate

Educatori de sănătate din toată țara, prezenți la Bârlad pentru a da sfaturi despre sănătate

de Mihaela NICULESCU

Timp de zece zile, la Bârlad vor fi amplasate mai multe corturi în care educatori de sănătate din toată țara, reprezentanți ai Asociației „Împreună pentru o sănătate mai bună”, în parteneriat cu Institutul de Sănătate Publică, vor acorda sfaturi utile privind reguli elementare ale educației sanitare.

Căldura năucitoare din ultimele zile a devenit tot mai insuportabilă și a determinat sute de bârlădeni să apeleze la serviciile educatorilor de sănătate.

De aproximativ o săptămână, suntem la dumneavoastră în oraș încercând să dăm o mână de ajutor bârlădenilor pentru a adopta o conduită corectă care să le mențină starea de sănătate în limitele optime, în funcție și de diferitele afecțiuni de care suferă. În medie, 150 de persoane apelează zilnic la noi, la fiecare punct din cele șase câte sunt în oraș. Am întâlnit persoane cu valori ale tensiunii arteriale foarte mari, hipertensivi, care nu știau că au această suferință. Am întâlnit oameni obezi, care nu conștientizau acest lucru și au părut că înțeleg că au un anumit grad de obezitate după ce le-am măsurat procentul de grăsime și indicele de masă corporală. Nici testele de ateroscleroză nu au ieșit foarte bune în cazul unui procent important din cei care au apelat la noi. Nu cunosc încă regulile ce trebuie respectate în condiții de caniculă. Unele persoane au fost găsite cu tensiune foarte mică, din cauza căldurii, a consumului foarte redus de apă, a neodihnei și a unui regim alimentar incorect”, ne-a declarat un educator de sănătate, voluntar din Bacău.

Acesta recunoaște însă că sunt și bârlădeni care au cunoștințe temeinice despre regulile ce trebuie respectate pentru prevenirea celor mai frecvente afecțiuni de care suferă românii: diabet, hipertensiune, obezitate. Sunt interesați de cât mai multe informații și am reușit să vindem și câteva cărți cu sfaturi utile despre sănătate, cărți care nu ar trebui să lipsească din nicio casă”, a mai adăugat educatorul sanitar.

Bârlădenii veniți din curiozitate sau din dorința de a-și verifica anumiți parametri de sănătate la aceste corturi au declarat că le-au fost de folos sfaturile și că, pe cât posibil, vor încerca să țină cont de ele. Am aflat că după o anumită vârstă, dacă mâncăm seara, riscăm în timp să dobândim obezitate. Domnii de aici ne-au explicat că metabolismul este activ dimineața, iar după ora 15:00 devine leneș. De aceea e bine să mâncăm la micul dejun mai mult, pentru că arderile sunt intense. Iar dacă mâncăm după ora șase seara se depun grăsimile. Nu știam acest lucru, dar am să țin cont”, ne-a declarat un bârlădean de 75 de ani, aflat la cortul din zona Teatrului „Victor Ion Popa”.

Aceste corturi, unde bârlădenii pot afla informații prețioase despre starea lor de sănătate, vor fi prezente în Bârlad până pe 6 iulie. Bârlădenii s-au arătat interesați de sfaturile voluntarilor și au declarat reporterului Est News că și-ar dori să fie mai des prezenți la ei în oraș. Dorința lor s-ar putea îndeplini pentru că, din toamnă, această asociație va organiza un club de sănătate la Bârlad, tot pe bază de voluntariat.

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: