Google+
Home » Social » Vârstnicii cu pensii sociale nu vor simți majorarea cu 9% a punctului de pensie făcută din această lună

Vârstnicii cu pensii sociale nu vor simți majorarea cu 9% a punctului de pensie făcută din această lună

Cei peste 102.000 de vârstnici din sistemul public de pensii din județ vor primi din această lună bani mai mulți, odată cu majorarea punctului de pensie cu 9%, respectiv de la 917,5 la 1.000 de lei. Excepție fac, însă, persoanele cu pensia minimă garantată de 520 de lei întrucât în acestă sumă este inclusă, pe lângă pensia de drept, și indemnizația socială acordată de stat, a cărui cuantum, implicit, va scădea.

Valoarea punctului de pensie a fost majorată din această lună pentru toate categoriile de beneficiari din sistemul public de pensii, ceea ce la nivelul județului nostru înseamnă peste 102.000 de persoane. Astfel, un pensionar cu un punctaj mediu anual de 1,65 va primi 1.650 lei, cu 131 lei mai mult decât a luat anterior, adică 1.519 lei. De asemenea, indemnizația de însoțitor al unui pensionar de gradul I de invaliditate va fi mai mare întrucât acest drept reprezintă 80% din valoarea punctului de pensie. Prin urmare, această indemnizație va fi de 800 lei față de 734 lei cât a fost până luna trecută.

În ceea ce privește indemnizația socială, acordată pensionarilor cu pensie foarte mică, suma rămâne la 520 lei. Însă, și pentru ei se va aplica valoarea nouă a punctului. Le va fi indexat, în raport de aceasta, punctajul mediu anual realizat de către fiecare. Dacă suma rezultată, respectiv pensia cuvenită pentru stagiul de cotizare pe care îl au, este mai mică decât 520 lei, pensionarii în cauză vor primi această sumă, diferența fiind suportată de la bugetul de stat”, ne-a declarat directorul Casei Județene de Pensii Vaslui, Isabel Bogdan.

Cei peste 102.000 pensionari din județ se vor bucura efectiv de majorarea de 9% a punctului de pensie începând cu această lună, respectiv 12 sau 13 iulie, pentru cei care primesc banii într-un cont bancar, sau perioada 14-28 iulie, dacă își încasează drepturile prin Poșta Română.

Anul acesta, valoarea punctului de pensie a mai fost majorată odată, de la 1 ianuarie 2017, atunci când cuantumul a crescut de la 872 lei la 917,5 lei, respectiv cu 5,25%. Menționăm că Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice prevede că, anual, valoare punctului se majorează cu 100% din rata medie anuală a inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut pe economie. (Ionuț PREDA)

 

Comments

comments

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: