Google+
Home » Justitie » Fostul subprefect Sergiu Marian a ieșit din pușcărie cu un an și jumătate mai devreme

Fostul subprefect Sergiu Marian a ieșit din pușcărie cu un an și jumătate mai devreme

Fostul subprefect al județului, Sergiu Marian, a fost eliberat condiționat din închisoare, unde a stat încarcerat în ultimii doi ani și jumătate pentru fapte de corupție, după ce ar fi făcut retrocedări ilegale de teren în perioada cât a fost la conducerea Prefecturii Vaslui. Sergiu Marian mai este condamnat într-un alt dosar de corupție la șase ani și opt luni de închisoare, însă sentința nu este definitivă.

Tribunalul Vaslui a dispus eliberarea condiționată din penitenciar a fostului subprefect al județului din perioada 2005-2009, Sergiu Marian, condamnat în ianuarie 2015 la patru ani de închisoare pentru abuz în serviciu, instigare la fals intelectual și luare de mită, infracțiuni comise în perioada cât a ocupat funcția publică de conducere în Prefectura Vaslui. Punerea în libertate a fostului subprefect Marian s-a făcut la solicitarea acestuia, după ce a ispășit fracția prevăzută de lege. În fapt, magistrații de la Tribunalul Vaslui au menținut hotărârea dată inițial de judecătorie, care a acceptat cererea comisiei de liberare condiționată a Penitenciarului Vaslui. În fapt, Sergiu Marian a stat efectiv în închisoare doi ani și jumătate.
Curtea de Apel Iași l-a condamnat definitiv pe Sergiu Marian, pe 28 ianuarie 2015, la patru ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu, instigare la fals intelectual și luare de mită, fapte pe care le-ar fi comis în anul 2007, în calitate de vicepreședinte al Comisiei Județene de Fond Funciar. În același dosar, au mai fost condamnați definitiv și fostul șef al Agenției Domeniilor Statului (ADS) Vaslui, Mihai Hudum, la trei ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu și instigare la fals, și fostul director al Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI), Daniel Prunilă, la doi ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu.
Magistrații ieșeni au admis apelul procurorilor DNA, după ce instanța de fond de la Tribunalul Vaslui îi condamnase inițial pe Sergiu Marian și pe Mihai Hudum la câte trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere, în condițiile în care amândoi inculpații aveau în antecedente câte o condamnare cu suspendare pentru fapte similare.
Potrivit rechizitoriului DNA, în cursul anului 2007, Sergiu Marian, în calitate de subprefect al județului Vaslui, a urmărit să dobândească anumite suprafețe de teren în condiții avantajoase, concepând un plan potrivit căruia terenurile respective urmau să fie scoase din patrimoniul ADS Vaslui și retrocedate unor persoane cu care urma să încheie ulterior contracte de vânzare-cumpărare. Deși persoanele respective nu aveau dreptul la reconstituire pe respectivele amplasamente, au stabilit anchetatorii, Sergiu Marian ”avea în vedere că putea să influențeze procedura de retrocedare, stabilind în mod unilateral, în funcție de propriile interese, locația terenurilor ce urmau a fi retrocedate”.
Procurorii DNA au mai stabilit că, ”prin scoaterea nelegală din patrimoniul ADS a suprafețelor de teren ce totalizau 21 de hectare a fost produs un prejudiciu de 228.904 lei, respectiv 54.000 de euro, în dauna statului. Această sumă reprezenta, potrivit anchetatorilor, diferența de valoare existentă dintre terenurile retrocedate ilegal și cele la care foștii proprietari erau îndreptățiți.
Sergiu Marian mai este condamnat într-un alt dosar de corupție la șase ani și opt luni de închisoare, însă sentința nu este una definitivă. Ca și în speța pentru care a stat în închisoare, fostul subprefect este acuzat că, tot în calitate de vicepreședinte al Comisiei Județene de Fond Funciar, i-ar fi favorizat fratelui său achiziționarea de terenuri la prețuri sub cele ale pieței.
(Ionuț PREDA)

About Tehno Redactor

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: