Google+
Home » Invatamant » Liceul din Bârlad unde 70% dintre elevi au picat Bacalaureatul

Liceul din Bârlad unde 70% dintre elevi au picat Bacalaureatul

Liceul Tehnologic “Petru Rareș” Bârlad  a obținut anul acesta, după primele rezultate la Bacalaureat, un procentaj de promovabilitate de 30,35%, cu două procente în plus față de anul trecut, situându-se astfel pe ultimul loc în rândul liceelor bârlădene. Din cei 81 de elevi înscriși, 25 nu s-au prezentat, 56 au dat examenul, dar nu l-au luat decât 17.

Olimpia Tănase, directoarea liceului, speră că rata de promovabilitate va mai crește puțin în urma contestațiilor făcute de elevii cu note mici, mai ales de cei șapte elevi care au obținut medii apropiate de nota 6. Conducerea liceului, prin intermediul Asociației de Formare și Dezvoltare profesională ”Petru Rareș” (cu ajutorul sponsorizărilor, stimulează de câțiva ani elevii care reușesc să treacă bacalaureatul. Anul trecut, de exemplu, fiecare din elevii care au luat bacul au primit câte 250 lei. Anul acesta fiecare din cei 17 care au reușit la examenul maturității vor primi câte 100 lei.

O posibilă explicație pentru rezultatul nesatisfăcător ar fi că marea majoritate a elevilor provin din mediul rural, din familii sărace, în care educația nu este o prioritate. Cea mai plauzibilă explicație este însă că cei mai mulți elevi se înscriu la Școala Profesioanală și, prin natura împrejurărilor, cei mai slabi ajung la liceu. Locurile la Școala Profesională se ocupă, iar toți elevii care au de dat corigențe, adică cei mai slabi, sunt repartizați apoi la învățământul liceal al Liceului tehnologic, unde sunt locuri din belșug și unde pot fi admiși și fără a fi participat la evaluarea națională. Așa se face că elevii de liceu sunt din start prost pregătiți, iar recuperarea în cei patru de liceu devine practic imposibilă, cu consecințe negative asupra rezultatelor la Bacalaureat.

Conducerea liceului dorește să stimuleze în continuare elevii care dau bacalaureatul, pentru a-i impulsiona pe cei care vor urma la anul să treacă prin furcile caudine ale acestui examen.

“Facem tot posibilul pentru a stimula acești copii, în vederea obținerii pe viitor a unei rate mai mari de promovabilitate. Anul acesta va demara Proiectul ROSE finanțat de Banca Mondială, proiect ce are drept scop sprijinirea combaterii abandonului prin creșterea ratei de participare și promovare a bacalureatului. Sperăm ca la anul, prin implementarea acestui proiect, elevii liceului nostru să obțină un loc mai bun la bacalaureat“, ne-a declarat Olimpia Tănase. (Mihaela NICULESCU)

Comments

comments

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: