Google+
Home » Sanatate » Surditatea, o afecțiune tot mai des întâlnită și în rândul bârlădenilor

Surditatea, o afecțiune tot mai des întâlnită și în rândul bârlădenilor

de Mihaela NICULESCU

Tot mai mulți bârlădeni, cu diferite grade de hipoacuzie (surditate) ajung la cabinetul de audiometrie, uneori destul de târziu, când înțelegerea vorbirii este foarte dificilă. Zilnic, apelează în medie zece persoane la acest cabinet. Majoritatea pacienților sunt persoane de vârsta a treia, dar, din păcate, și copii născuți prematur, copii care au suferit în repetate rânduri de otită, precum și persoane cu alte patologii ale urechii, persoane care au suferit traumatisme sau persoane care au lucrat în condiții de zgomot.

Bârlădenii sunt mulțumiți de faptul că testarea auzului (audiometria) este gratuită, chiar dacă acest cabinet este privat. Pentru pacienții hipoacuzici care necesită și reabilitare protetică (protezare auditivă), cabinetul pune la dispoziție proteze auditive compensate prin Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, care decontează 973 lei din prețul unui singur aparat auditiv, o dată la 5 ani. Casa de Asigurări decontează prețul cel mai mic, iar diferența, dacă este cazul, o achită pacientul. Pentru persoanele cu hipoacuzie bilaterală ar fi utilă folosirea a două proteze auditive. Puțini își permit, din punct de vedere financiar, să achiziționeze două aparate, dar sunt și cazuri în care pacienții, chiar dacă au bani, nu doresc să poarte două, considerându-le inestetice. Aparatele auditive moderne au dimensiuni foarte mici, pot fi purtate după ureche sau chiar în ureche, fiind greu observate de persoanele din jur.

Protezele nu trebuie împrumutate. Ele trebuie purtate doar de persoanele care le-au primit în urma efectuării audiogramelor, acestea fiind dispozitive medicale personalizate. În memoria aparatului auditiv sunt înregistrate audiogramele (tonală și vocală), precum și datele de identificare ale fiecărui purtător. Fiecare proteză auditivă este adaptată după forma urechii purtătorului și reglată în funcție de auzul acestuia.

Deschiderea Cabinetului de audiologie și protezare auditivă din Bârlad a avut loc în anul 2010, iar până azi 5.863 de pacienți au beneficiat de serviciile oferite de noi. În fiecare an tot mai multe persoane au achiziționat aparate auditive: peste 1.000 de persoane se bucură din nou de o lume plină de sunete datorită reabilitării protetice. Testarea periodică, pentru depistarea la timp a oricărei modificări a auzului vă poate ajuta să luați din timp măsuri potrivite. Dacă ați lucrat în mediu cu zgomot, în mediu toxic sau suferiți de boli vasculare cronice, dacă ați simțit în ultimul timp că vocea oamenilor nu o mai percepeți la fel de clar, că trebuie să dați televizorul mai tare sau că ascultarea a devenit tot mai obositoare, e timpul să vă testați auzul.”, ne-a declarat dr. Marina Prunea, coordonator medical al cabinetului.

Medicii specialiști ORL atrag atenția asupra faptului că tineretul este mult mai predispus la a dezvolta timpuriu grade diferite de surditate pentru că nu-și protejează auzul – vorbesc mult la telefonul mobil, ascultă în căști muzica dată la volum mare, se expun destul de des la zgomotul emis de boxele de la concertele în aer liber. Pe moment nu-și dau seama dar, cu timpul, auzul are de suferit.

În cazul copiilor hipoacuzia este la ora actuală o problemă depistată și rezolvată la timp, de cele mai multe ori.

”La naștere hipoacuzia este un defect invizibil, copiii hipoacuzici arătând și comportându-se la fel ca și bebelușii cu auz normal. În decursul primelor luni, părinții sau medicii vor observa ca micuțul nu reacționează la zgomote (bătaia palmelor) prin reflex de clipire sau de întoarcere a capului în direcția sunetului. Ulterior, copilul hipoacuzic nu va mai gânguri, ca o consecință a lipsei autocontrolului prin auzirea propriei voci, dar și a vocilor din preajma sa. După vârsta de 2 ani, lipsa asimilării limbajului atrage și mai mult atenția părinților și a celorlalte persoane care se ocupă de educația lui.

Ce ar trebui să atragă atenția părinților? Copilul mic nu se întoarce spre sursa de zgomot, nu caută sunetele, nu reproduce sunete sau cuvinte, nu începe să vorbească înainte de 2 ani, ascultă televizorul prea tare, se apropie foarte mult de televizor, iar la școlari se observă greșeli multiple (de conținut, nu de formă) la scrierea după dictare, mari dificultăți în învățarea cuvintelor în limbi străine, dificultăți de comunicare cu învățătoarea și colegii etc. Copilul surd are un sentiment de izolare, evenimentele la care asistă i se par incoerente, de neînțeles pentru el, anturajul i se pare străin și ostil. Orice suspiciune de hipoacuzie trebuie investigate precoce.

Protezarea auditivă, ca mijloc de recuperare a auzului, reprezintă o soluție pentru integrarea copilului hipoacuzic în colectivitate și în societate. Protezele auditive moderne, cu un design plăcut și programe special create pentru nevoile specifice vârstei, îl vor ajuta să depășească mai ușor pierderea de auz. Sprijinul oferit de audiolog si logoped, dar mai ales de familie, vor completa permanent suportul tehnic adus prin protezare.

Hipoacuzia nu mai reprezintă la ora actuală un obstacol de netrecut în calea integrării sociale și a dezvoltării unui copil. Important este ca toți cei care sunt implicați în creșterea și educarea copilului – părinți, bunici, cadre didactice sau medici de familie și pediatrii – să-l observe la timp și să se adreseze specialiștilor.”, a mai precizat dr. Prunea.

La nivel mondial aproximativ 15% din populație are o modificare a auzului: unii din naștere, alții din cauza unor boli, iar cei mai mulți sunt oameni trecuți de prima tinerețe, la care scăderea auzului nu este o boală, ci o evoluție firească.

Comments

comments

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: