Google+
Home » Administratie » Consilierii bârlădeni, dincolo de statutul public. Cum a ajuns Constantin Gâlea la transplant de rinichi din cauza unei gripe!

Consilierii bârlădeni, dincolo de statutul public. Cum a ajuns Constantin Gâlea la transplant de rinichi din cauza unei gripe!

de Mihaela NICULESCU

Nu toți bârlădenii își cunosc consilierii locali. Nu este o noutate, este un adevăr care persistă de foarte mulți ani. Ziarul Est News își propune să arate cititorilor săi cine sunt membrii legislativului local, dincolo de misiunea lor administrativă și legislativă, criticabilă mai mult sau mai puțin. În măsura în care și ei vor accepta să le arate cetățenilor și o altă față, ziarul nostru îi va prezenta într-o ipostază diferită de cea de consilier local, în ipostaza de oameni cu frământările, bucuriile, hobby-urile, împlinirile și neîmplinire lor, cu poveștile lor ce pot fi lecții de viață pentru comunitatea care i-a ales să o reprezinte.

O gripă agresivă l-a dus pe consilierul Gâlea la transplant de rinichi

Optimismul este cheia în care a ales să-și interpreteze partitura vieții pedantul și mereu zâmbitorul Constantin Gâlea, consilier local bârlădean. Este mereu pozitiv, activ și implicat, în ciuda faptului că viața nu i-a oferit numai bucurii. Cea mai mare bucurie, însă, este că a reușit să supraviețuiască după un transplant renal și să aibă o viață aproape normală.

Vestea că starea rinichilor săi este foarte proastă a venit ca o lovitură de trăsnet, iar transplantul era soluția salvatoare.

Disfuncționalitatea rinichilor mei s-a declanșat stupid, în urma unui virus gripal agresiv, după cum mi s-a spus, pentru că n-am băut suficiente lichide și nu m-am tratat corespunzător. Virusul gripal a lăsat sechele la rinichi și am fost diagnosticat cu pielonefrită cronică. Medicii de la Institutul „C.I. Parhon” din București mi-au spus că în timp, peste 25 de ani, voi ajunge la dializă. Nu au trecut 25 de ani, ci doar 20, și aveam de ales între dializă și transplant. Analizele arătau valoarea 6 la creatinină. Îmi doream din suflet să găsesc un donator și să fac un transplant. Aveam nevoie urgentă de un rinichi ca să trăiesc”, a mărturisit, pentru Est News, Constantin Gâlea.

Șansa i-a surâs. S-a oferit să-l ajute o verișoară. Aceasta i-a donat un rinichi care l-a salvat.

În viața am făcut numai bine celor din jur. Am o inimă mare, nu mă laud, dar așa m-a făcut mama. Am ajutat și, la rândul meu, am fost ajutat. Rinichiul donat din omenie de ruda mea mai tânără s-a dovedit a avea o compatibilitate mare cu al meu, așa că, după toate demersurile și protocoalele birocratice și medicale, am făcut transplantul de rinichi la Fundeni, operația fiind realizată de profesorul Sinescu”, a mai spus Constantin Gâlea.

Practic, din 2009, când s-a făcut transplantul, a început o viață nouă, reușind să treacă cu brio de perioada critică de după transplant. Cu pozitivitatea-i cunoscută, Constantin Gâlea și-a continuat viața, și-a reluat serviciul, toate activitățile pe care le făcuse și înainte. Încearcă să aibă o viață cât mai normală, chiar dacă trebuie să țină cont de niște restricții alimentare și să meargă la control din trei în trei luni, la București. Din păcate, din cauza medicamentelor pentru imunitate, și-a îmbolnăvit ficatul, dar îl ține sub observație. Cu încredere, merge mai departe. Recomandarea expresă a medicilor a fost să-și mențină greutatea în anumite limite.

Își face sprâncenele la salon

Consilierul local Gâlea era obișnuit cu mișcarea și sportul și înainte de 2009, când a fost operat. S-a apucat mai serios de sport în 2005, la indicația unui medic neurolog.

Aveam un sindrom vertiginos urât, iar medicul mi-a recomandat multă mișcare. Stresul își spunea cuvântul, dar eu am încercat să-l înving. Am început să alerg și să joc tenis cu piciorul. Erau zile în care mergeam alert până la Bădeana și înapoi. Fuga, nu de responsabilitate, ci în adevăratul sens al cuvântului, mi-a adus și două diplome la crosul organizat la Bârlad de partidul din care fac parte. Am obținut un premiu la 55 de ani și altul la 60. Vă spun sincer că atunci când stau mă simt obosit, dar când fac sport mă simt odihnit”, a mai adăugat Constantin Gâlea.

De mai multe ori pe săptămână, acesta este prezent pe terenul de sport din spatele Liceului „Mihai Eminescu” și aleargă sau joacă tenis cu piciorul împreună cu alți prieteni.

„În calitate de consilier local, membru al legislativului bârlădean voi fi întotdeauna de acord cu încurajarea mișcării sportive la Bârlad. S-au făcut multe în ultimul timp, dar încă mai este loc pentru dezvoltarea bazei sportive. Tinerii, dar și oamenii mai în vârstă, au nevoie de mișcare, de sport. Mie, de exemplu, sportul mi-a salvat sănătatea și de aceea recomand tuturor să-mi urmeze exemplul”, a menționat Constantin Gâlea, economist de profesie și președintele Cooperativei de Consum Bârlad de 35 de ani.

Îi place ceea ce face și lucrează cu seriozitate și pasiune. În Consiliul Local este o prezență care nu poate fi trecută cu vederea. Este mereu îngrijit, îmbrăcat la costum, glumeț, el însuși. Din două în două săptămâni, merge la salon și își face sprâncenele. Nu are ezitări în a recunoaște acest lucru pentru că, spune el, este o dovadă de respect pentru cei din jur, și în primul rând pentru sine.

Marea cumpănă a vieții lui Constantin Gâlea l-a făcut să fie recunoscător celor care l-au ajutat, și să trăiască cu intensitate orice clipă, pentru că el știe foarte bine cât prețuiește viața. În semn de recunoștință, consilierul Gâlea a ridicat o troiță în zona Confecții mulțumindu-i astfel lui Dumnezeu și oamenilor care l-au sprijinit moral în perioada critică a vieții sale. La cei 67 de ani ai săi se simte în putere, are planuri de viitor și se bucură de familia sa, care i-a fost mereu alături – soția, nepoții și cele două fiice.

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: