Google+
Home » Invatamant » Acuzații grave la adresa unui profesor care se vrea directorul Școlii Perieni! ”Și-a improvizat un bar în centrala școlii și, ori de câte ori consumă, rămâne acolo, iar elevii în grija Domnului”

Acuzații grave la adresa unui profesor care se vrea directorul Școlii Perieni! ”Și-a improvizat un bar în centrala școlii și, ori de câte ori consumă, rămâne acolo, iar elevii în grija Domnului”

de Mihaela NICULESCU

Astăzi au început concursurile pentru ocuparea posturilor vacante de director în unitățile de învățământ. Emoții are și Gabi Marian Gavrilescu, profesor de matematică, unicul candidat înscris pentru ocuparea postului de director al Școlii Gimnaziale nr.1 Perieni, deși nu e cazul, având în vedere că, după cum spun sursele noastre, ar fi preferatul șefei Inspectoratului Școlar Județean. Mai mult, acesta ar fi făcut presiuni în școală pentru ca niciun alt coleg să nu mai candideze la funcție.

Nu are niciun contracandidat, lucru pentru care a muncit de zor în ultimele luni, după cum ne-a declarat primarul Alexandru Iacob. Acesta a ținut să sublinieze faptul că Gavrilescu a făcut presiuni în școală asupra colegilor competenți pentru a nu se înscrie la concursul pentru funcția de director. În cele din urmă, a reușit, dar a creat animozități în colectivul de cadre didactice, toți titularii propunându-și să plece din școală cât mai curând, sau fiind forțați să o facă. În semn de protest, Consiliul Local nu va delega niciun reprezentant al său în comisia de evaluare, considerând că un astfel de concurs este o jignire adusă școlii din comună și comunității în general.

Este inimaginabil cum încearcă Inspectoratul Județean de Învățământ Vaslui să-și promoveze oamenii care din păcate nu sunt nici buni profesioniști și nici buni manageri. În ultimul an, nu am avut nicio colaborare cu directorul Gavrilescu și din această cauză Primăria a pierdut mai multe proiecte prin PNDL sau cu finanțare europeană. Directorul interimar a tergiversat furnizarea unor date statistice din școală, absolut necesare pentru întocmirea unor proiecte. Printre acestea se numără implementarea sistemului after- school, înființarea unei școli profesionale pe lângă Stațiunea Experimentală Perieni în colaborare cu comunele Bogdana și Ciocani, dar și un proiect de construirea unei grădinițe”, a menționat primarul Iacob.

”Profesorul Gavrilescu nu prea vine la ore, mai ales atunci când consumă alcool”

Edilul-șef al comunei Perieni mărturisește că este aproape imposibil să-și imagineze cum va comunica de acum încolo cu câștigătorul concursului, profesorul Gabi Marian Gavrilescu, ținând cont că până acum, într-un an, acesta nu a trecut pe la Primărie decât o singură dată pentru a i se pune la dispoziție niște situații care erau necesare în vederea aprobării unor fonduri de la Ministerul Dezvoltării. Conducerea Primăriei a încercat în repetate rânduri să fie inițiatoarea dialogului cu acesta, dar fără succes.

„Între Școală și Primărie trebuie să fie o legătură instituțională, nu între partide sau între persoane. Eu unul, ca primar, am făcut tot ce am putut. Am propus împreună cu consilierii locali să asigurăm 20 de excursii pe banii Primăriei, dar, în ciuda propunerii noastre, directorul nu a luat în seamă acest lucru și nici nu s-a interesat despre această oportunitate. A preferat să organizeze excursii cu banii elevilor, majoritatea provenind din familii sărace. Din cele declarate de cadre didactice și auxiliare din școală am aflat lucruri reprobabile care nu fac cinste unul director. Profesorul de matematică Gavrilescu nu doar că are o influență negativă asupra colectivului, dar nici nu-și face profesia așa cum ar trebui. Rezultatele la matematică ale elevilor care au dat examenul de evaluare sunt unele catastrofale. Din 50, 30 nu au participat, întrucât au rămas corigenți. Păi e și normal, profesorul Gavrilescu nu prea vine la ore, mai ales atunci când consumă alcool. Și-a improvizat un bar în centrala școlii și, ori de câte ori consumă, rămâne acolo, iar elevii în grija Domnului. Nu e în regulă ce se întâmplă. Cineva trebuie, totuși, să se ocupe de acest aspect. Primăria se ocupă doar de investiții și de dotare a școlii, dar asta înseamnă o implicare din ambele părți. Până acum nu am găsit o punte de legătură între conducerea școlii și Primărie. Mi-e teamă că și de acum încolo va fi la fel și din această cauză are de pierdut comuna noastră și elevii.”, a mai declarat primarul Iacob.

Inspectoarea-șefă Gabriela Plăcintă, susținătoare înfocată a profesorului contestat

Gavrilescu a fost director interimar pentru o perioadă de timp, nereușind să treacă de concursul organizat în luna octombrie, anul trecut.

Gabriela Placinta

Gabriela Plăcintă, șefa Inspectoratului Școlar Județean l-a susținut, dar fără succes, și în octombrie anul trecut, când reprezentanții Consiliului Local Perieni, membri în comisia de evaluare, i-au acordat candidatului note mici la proba de evaluare a CV-ului, întrucât nu cuprindea acte doveditoare ale absolvirii studiilor cerute de această funcție.

Între timp, Gavrilescu a absolvit câteva cursuri postuniversitare la universități private și, în plus, Ministerul Educației a venit cu o decizie salvatoare și în cazul său: a schimbat metodologia de desfășurare a concursului pentru directori de școli, astfel încât reprezentanții Consiliului Local în comisia de evaluare vor fi doar observatori și nu evaluatori, iar prezența lor nu mai este obligatorie.

Reamintim cititorilor noștri că, anul trecut, profesorul Gabi Marian Gavrilescu și inspectorul general Gabriela Plăcintă au fost înfruntați de reprezentanții Consiliului Local Perieni care, pe bună dreptate, nu au avut cum să acorde un punctaj mai mare candidatului întrucât din CV-ul său lipsea dovada studiilor postuniversitare.

În urma analizării CV-ului, Alina Chiper și Veronica Petrea, reprezentantele Consiliului Local Perieni în comisia de evaluare, i-au acordat lui Gavrilescu note de 4 și 5, pentru că, realmente nu merita mai mult, și au rămas pe poziții în ciuda presiunilor venite de la ISJ. Din declarațiile celor două evaluatoare, rezultă că nu era vorba de nicio rea intenție, ci s-a punctat în funcție de grila de evaluare. Vizibil deranjată de exigența celor două membre ale comisiei, Gabriela Plăcintă a cerut de mai multe ori schimbarea reprezentanților Consiliului Local în comisia de evaluare, adică schimbarea regulilor în timpul jocului. În luna noiembrie 2016, când s-a organizat din nou concurs pentru postul de director al școlii din Perieni, Alexandru Iacob, primarul comunei Perieni, a delegat din partea Consiliului Local ca membri în comisia de evaluare pe Alina Chiper și consilierul local Ionel Florea. De această dată, inspectoarea generală nu a mai dialogat de la distanță, ci a venit personal în sala de concurs, căutând nod în papură consilierului local Ionel Florea, motivând că acesta nu poate face parte din comisie, neavând studiile necesare echivalente studiilor candidatului, deși acest lucru nu este precizat în lege.

În cele din urmă, Gavrilescu a rămas director interimar, deși ordinul ministrului prevedea că de la 1 ianuarie 2017 directorii care nu au luat concursul trebuie înlocuiți cu alții numiți. Acest lucru s-a întâmplat cu directorul adjunct al școlii, Valeriu Hiuban, dar nu și cu directorul plin, Gabi Marian Gavrilescu.

Curios este că, pe site-ul ISJ, Gabi Marian Gavrilescu apărea ca neevaluat. Reprezentanții primăriei au făcut mai multe memorii la Ministerul Educației în legătură cu matrapazlâcurile care s-au petrecut la evaluarea candidatului Gavrilescu la funcția de director al Școlii Gimnaziale nr.1 Perieni, dar nu au primit până la această oră niciun răspuns. Astăzi, cu siguranță, domnul Gavrilescu va face o figură bună la proba scrisă și nu va mai avea probleme nici la proba de CV.

În România se vorbește, tot mai des în ultimul timp, despre reformarea sistemului de învățământ, despre creșterea profesionalismului cadrelor didactice și, implicit, despre creșterea calității învățământului. Guvernul a acordat o atenție deosebită cadrelor didactice majorându-le salariile cu procente consistente, urmând ca același lucru să se întâmple și anul viitor. Din ceea ce se vede, însă, în unele zone ale județului nostru, această reformă a învățământului e doar vorbă în vânt și probabil va rămâne așa, atât timp cât profesorii vor fi promovați în funcții de conducere pe alte considerente decât cele privind competența și performanța. Dacă, în continuare, directorii sunt numiți doar pe criterii politice, să nu ne așteptăm la o revigorare a învățământului, mai ales a celui din mediul rural.

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: