Google+
Home » Social » Cramele Huși, cumpărate de americani! Străvechea noastră Busuioaca de Bohotin va ajunge pe mesele asiaticilor și ale americanilor!

Cramele Huși, cumpărate de americani! Străvechea noastră Busuioaca de Bohotin va ajunge pe mesele asiaticilor și ale americanilor!

de Simona MIHĂILĂ

O companie din SUA a cumpărat Cramele Huși, unul dintre cei mai mari producători de vin din Moldova, ce are în portofoliu branduri ca Busuioaca de Bohotin, Dealurile Hușilor, Castelul Dintre Vii, Mihai Viteazul, Inima de Haiduc, Zghihara de Huși.

Compania, numită VinDacia Holdings, a fost deschisă în America cu intenția declarată de a cumpăra vinării din România. Vinul produs de la Cramele Huși va fi, prin urmare, introdus pe piața din SUA și Asia.

VinDacia a început deja să promoveze calitățile vinului românesc pe piața americană și cea asiatică, explicând potențialilor clienți că România produce vin de peste 4.000 de ani și că ocupă locul 6 în Europa și 13 la nivel mondial în privința producției de vin. (Sursa: www.profit.ro)

Despre podgoriile Hușilor

Cramele Huși au intrat pe piață în anii comunismului, respectiv în 1954. Din 1994 au fost conduse de basarabeanul Serghei Bunescu, prin SC SPEED SRL. Societatea dispune de trei fabrici de vinificație, capacități de depozitare și mijloace de transport, cât și un colectiv de 200 de specialiști. În Cramele Huși sunt produse 20 sortimente de vinuri, din care opt rosii și 12 albe, vinuri care au obținut numeroase medalii și premii la concursurile de specialitate din țară și străinatate.

Podgoria orașului Huși cuprinde circa 3.000 hectare vie cu productie medie de 10.000 kg/ha. Produsele podgoriei au obținut, de-a lungul timpului, peste 100 de trofee-medalii și diplome de onoare la concursuri de vin – judetene, zonale și nationale. Cele mai medaliate sunt Busuioaca de Bohotin, Feteasca Regala, Feteasca Alba, Muscat Ottonel și Feteasca Neagra etc.

Mari personalități ale lumii și ale României,  despre Busuioaca de Bohotin

Conform husi.ro, pagina oficială a municipiului Huși, în existenta sa podgoria orasului Husi a fost vizitata de numeroase personalitati din tara si din strainatate, care au laudat prin numeroase martuirii scrise despre calitatea produselor sale.

“Dupa Cotnari, vinul cel mai bun se face la Husi, in tinutul Falciului…” (D.Cantemir).
“Husul-orasul si podgoria sunt frumoase si glorioase, dar si unice si miraculoase si aceasta spune mult mai mult” (N.Iorga)
“Husul, desi e la margine de tara, sta, cu vinurile si ospitalitatea la mijloc pe masa”. (V.Parvan).
“Busuioaca de Bohotin – Husi cea fin aromata si distins colorata este o adevarata purpura lichida si parfumata”. (Louis Orizet, Franta).
“Nicaieri in tara nu se imbina ca la Husi, atat de armonios podgoria cu orasul si economicul cu utilul si esteticul”(I.Simionescu) .
“Husul este un paradis terestru cu atata risipa de verdeata, bonomenie si ospitalitate, ca nicaieri in alta parte”.(I.C.Teodorescu).
“Activitatea laborioasa a podgorenilor a facut ca viticultura huseana sa devina “Cartea cu suflet a viticulturii Moldave”, iar Scoala de viticultura Dimitrie Cantemir- o mica Academie a Viei si Vinului…”. (V.Cotea).
“Vinul de Busuioaca de Bohotin – Husi – e gloria podgoriei si blazonul si prestigiul scolii care l-a redescoperit si rebotezat cu acest nume nepieritor”. (C.Hogas).
“Vinul de Husi e vin de meditatie si creatie, portdrapelul vinurilor de chef.” (G.Ionescu-Sisesti).
“Busuioaca de Bohotin-Husi este un vin rafinat de prezenta a sapte buchete pluriflorale, foarte bine integrate in ansamblul buchetului de muscat.” (Louis Orizet, oenolog expert, Franta).
“Busuioaca de Bohotin-Husi te smereste cum il pui pe limba. Parca ar intra aici, acum Eminescu. Toata lumea ar surade dar cu o deosebita admiratie.” (I.Teodoreanu).
“Vinul de Busuioaca de Bohotin-Husi este atat de delicat si de rar incat o sticla mica se destupa foarte rar si in casele foarte mari, este deci un vin eveniment.” (Mihai Ralea).

Comments

comments

About Simona Vasile

%d blogeri au apreciat: