Google+
Home » Administratie » Vești bune de la ANAF pentru vasluieni! – Obligațiile fiscale se vor declara ONLINE

Vești bune de la ANAF pentru vasluieni! – Obligațiile fiscale se vor declara ONLINE

Contribuabilii vor putea înregistra sau modifica toate categoriile de obligații fiscale declarative pe internet, prin intermediul unui nou formular, special creat de Agenția Națională de Administrare Fiscală pentru a-și eficientiza activitatea și pentru a-i scuti de eforturi suplimentare pe cei care plătesc taxe și impozite.

Cel mai nou proiect de ordin al Agenției Naționale de Administrare Fiscală vine cu un formular – surpriză pentru contribuabili! Este vorba despre Formularul 700, mai exact “Declarația de înregistrare / modificare a categoriilor de obligații fiscale declarative înscrise în vectorul fiscal”, care are în vedere eficientizarea administrării fiscale și, în același timp, minimizarea eforturilor de conformare a contribuabililor.

Formularul 700 se va putea completa exclusiv online, prin menționarea tuturor obligațiilor fiscale, acțiune care nu mai necesită și alte documente justificative. Pȃnă acum, potrivit prevederilor art. 86 alin. (1) din Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, declarația de înregistrare fiscală era însoțită de acte doveditoare ale informațiilor cuprinse în aceasta.

Noul tip de formular se va aplica în cazul tuturor obligațiilor fiscale, cu o singură excepție꞉ solicitarea de înregistrare în scopuri de TVA, care nu poate menționată în cadrul Formularului 700.

Orice altă modificare ulterioare cu privire la datele din declarația de înregistrare fiscală trebuie aduse la cunoștință organului fiscal central, în termen de 15 zile de la data producerii acestora, prin completarea și depunerea unei declarații de mențiuni, potrivit art. 88 alin. (1) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală.

Aceasta nu este singura noutate care vine din partea ANAF. Agenția Națională de Administrare Fiscală își propune și actualizarea unor proceduri referitoare la declararea inactivității unui contribuabil sau, după caz, proceduri de reactivare fiscală a acestuia. Mai exact, ANAF dorește includerea în conținutul procedurilor de aplicare a art. 92 din Codul de procedură fiscală, a fluxurilor privind declararea contribuabililor inactivi, îndreptarea erorilor materiale și reactivarea contribuabililor declarați inactivi de către organele cu atribuții de executare silită.

Conform prevederilor art. 92 alin. (1) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, un contribuabil este declarat inactiv și îi sunt aplicabile prevederile Codului fiscal privind efectele inactivității dacă se află în una din următoarele situații:

a) nu își îndeplinește, pe parcursul unui semestru calendaristic, nicio obligație declarativă prevăzută de lege;

b) se sustrage controalelor efectuate de organul fiscal central prin declararea unor date de identificare a domiciliului fiscal care nu permit organului fiscal identificarea acestuia;

c) organul fiscal central constată că nu funcționează la domiciliul fiscal declarat;

d) inactivitatea temporară înscrisă la registrul comerțului;

e) durata de funcționare a societății este expirată;

f) societatea nu mai are organe statutare;

g) durata deținerii spațiului cu destinația de sediu social este expirată.

În ceea ce privește contribuabilii declarați inactivi, potrivit art. 92 alin. (5) din Codul de procedură fiscală, aceștia se reactivează dacă sunt îndeplinite, cumulativ, următoarele condiții:

a) își îndeplinesc toate obligațiile declarative prevăzute de lege;

b) nu înregistrează obligații fiscale restante;

c) organul fiscal central constată că funcționează la domiciliul fiscal declarat.

Vasluienii care au obiecții cu privire la acest proiect sau cei care consideră că Formularul 700 poate fi îmbunătățit se pot adresa în scris reprezentanților ANAF, cu propuneri sau opinii referitoare la acest proiect de act normativ, cu mențiunea „Conf.Legii nr.52/2003“. (Mara GRIGORIU)

Comments

comments

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: