Google+
Home » Invatamant » Cursuri de robotică la Colegiul „Codreanu” din Bârlad

Cursuri de robotică la Colegiul „Codreanu” din Bârlad

de Mihaela NICULESCU

La Bârlad s-au făcut primii pași în însușirea cunoștințelor de robotică de către elevii de liceu, dar și de cei de gimnaziu. Se întâmplă la Colegiul Național „Gheorghe Roșca Codreanu”, unde timp de o săptămână, patru ore pe zi, între 9 și 13, elevii interesați de acest domeniu al viitorului vin conștiincioși la cursuri.

Cursurile sunt predate pro bono de Clement Petrică Chiriac, programator la Bârlad, proprietarul unei firme de specialitate. Acesta este, de altfel, și cel care a sponsorizat cursurile cu materialele necesare. Ca angajator, Petrică Chiriac se confruntă cu o lipsă acută de programatori, în ciuda anunțurilor de angajare, dar și a salariilor avantajoase pe care le oferă. Programatorul bârlădean crede că prin inițierea elevilor încă din gimnaziu în robotică se va crea o pepinieră de specialiști, parte dintre ei rămânând și la Bârlad.

Robotica este un domeniu de viitor și tot mai mulți elevi își doresc să descopere tainele acesteia, însă nu toți fac față. Vor rămâne la cursuri doar cei care vor dovedi că au cunoștințe de bază în domeniul informaticii.

Cursanții descoperă la aceste cursuri lucruri pe care nu le-au învățat în școală și lucrul în echipă este unul dintre ele. În acest cadru învață cum funcționează de fapt industria de software. Învață noțiuni de bază care să îi ajute să asambleze componentele electrice, să alimenteze corect motoarele robotului, să îl programeze, să scrie un program care citește informația de la senzori, să ia decizia de mișcare și să dea comenzi pe motoare”, ne-a declarat Clement Petrică Chiriac.

Scopul final este acela de a se înființa cât mai curând la Colegiul „Codreanu” un club de robotică. Școala va pune la dispoziție spațiul, logistica, iar clubul va trebui să găsească sponsori pentru a achiziționa materialele necesare, componentele folosite la asamblarea și programarea roboților. Cursanții, elevi aflați în clasele VI – XI, vor fi coordonați la club de profesorul Cătălin Angheluță. Clubul va avea o pagină pe internet, iar în acest moment inițiatorii sunt în faza de alegere a numelui clubului.

Comments

comments

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: