Home / Sport / Săptămâna trecută a avut loc lansarea numărului doi al revistei „Regine și Regi”, singura din țară care prezintă activitatea cercurilor de șah

Săptămâna trecută a avut loc lansarea numărului doi al revistei „Regine și Regi”, singura din țară care prezintă activitatea cercurilor de șah

În cadrul Simpozionului Național privind șahul în școli, cluburi și palate ale copiilor a avut loc și lansarea revistei „Regine și Regi” o revistă de atitudine și opinie privind șahul în școli, cluburi și palate ale copiilor. Este singura revistă din țară despre cluburi și palate care reflectă activitatea cercurilor de șah. Simpozionul Național privind șahul în școli, cluburi și palate ale copiilor a fost aprobat în cadrul Calendarului Activităților Educative Naționale 2017 al Ministerului Educației Naționale. Numărul unu al revistei „Regine și Regi” a avut loc anul trecut în aceeași perioadă, anul trecut.

Lansarea revistei a avut loc la Complexul Silver Mall miercurea trecută, 12 iulie, unde au fost prezenți majoritatea autorilor. Aceștia și-au prezentat alocuțiunile privind șahul școlar în vederea elaborării acestei lucrări comune, cel de-al doilea număr al revistei „Regine și Regi”. Revista a apărut prin intermediul editurii MediaSind. Colectivul de redacție este reprezentat prin Constantin Grosu, coordonatorul cercului de șah la Palatul Copiilor Vaslui și Mihaela Nistoroschi, directoarea Palatului Copiilor Vaslui. Are ISSN, iar câteva numere au ajuns la Biblioteca Județeană „Nicolae Milescu” Spătarul Vaslui. Pe coperta spate e prezentată oferta educațională a Palatului Copiilor Vaslui pentru anul școlar 2017 – 2018.

Revista „Regine și Regi” este frumos ilustrată color și prezintă momente din competițiile șahiste la care au fost prezenți elevii din școli, cluburi și palate. De asemenea sunt prezentate câteva diagrame interesante propunând spre rezolvare probleme de șah în una sau două mutări. Revista nu este lipsită de curiozități din lumea șahului și situații amuzante din viața unor șahiști.

Rezolvare: Negrul mută și dă mat la prima mutare ducând calul la F3.

În ea sunt adunate 28 de materiale care aparțin celor interesați în promovarea șahului în școli. Spicuind printre articole am remarcat: „Șahul între știință, sport sau artă”, a ingenerului Marian Culapov, antrenor de șah la Palatul Copiilor Suceava; „Șahul în viața de fiecare zi”, profesor Daniela Filipescu de la Școala Ștefan cel Mare Vaslui; „Șahul și calculatorul”, profesor Aurelia Toniță de la Palatul Copiilor Vaslui; „Prozatorul și șahistul Mihail Sadoveanu”, profesor Ana Maria Vlad de la Școala Vasile Alecsandri Vaslui; „Beneficiile șahului în dezvoltarea copilului”, învățător Nela Coropceanu de la Școala Bălteni; „Valoarea educativă a șahului și aplicarea lui în palatele și cluburile copiilor”, profesor Nistor Slabu de la Palatul Copiilor Buzău; „De la zero la campioană mondială”, profesor Mitică Cosma de la Palatul Copiilor Arad; „Din atribuțiunile organizatorului de competiții”, autor Claudiu Iordache de la Palatul Copiilor Constanța; „Procedee tactice în desfășurarea jocului de șah”, autor Ilie Radu de la Școala Mihai Eminescu Laza; „Importanța «jocului minții» la vârsta preșcolară”, educatoare Luminița Nuțu de la Grădinița nr. 15 „Dumbrava Minunată” Vaslui; „Ecoul unui ideal: Campionat Național Școalar de șah Elisabeta Polihroniade echipe mixte”, profesor Doinița Grigore de la C.S.E.I Elisabeta Polihroniade; „C.S.E.I Elisabeta Polihroniade Vaslui invitat la gala de deschidere a Turneului Regilor la București”, autor Carolică; „Inițierea școlarului mic în jocul de șah”, învățător Cristina Verman de la Școala Vasile Alecsandri Vaslui.

Majoritatea articolelor au vizat promovarea șahurilor în rândul copiilor începând de la grădiniță și până la elevii de gimnaziu sau liceu. Din revistă aflăm printre altele că doi autori, profesori la C.S.E.I Elisabeta Polihroniade Vaslui, însoțiți de un grup de profesori de la aceeași unitate de învățământ și Constantin Grosu, președintele Asociației Județene de Șah s-au întâlnit la București cu fostul campion mondial Anatoli Karpov, fostul campion al României Florin Gheorghiu, Președintele Federației Române De Șah Sorin Iacoban și actuala campioana mondială a șahului feminin, Hou Yifan.

„La simpozion am avut referate din partea mai multor colaboratori ai cercurilor de șah din Arad, Suceava, Fălticeni, Buzău, Constanța dar și din școli din județ și alte județe. De multe ne-am propus la Palatul Copiilor Vaslui să întocmim această revistă, dar ideea s-a concretizat abia anul trecut. Mă bucur că am reușit să lansăm și acest al doilea număr”, a declarat pentru Est News Constant Grosu, coordonatorul cercului de șah la Palatul Copiilor Vaslui. (George PROCA)

About Tehno Redactor

x

Check Also

Golurile la putere: Ieri am livrat profit în cota 2.30! Cota de pariat sâmbătă este 2.64 »» Vezi pe ce mizăm!Manoila Mihaion 28,martie 2020 , 7:51 am at 7:51

După ce ieri am ”lovit” cu o cota de ...

Situație incredibilă în Spania. Trupul neînsuflețit al lui Lorenzo Sanz, fostul președinte de la Real Madrid, e de negăsit. Ce s-a întâmplat după ce COVID-19 l-a răpuscornel.popescuon 28,martie 2020 , 7:54 am at 7:54

Lorenzo Sanz, fostul președinte al celor de la Real ...

Biletul Zilei » Astăzi 100% fotbal!Manoila Mihaion 28,martie 2020 , 8:17 am at 8:17

Biletul Zilei de astăzi conține selecții 100% din fotbal. ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: