Google+
Home » Sanatate » Copilul autist dispărut dintr-o tabără pentru copii cu dizabilități a fost găsit teafăr

Copilul autist dispărut dintr-o tabără pentru copii cu dizabilități a fost găsit teafăr

de Daniel MICU
Incident cu final fericit, la Dobrina, lângă Huși. Aflat într-o tabără de vară, un copil autist de 10 ani a dispărut de lângă supraveghetori în pădurea din apropiere. Din fericire, a fost identificat la scurt timp, la câțiva kilometri distanță, pe Drumul European 581, chiar de către prefectul județului, Eduard Popica, care se îndrepta către locul cu pricină.
Cei de la Asociația Myosotis, organizatoarea taberei, au grijă de copii cu dizabilități din zona Bârlad de ani de zile și au experiență în pregătirea de astfel de ieșiri în natură cu cei mici. E prima dată când pierd un copil. Ei spun că își vor continua activitățile recreative în zonă și că vor fi mai vigilenți, pentru ca această situație să nu se repete. Băiețelul a fost transportat la spital, pentru investigații suplimentare. Între timp, polițiștii au deschis o anchetă, la finalul căreia vor stabili ce s-a întâmplat.

Vineri, băiatul abia ajunsese la Popasul Dobrina, împreună cu alți copii cu dizabilități și un grup de voluntari, de la Bârlad. La scurt timp, a deschis poarta către pădure și s-a făcut nevăzut. Supraveghetorii l-au văzut în ultimul moment și au fugit după el, însă i-au pierdut urma. Și-au dat seama că sunt depășiți de situație, mai ales că în câteva ore urma să se întunece, iar pădurea deasă se întinde pe zeci de hectare și au sunat la 112. Într-o mobilizare exemplară, la scurt timp , în zonă au ajuns zeci de polițiști, jandarmi, polițiști de frontieră, pompieri, dar și localnici, hotărâți să dea de urma puștiului înainte să fie prea târziu. Norocul a făcut ca, în timp ce se îndrepta către camping, prefectul să zărească pe marginea drumului, la câțiva km distanță, un copil care se odihnea lângă o căpiță de fân. A crezut că e localnic, însă când a ajuns în tabără și a văzut poza și-a dat seama că el este copilul căutat și imediat un echipaj de poliție a mers și l-a recuperat pe băiat. 

“Starea lui este normală. Se putea termina prost, dar ne-am mișcat repede. Autoritățile competente vor face o anchetă și vor stabili cine este vinovat și dacă se impun masuri», a declarat Eduard Popica, prefectul județului Vaslui.

Cei de la Myosotis sunt recunoscători că totul s-a terminat cu bine. “Un copil cu dizabilități, hiperactiv, a deschis poarta spre pădure și a ieșit în fugă din spațiul amenajat al taberei de corturi. Ne-am sesizat imediat, am alergat după el, însă l-am pierdut din vedere. Ne-am organizat într-o căutare, dar nu l-am găsit, așa că am anunțat autoritățile. Regretăm nespus acest incident, dar ne bucurăm că l-am găsit pe băiat teafăr și nevătămat. Dacă ar fi rămas în pădure, peste noapte, pericolele erau foarte mari. De 20 ani organizăm tabere pentru copii cu dizabilități la cort, la marginea pădurii și nu s-a mai întâmplat așa ceva. Acest copil a mai fost cu noi în trei tabere, până acum. Astăzi, era prima lui zi aici. Abia ajunsesem de la Bârlad și imediat s-a întâmplat. Noi intenționăm să continuăm activitățile în tabără, deoarece avem copii care abia așteptau această ieșire. Învățăm din această întâmplare, luăm măsuri și vom evita pe viitor astfel de incidente”, a dat asigurări Mihai Popa, președinte Asociația Myosotis Bârlad.

La revederea cu voluntarii din cadrul Asociației, copilul s-a bucurat și i-a îmbrățișat și deși starea lui era bună, a fost transportat la spital pentru un set de analize și un control medical amănunțit. Între timp, polițiștii, dar și autoritățile locale au stat de vorba cu organizatorii taberei, despre existența căreia nu fuseseră anunțate. 

“Noi ne bucurăm că aveți o activitate atât de frumoasă pentru copii cu probleme, dar trebuia să ne anunțați. Pot apărea diverse alte probleme, legate de alimentație, de exemplu și normal ar fi fost să ne anunțați, chiar dacă aici e un domeniu privat”, a spus Viorel Savin, primarul comunei Crețești.

Comments

comments

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: