Google+
Home » Administratie » Județul fără farmacii. Iată cum se tratează vasluienii care, în afară de murături și zacuscă, își fac provizii pentru iarnă și de pastile!
Gabriel Vicol, viceprimar Cozmești

Județul fără farmacii. Iată cum se tratează vasluienii care, în afară de murături și zacuscă, își fac provizii pentru iarnă și de pastile!

de Daniel MICU

În timp ce zonele urbane ale județului Vaslui, în special municipiile Vaslui, Bârlad și Huși, sunt sufocate de farmacii, vasluienii care locuiesc la țară fac economie de pastile cum fac de bani. Lună de lună, sute de locuitori din satele județului Vaslui fac eforturi uriașe pentru a-și procura medicamentele prescrise de medici, din localități învecinate ori de la oraș. Sunt puțini cei care au putere să străbată kilometri întregi pentru a ajunge la o farmacie.

Unii apelează la vecini sau la șoferii de autobuz care fac curse la oraș pentru a-și continua tratamentul sau, fără bani și fără niciun ajutor, renunță să își mai vadă de sănătate și se tratează ca pe vremuri, cu oțet, felii de cartofi sau sare caldă pe zonele dureroase sau foi de varză pentru umflături sau arsuri. Și asta, deoarece în satele lor nu a funcționat niciodată un punct farmaceutic. Este și cazul oamenilor din satul Albești, care nu mai speră că vor avea vreodată farmacie în sat. Lună de lună, ei trebuie să meargă la Delești, la aproximativ 3 km distanță. Chiar și așa, pentru bătrânii din comunitate este un efort foarte mare.

Bunica Veronica Suflet are 79 de ani și tare și-ar mai dori o farmacie în sat. “Eu am dureri de spate, am probleme și cu inima. E greu de pastile. Trebuie să trimit pe cineva la Delești, la comună, să îmi ia rețeta. Stai să vezi dacă găsește deschis sau dacă sunt medicamentele. Mai iau câte un antinevralgic, ce să fac? Mai îndur! Eu nu pot merge până la comună pe căldurile astea! Tare bună ar fi o farmacie și la noi în sat că sunt oameni mai bătrâni ca mine și mai bolnavi. Eu reușesc să ajung la magazin să îmi iau o pâine dar alții abia se mișcă. Dacă nu îi ajută cineva cu mașina sau care are drum în Delești să le ia rețeta, renunță și stau cu dureri. Eu mai fac economie la pastile, să îmi mai ajungă ! Iarna e frig, nici vorba să mai ajung la comună. Dacă s-ar putea deschide o mică farmacie și la noi ar fi foarte bine pentru tot satul”, ne-a spus femeia.

O comună întreagă fără farmacie

În comuna Cozmești, situată la aproximativ 20 km de Vaslui, nu a funcționat niciodată o farmacie. Cu bani puțini, autoritățile se străduiesc să ridice o clădire nouă lângă dispensarul din Fâstâci, pentru a asigura astfel condițiile necesare deschiderii unei astfel de unități. Numai în acest sat

Gabriel Vicol, viceprimar Cozmești

sunt aproximativ 1.500 de suflete, mulți bătrâni și copii. Atunci când se îmbolnăvesc sau trebuie să își ia o rețetă, oamenii sunt nevoiți să ajungă în comuna Delești sau la Vaslui.

În comuna noastră nu a fost niciodată farmacie. Oamenii merg la Delești sau la Vaslui, pentru rețete sau alte asemenea nevoi. Cei de la Fâstâci, de exemplu, trebuie să parcurgă astfel 27 km dus și alți 27 întors. Oamenii nu au bani. Apelează la vecinii care au drum în oraș sau apelează chiar la șoferul de pe autobuz, căruia îi dau bani și rețeta și acesta le aduce pastilele. Este foarte greu. Cei care sunt mai norocoși plătesc câte o mașină de ocazie și își rezolvă treburile singuri, ba chiar își fac și provizii de medicamente și îi mai ajută uneori pe cei care le cer o pastilă de durere de cap. Avem mare nevoie de o farmacie în zonă noastră, să ușurăm astfel și efortul oameni, dar mai ales suferințele lor”, a declarat Gabriel Vicol, viceprimarul comunei Cozmești.

Localnicii de aici s-au învățat să suporte durerile sau să se trateze “băbește”, atunci când nu au medicamente.

Avem medic aici, ne dă rețetă, dar dacă nu avem farmacie, ne descurcăm foarte greu. Trebuie să ajungi în oraș, să ai bani și pentru cursă. Uneori pot să ajung la Vaslui, uneori nu pot. Dacă mă doare ceva îndur sau mă tratez acasă cum pot. De cele mai multe ori, rabd până ajung la o farmacie. Am 77 de ani și nu am avut niciodată farmacie aici. Nu știu dacă se va putea deschide una și, mai ales, când”, a spus Aurel Andrieș.

Natalia Stoica vine de la Brașov să își viziteze mama și de fiecare dată vine cu medicamente în geantă: “Farmacie este și la Delești, dar medicamentele sunt puține sau sunt scumpe. Tot mai bine e la Vaslui, dar mulți nu au bani și nici putere să ajungă la farmacie în fiecare lună. Apelează la copii sau la cunoștințe. Când vin la mama, eu vin cu provizii. Uneori, sunt bătrâni care vin la poartă și cer câte o pastilă de durere. Le dau, sigur că le dau, dar tot mai bine ar fi să se deschidă și aici o farmacie. Ar ajuta foarte mult lumea”, a conchis femeia.

În ciuda facilităților fiscale, puțini patroni cred ca pot scoate bani din medicamentele vândute în sate. Ca să deschizi o farmacie la țară trebuie să plătești o taxă de 150 de lei, față de 300 de lei la oraș. Însă din vânzări, spun ei, nu au nicio șansă să facă profit.

Comments

comments

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: