Google+
Home » Sanatate » Autoritățile județene în alertă! Mii de copii, nevaccinați împotriva rujeolei, din cauza refuzului părinților

Autoritățile județene în alertă! Mii de copii, nevaccinați împotriva rujeolei, din cauza refuzului părinților

Peste 4.500 de copii sunt nevaccinați împotriva rujeolei, majoritatea din cauza refuzului părinților, susțin autoritățile, în condițiile în care, la nivelul județului, au fost confirmate până acum 154 de cazuri de boală, din care unul mortal. Prefectul Eduard Popica consideră că această situație reprezintă ”un fenomen critic” și, în consecință, a solicitat implicarea autorităților locale pentru vaccinarea copiilor.

Situația numărului mare de cazuri de rujeolă la nivelul județului nostru este considerată îngrijorătoare de autorități, în condițiile în care, în ultima perioadă, au fost diagnosticate 154 de persoane cu această boală, printre care și un caz mortal, toate la persoane nevaccinate. De asemenea, alte 20 de probe prelevate de la persoane suspecte de boală au fost trimise pentru confirmare sau infirmare la Centrul Regional de Sănătate Publică Iași. În consecință, autoritățile județene fac apel la primari, medicii de familie și asistenții comunitari să identifice copiii nevaccinați în comunități pentru a-i imuniza împotriva rujeolei. Aceasta în condițiile în care, la nivelul județului, sunt în evidențele cabinetelor medicale 4.509 copii nevaccinați, majoritatea din cauza refuzului părinților, iar pe stocul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vaslui există 7.700 de doze de vaccin.

Pe lângă aceste doze, avem repartizate către medicii de familie 1.110 doze de vaccin și s-a intrat în programul de recuperare a copiilor nevaccinți. Domnii primari ar trebui să trateze cu seriozitate această campanie de vaccinare pentru că rujeola ucide și acest lucru este foarte grav”, a declarat, vineri, medicul epidemiolog din cadrul DSP Vaslui, Luminița Costache.

Prefectul județului, Eduard Popica, a făcut, la rândul său, un apel la autoritățile locale pentru a se implica în acțiunea de identificare a copiilor neimunizați împotriva rujeolei.

Fenomenul este unul critic pentru noi, la nivelul județului. Situația este atipică, gravă, pentru că observ, din datele prezentate de DSP, că cele mai multe cazuri de boală sunt în comunități cu medici de familie și asistenți comunitari. De aceea, vă rog să demarați acțiunile pentru vaccinarea copiilor împotriva rujeolei”, a afirmat prefectul Eduard Popica la o întâlnire desfășurată, vineri, cu primarii din județ.

O problemă în campania de vaccinare împotriva rujeolei la nivelul județului Vaslui o reprezintă și lipsa medicilor de familie și a asistenților comunitari din mai multe comune ale județului, precum Mălușteni, Coroiești, Pochidia, Delești și Arsura. (Ionuț PREDA)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: