Google+
Home » Invatamant » Program de vară, la Universitatea ʺCuzaʺ din Iași, pentru liceenii vasluieni defavorizați

Program de vară, la Universitatea ʺCuzaʺ din Iași, pentru liceenii vasluieni defavorizați

de Mara GRIGORIU

Pȃnă la începutul lunii septembrie, elevii din județul Vaslui care se află în situație de risc pot avea parte de o experiență universitară timpurie, în cadrul proiectului ROSE (Romania Secondary Education Project / Proiectul pentru învățământul secundar românesc).

Mai exact, sunt vizați tinerii aflați în situație de risc, adică toți cei care trăiesc în familii cu venituri mici, care aparțin minorităților naționale (inclusiv romi), locuiesc în zone rurale sau acolo unde nu există școli în proximitate, și cei care au unul sau ambii părinți plecați în străinătate. De asemenea, cursurile de vară se adresează și elevilor cu cerințe educaționale speciale.

Este vorba despre elevii din clasele terminale de liceu, de la instituțiile de învățămȃnt care au obținut granturi ROSE꞉ Colegiul Economic „Anghel Rugină” și Liceul Tehnologic „Ion Mincu”, ambele din Vaslui, Grupul Școlar Tehnic „Petru Rareș” din Bȃrlad și Liceele din Vladia și Fălciu (în prima etapă a programului), și Liceul Tehnologic “Ștefan Procopiu” Vaslui, Liceul Tehnologic Puiești și Liceele din Murgeni și Zorleni (în etapa a doua a programului).

Elevii pot participa la activitățile special organizate, în această perioadă, în campusul Universității ʺAlexandru Ioan Cuzaʺ din Iași, unde se pot familiariza cu mediul academic și au șansa să-și dezvolte abilitățile necesare pentru a avea succes în învățământul superior. Zilnic, elevii pot merge la ateliere de lucru, în vizite de studiu, la competiții sportive sau culturale. Sunt activități legate direct de viața universitară și de specificul facultăților implicate, dar și activități menite să-i apropie de orașul în care urmează să își continue studiile.

Durata cursurilor este cuprinsă între două și trei săptămâni, timp în care se acordă o atenție deosebită siguranței și securității liceenilor participanți. Astfel, spre exemplu, este solicitat acordul scris al părinților sau tutorilor legali, iar elevii sunt informați și instruiți în legătură cu regulile pe care trebuie să le respecte.

Tinerii vasluieni interesați de programul de vară care se derulează la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași pot obține informații suplimentare la numărul de telefon 0232/201.293, sau trimițȃnd un e-mail la adresa radu.robota@uaic.ro.

Universitatea din Iași se numără printre cele opt instituții de învățământ superior din sistemul public unde se desfășoară, în perioada iulie – septembrie 2017, 20 de programe de vară de tip punte, pentru mai mult de 1.000 de elevi, prin Schema de Granturi Competitive pentru universități din cadrul proiectului ROSE. Liceele din județul Vaslui care doresc să participe la etapa de anul viitor a programului pot depune subproiecte în luna noiembrie 2017, pentru a prinde locuri la școlile de vară din 2018.

Proiectul ROSE, în valoare totală de 200 milioane de euro, este finanțat integral de Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD), în baza Legii nr. 234/2015 pentru ratificarea Acordului de Împrumut (Proiectul privind învățământul secundar) între România și BIRD, semnat la Washington în 17 aprilie 2015, și se desfășoară pȃnă în anul 2022.

Comments

comments

About Simona Vasile

%d blogeri au apreciat: