Home / Administratie / Vești bune de la ANCPI – Mii de vasluieni vor obține gratuit, anul viitor, certificatele de moștenitor

Vești bune de la ANCPI – Mii de vasluieni vor obține gratuit, anul viitor, certificatele de moștenitor

Proprietarii de imobile din 23 de comune vasluiene, în care s-a finalizat procesul de cadastrare integral sau parțial, vor obține gratuit actele de moștenitor, dacă se află într-o situație de succesiune, anunță Radu – Codruț Ștefănescu, directorul general al Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI).

Deși la nivelul județului Vaslui nicio unitate administrativ – teritorială nu a finalizat, în acest an, lucrările de cadastrare, există UAT-uri care au încheiat etapa lucrărilor la nivel de sector cadastral. Este vorba despre comunele Arsura, Băcani, Băcești, Blăgești, Bogdănești, Boțești, Codaești, Costești, Crețești, Delești, Drȃnceni, Duda- Epureni, Grivița, Pogana , Roșiești, Rebricea, Stănilești, Șuletea, Tătărani, Văleni, Viișoara, Vinderei și Zăpodeni.

Potrivit directorului general al Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), Radu – Codruț Ștefănescu, persoanele care au proprietăți în aceste localități își pot face succesiunea gratuit. Plata onorariilor pentru eliberarea certificatelor de moștenitor, a certificatelor de moștenitor suplimentar, a certificatelor de legatar și a certificatelor de vacanță succesorală va fi realizată de ANCPI în baza unui protocol de colaborare, semnat anul trecut cu Uniunea Națională a Notarilor Publici din România, prin care s-a stabilit decontarea a 250 lei pentru fiecare autor al unei succesiuni. Acest protocol va fi în vigoare până în anul 2025.

ʺÎn primul rând, oamenii trebuie să știe că pot obține certificatul de moștenitor gratuit doar după ce unitatea administrativ-teritorială (UAT) în care se află imobilele pe care le dețin intră în Programul Național de cadastru și Carte Funciară (PNCCF). Potrivit procedurii stabilite de protocolul pe care l-am încheiat cu UNNPR, la finalizarea lucrărilor de înregistrare sistematică, la nivel de UAT sau de sector cadastral, noile cărți funciare sunt deschise pe numele defuncților. Ulterior, ANCPI, prin oficiile de cadastru și publicitate imobiliară (OCPI), sesizează Camerele Notarilor Publici, în a căror rază teritorială defuncții și-au avut ultimul domiciliu, în vederea emiterii certificatelor de moștenitor. Practic, OCPI-urile transmit notarilor o cerere, precum și lista proprietarilor decedați, care au deținut imobile în UAT-urile incluse în PNCCF. Această listă va fi însoțită, în mod obligatoriu, de următoarele documente: certificatul de deces, în copie, sau un extras de uz oficial de la registrul de stare civilă, sesizarea pentru deschiderea procedurii succesorale, pusă la dispoziția OCPI competent de către secretarul primăriei, care conține toate datele de identificare ale succesibililor, extrasul de carte funciară pentru informare și copii ale actelor de proprietate ale defunctului, colectate în cadrul lucrării de înregistrare sistematică de către persoana autorizată care efectuează aceste lucrări. Subliniez faptul că proprietarii nu trebuie să meargă la notar, ci doar să coopereze cu reprezentanții OCPI și cu persoanele autorizate să execute lucrări de cadastru general și să le pună la dispoziție documentele solicitate.ʺ, a declarat Radu – Codruț Ștefănescu.

Pentru anul viitor, ANCPI a alocat 30,5 milioane lei pentru plata succesiunilor, ceea ce înseamnă că 122.000 de români pot beneficia de obținerea gratuită a certificatelor de moștenitor. Beneficiarii acestor gratuități vor fi primele persoane care vor pune la dispoziția oficiilor de cadastru documentele solicitate, în contextul în care moștenitorii nu sunt nevoiți să meargă la notar.

Potrivit datelor de la ANCPI, pȃnă în prezent s-au cadastrat integral peste 260.000 de imobile, amplasate în 25 de localități din 12 județe. Acestora li se adaugă peste 164.000 de terenuri agricole din 389 de localități, în care cadastrarea a fost finalizată parțial, cum este și cazul județului Vaslui. Cele mai multe terenuri agricole au fost cadastrate în județele Alba, Olt, Tulcea și Ilfov.

În județul Vaslui, la nivel de UAT, există lucrări de cadastrare în derulare în comunele Ciocani, Perieni, Ștefan cel Mare și Vulturești. (Mara GRIGORIU)

About Tehno Redactor

x

Check Also

Peste 5.700 de beneficiari de ajutoare de lemne pentru încălzirea locuinței în această iarnă în județ

Peste 5.700 de familii ori ...

Magazinul unui fost polițist din Vaslui, distrus de un incendiu

Magazinul unui fost polițist din ...

126 de bolnavi infectați cu HIV/SIDA sunt tratați în spitalele din Vaslui și Bârlad

de Dănuț CIOBANU În județul ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: