Home / Social / În atenția managerului spitalului bârlădean! Cine ești dumneata să-mi ceri actele la control, domnule Decuseară?

În atenția managerului spitalului bârlădean! Cine ești dumneata să-mi ceri actele la control, domnule Decuseară?

Simona MIHĂILĂ

Simona Mihăilă

În 22 de ani de când fac presă, nu cred să fi auzit vreodată de o idee mai smintită în privința accesului la informații publice decât aceea de a-i condiționa pe cei care îl solicită cu absolvirea studiilor de jurnalism.

Corneliu Decuseară, managerul Spitalului ”Elena Beldiman” Bârlad, a fost cu siguranță ținta bătăii de joc a superiorilor săi de la primărie care, supărați ei înșiși de criticile aduse de unele publicații locale, l-au împins pe el să scoată castanele din foc. Așa că s-a conformat: vrei informații publice de la spital, arată diploma de gazetar.

Evident, Decuseară a încălcat legea care îi obligă pe cei ca el (adică pe cei plătiți din banii noștri) să pună la dispoziția contribuabililor orice informație legată de activitatea spitalului. De tot ce funcționează și respiră prin banii mei, contribuabilul anonim!

Legea 544/2001, privind liberul acces la informații publice, îmi conferă acest drept. Fără condiții cretine! Nici Guvernul, nici Parlamentul, nici DNA, nici judecătoriile sau parchetele din această țară și din Uniunea Europeană nu au venit cu asemenea pretenții idioate, domnule Decuseară!

Dacă vă place că v-ați făcut de râs, să nu uitați să-i mulțumiți prostului sfătuitor din spatele dumneavoastră! Vă asigur că el nu ar avea tupeul să ia asemenea măsuri. Ca avocat, e suficient de viclean cât să știe că ar comite un abuz.

Căci nu întâmplător, în lumea aceasta nu există o lege care să-i recunoască drept jurnaliști doar pe cei care au studii în domeniu. Pentru că jurnalismul este o profesie bazată exclusiv pe talent, pe inspirație, pe spirit critic și pe fler. Pe dorința de a scoate gunoiul de sub preș și de dărâma lucrurile care hidoșesc lumea! Calități pe care nu ți le conferă niciun document, ci ți le recunoaște doar hârtia de ziar pentru care cititorii plătesc să o aibă.

Este motivul pentru care nimeni nu ar îndrăzni să-i caute la diplome vreodată pe Cristian Tudor Popescu, pe Ion Cristoriu, pe Rodica Culcer sau Sânziana Pop. Ați auzit vreodată de aceste nume? Sunt gazetari mari ai acestei țări, domnule Decuseară. Niciunul nu are Facultatea de jurnalism. Sau nici ei n-or fi de nasul dumitale și al avocatului?

Departe de mine de a minimaliza importanța studiilor de specialitate. E bună și diploma aceea dacă vrei să te lipești de vreun post de bugetar, eventual înființat special pentru tine. Chit că în jurnalismul real ești un ratat.

E adevărat că de pe băncile facultății s-a întâmplat să plece oameni care au devenit adevărați profesioniști în media. Nume grele, care fac cinste profesiei. Așa cum s-a întâmplat ca tot de pe băncile facultății să ne treacă pragul redacției absolvenți de jurnalism care nu auziseră în viața lor de structura piramidală a știrii, ori la câte întrebări trebuie să răspundă o știre și cu atât mai puțin care sunt acelea. Ca idee, asemenea cunoștinte în gazetărie sunt echivalente cu liniuțele și bastonașele școlarului de clasa întâi.

Cum spuneam, nu desconsider facultatea de profil. Dar nici nu pot nega că mi-au mers la inimă cuvintele de acum două decenii ale profesorului universitar Daniel Condurache, de la Departamentul de jurnalism al Facultății de litere din cadrul Universității ”Cuza”, când ne iniția în ABC-ul meseriei, alături de regretatul mare gazetar Florin Zamfirescu, și când, referindu-se la noi, cei care aveam deja vreo doi ani de experiență de presă în spate, le-a spus șefilor mei de atunci: ”Nu dau unul din ăștia (ca noi, adică – n.r), pe 10 care ies astăzi de pe băncile facultății”.

V-am spus asta, doar așa ca să știți cât preț pun părinții jurnalismului din România pe diploma de ziarist. Și ei știu, ca orice angajator (mai cu seamă din mediul privat), că ceea ce contează e doar competența.

Mă refer la mediul privat pentru că aici angajările se fac exclusiv pe criteriul competenței, nu pe șpagă. Niciun privat nu-și permite să țină în spate un leneș și un incapabil, așa cum face statul român. Așadar, legitimația mea de presă și adeverința prin care angajatorul meu scrie că sunt ziarist e tot ce aveți nevoie ca să vă conformați legii, domnule Decuseară! Angajatorul meu nu va elibera niciodată un document în care să scrie că sunt ziarist dacă nu sunt, așa cum nu va elibera niciodată un document în care să scrie că sunt medic, dacă nu sunt.

Drept pentru care nu o să-ți arăt nici ce diplome am și nici dacă am. E suficient să știi că, dacă vreme de 20 de ani oamenii nu au încetat să cumpere ziarul cu munca mea de ziarist, înseamnă că asta sunt: ziarist! De recunoașterea celui care mă citește am nevoie și pentru el vă cer imperios să respectați legea.

Singurii în fața cărora vă este permis să vă dați aere de șef sunt subalternii de la spital, sau de oriunde vă va duce viața (pot să pariez că la privat nu veți ajunge niciodată). Altfel, dintre mine și dumneavoastră, eu sunt cea care are dreptul să vă întrebe de diplome. Pentru că eu sunt unul dintre mulții care vă plătesc salariul, domnule manager. Apropos, luați cam mulți bani pentru cât nu faceți la cârma unei unități falimentare precum spitalul bârlădean!

About Simona Vasile

4 comments

 1. O incercare de a pune pumnul in gura presei sau poate domnul manager a inceput sa creada ca spitalul ii apartine o greseala facuta frecvent de cei pusi intr-o anumita functie ajung sa se creada stapani..Daca era intr-un oras mai mare precis ca il ataca presa din toate partile dar asa la noi ce mai poate merge..Daca nu e dispus sa acorde informatii publice ce ar fi sa se mearga asa sa se intrebe pacientii cat si cum se da la operatii sau cum se comporta unii medici cu pacientii care vin la urgenta?

 2. Domnule manager ,va rog iesiti pentru cateva minute din birou ,luati-l de manuta pe primarul Boros care va numit si vedeti ,plimbati-va putin prin jungla de arbusti si gunoaie din spatele bisericii ,in spatele spitalului nou si lateral spre sud.Chiar preamaritul premar de barlad nu vede ca in fata e netezeala si in spate foiala?Rusine sa nu curatati acea jungla unde intr-o zi veti gasi si balauri .Va intereseaza doar partea din fata a spitalului?Avem salariatii spitalului ,avem sute de asistati sociali ai primariei aici trebuia sa faceti curatenie luna .Rusine domnule manager rusine domnule primar.Lasati diplomele ziaristilor si puneti-va pe treaba.

 3. “Cine va recomanda? Cine sa ma recomande? Vocea si talentul meu…”

 4. Domnul manager, ca un Fat-Frumos doreste, bag seama, un duel al diplomelor si competentelor, uitand pentru o secunda (daca ar fi stiut vreodata Legea) ca oricine, indiferent de calitatea sa poate solicita unui institutii date cu caracter public. Ma subtitui autoarei articolului si le solicit eu. Nu am studii jurnalistice nici eu, insa am drepturi de cetatean roman si european iar dumneavoastra aveti obligatii din aceleasi considerente.
  As dori sa amintesc domnului manager ca nefurnizarea de date cu caracter public se pedepseste tot conform Legii.
  Dumneavoastra aveti o diploma, poate doua sau trei (cine mai sta sa le numere) si cunoasteti ca in atributiile de manager intra si respectarea legilor acestei tari, fie de va convin sau nu.
  Mie una nu imi pasa ce parere aveti despre aceste legi.. mie imi pasa sa le respectati, pentru ca altfel, diploma dumneavoastra nu va face doua parale in fata instantelor.
  Asa ca, daca va mandriti cu diplomele din rama, faceti bine si furnizati cetatenilor acestei tari, conform Legii, informatiile cu caracter public solicitate.
  Fat-Frumos cu baloșul gros.. sau cu obrazul gros?
  Ar trebui sa va amintesc ca multi manageri cu diploma au fost incompetenti de-a lungul vremii tocmai de aceea situatia spitalului barladean este precum o stim.
  In calitatea mea de cetatean roman, va rog (de obligat o fac altii, profesionisti si profesional) sa respectati legea si sa ne mai scutiti de orgolii si vanitati. Altfel, imi rezerv dreptul de a ma plange profesionistilor..si nu cred ca e convenabil dumneavoastra.

x

Check Also

Județul Vaslui nu va scăpa de blestemul sărăciei nici în următorii trei ani

de Dănuț CIOBANU  Vasluiul va ...

Funcții de conducere mai puține și mai multă mobilitate la DAPPC Bârlad

Măsuri de eficientizare a activității ...

CJ Vaslui va continua modernizarea semnalizării rutiere de pe drumurile județene

Consiliul Județean (CJ) Vaslui continuă ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: