Home / Administratie / Consilierii bârlădeni, dincolo de statutul public. Adrian Todireasa – ieri repara mașini de cusut, astăzi șlefuiește talente sportive

Consilierii bârlădeni, dincolo de statutul public. Adrian Todireasa – ieri repara mașini de cusut, astăzi șlefuiește talente sportive

de Mihaela NICULESCU

Consilierul local Adrian Todireasa este recunoscut de bârlădeni ca un promotor al sportului, în special al handbalului și al înotului, dar și un șlefuitor de talente sportive. Deși avea calități fizice native care îl recomandau pentru o carieră sportivă de succes, s-a gândit să urmeze Facultatea de Educație Fizică și Sport destul de târziu. De mic, visa să devină pilot de avion și nu și-a abandonat visul decât după liceu, fiind practic obligat să renunțe din cauza condițiilor de admitere impuse de autoritățile comuniste pentru școlile militare.

După ce am absolvit Liceul «Codreanu», am dorit să urmez o școală militară de aviație. Din păcate, dosarul mi-a fost respins. În perioada aceea comunistă candidații care se înscriau la astfel de școli erau foarte bine controlați. Eu aveam un văr de-al doilea care fugise în Belgia și apoi în Canada. Faptul că aveam o rudă care fugise din țară mă făcea incompatibil cu cariera militară. Am crezut că, totuși, voi scăpa, deși aveam bănuiala că voi fi respins. Dar sistemul și-a făcut bine treaba”, ne-a mărturisit Adrian Todireasa.

Adrian Todireasa nu și-a mai putut duce la îndeplinire visul de a deveni pilot militar și nu a călătorit cu avionul decât de două ori până acum. A mers, însă, cu trenul și cu autocarul destul de mult, pentru că viața de sportiv pe care și-a ales-o a presupus nenumărate deplasări.

Deși făcea handbal de performanță, avea nota 5 la Educație fizică

Fire sportivă, independentă, cu calități motrice excepționale, Adrian Todireasa a început să facă sport la vârsta de 10 ani. A făcut handbal de performanță în cadrul Clubului Sportiv Școlar Bârlad cu profesorul Dănuț Cioroadă, dar l-a descoperit profesorul Liviu Gugleș de la CSS Vaslui, ulterior profesor la Liceul cu Program Sportiv Vaslui, care i-a fost și mentor. După ce a absolvit gimnaziul a continuat să facă handbal de performanță la Vaslui, antrenându-se permanent și jucând în fiecare sâmbătă, când acasă, când în deplasare.

„Îmi plăcea ceea de ce făceam. Handbalul este un sport care îmi oferea satisfacții nebănuite. Făceam naveta la Vaslui de 4-5 ori pe săptămână, pentru că trebuia să ne pregătim foarte bine ca să ne prezentăm ireproșabil la meciuri, căci eram sportiv de performanță. Cum meciurile aveau loc sâmbăta și pe atunci se făceau cursuri inclusiv sâmbăta la școală, lipseam destul de mult de la liceu. Evident că nu eram prezent întotdeauna nici la orele de educație fizică și sport și din cauza absențelor profesorul mă nota cu 5, lucru pe care îl înțelegeam într-o oarecare măsură, cu toate că eu știam că sunt de 10, pentru că făceam sport de performanță. Ca sportiv, am fost apreciat la CSS Vaslui și chiar am fost selectat la lotul național de handbal, unde am jucat, din păcate, doar la două trialuri”.

Liceanul Adrian Todireasa era o fire rebelă, dar sportul îl disciplinase și îi modelase corpul în așa fel încât fetele întorceau deseori capul după el.

După absolvirea liceului, tânărul Todireasa nu a intrat la facultate, dar a plecat în armată, unde a satisfăcut stagiul militar de un an și patru luni. A făcut armata la artilerie, la unitatea din Bârlad, o armată destul de grea, mai ales că jumătate din stagiu l-a făcut doar în gardă. Nu regretă că a făcut armata atât de mult, ba dimpotrivă, consideră că a învățat foarte multe și consideră că și tinerii de astăzi ar trebui să treacă prin această experiență.

„Nu am dat la facultate imediat după armată pentru că, recunosc, eram brânză bună în burduf de câine. Făceam în continuare sport, dar și lucram. Mai întâi la fabrica de ulei, unde făceam numai ture de noapte ca încărcător – descărcător. M-am angajat apoi la Fabrica de Confecții, unde eram mecanic, reparam mașini de cusut. N-am renunțat la handbal nicio clipă. Handbalul este un sport special, mai nou, numit și «sportul gladiatorului», un sport care cuprinde cele patru calități motrice – viteză, forță, îndemânare și rezistență. Am urmat Școala Națională de antrenori de handbal la București și, timp de zece ani, am fost profesor suplinitor de educație fizică și sport la Liceul «Mihai Eminescu». În paralel cu orele predate la acest liceu antrenam două echipe de fete la clubul privat Handcom, unul dintre puținele cluburi private din țară, cu care am ajuns în semifinale pe țară la junioare III”, a mărturisit pentru Est News Adrian Todireasa.

În timp ce era suplinitor la liceu, s-a înscris la Facultatea de Educație Fizică și Sport din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, pe care a absolvit-o în 2003. S-a titularizat chiar în acel an la Școala nr. 3, iar din 2011 este profesor la Școala „George Tutoveanu” din Bârlad. Este mândru că a reușit în 25 de ani să descopere tinere talente, să le antreneze și să facă performanță. Ca fost sportiv de performanță, Adrian Todireasa a știut foarte bine cum să antreneze tinerii sportivi pentru a ajunge și ei la performanță.

„În 2010, Asociația «Bârlădenii» a inițiat un proiect intitulat «Generația de Aur», un proiect în cadrul căruia să fie antrenați la handbal masculin băieți născuți în anii 2000 ș 2001. Am obținut rezultate remarcabile, de care sunt mândru. Am reușit să promovez la clubul «Știința» Bacău mai mulți elevi pe care i-am antrenat la Școala «George Tutoveanu». Dragoș Păscălin, Rareș Chiriac și Cătălin Brăescu au câștigat cu echipa, anul acesta, argintul la Juniori II, iar Cătălin Brăescu a câștigat cu echipa tot în acest an medalia de aur la Juniori I. Avem copii atât de talentați, nu doar la handbal ci și la alte sporturi, care merită să fie promovați. Nu vă puteți închipui câți elevi extrem de talentați avem în oraș. Trebuie să facem ceva pentru a nu se pierde aceste talente și, atâta vreme cât voi fi consilier local, voi lupta ca acest lucru să se întâmple, evident cu sprijinul celorlalți consilieri și al primarului”, a mai spus consilierul local Adrian Todireasa.

Prima surpriză de proporții pe care vrea să o ofere bârlădenilor este ca la inaugurarea sălii de sport din curtea Școlii „Iacov Antonovici” să se joace un meci între două echipe de juniori de nivel superior. Pentru organizarea evenimentului pe care l-a propus în ședința de consiliu din luna iunie este nevoie de implicare atât din partea Consiliului Local cât și a primarului. Este convins că în cele din urmă vor reuși să organizeze un moment inaugural deosebit, pe măsura noii săli, cea mai mare și mai modernă sală de sport școlară din județul Vaslui.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Un bărbat a murit în apropiere de Mănăstirea Bujoreni după ce a fost înțepat de viespi

Un bărbat de 41 de ...

Două persoane care erau date dispărute au fost găsite de polițiștii vasluieni

Doi bărbați în vârstă de ...

Tânără de 15 ani din Zăpodeni dispărută de la domiciliu

Pe 7 octombrie, Valentina – ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: