Home / Justitie / Vasluiul, ceva mai sigur față de anul trecut, doar în statisticile polițiștilor

Vasluiul, ceva mai sigur față de anul trecut, doar în statisticile polițiștilor

Numărul de plângeri din județ a înregistrat o scădere de aproximativ 15% în primele șase luni ale acestui an față de aceeași perioadă a anului trecut. Procentul este în scădere și la infracțiunile de natură judiciară, mai exact de 14,78%. Scăderi se înregistrează și la infracțiunile contra vieții, integrității corporale și sănătății.

Infracționalitatea stradală este și ea ceva mai mică redusă de aceeași perioadă a anului 2016. Au scăzut infracțiunile de tâlhărie comise în stradă prin smulgerea de obiecte, precum și infracțiunile de furt (furturile din auto scad cu 10,3% , iar cele din societăți comerciale cu 6,66%).

Din analiza indicatorilor privind numărul de infracțiuni sesizate în mediul rural a rezultat faptul că s-a înregistrat un trend descendent în primul semestru al acestui an, scăderea fiind de aproximativ 18% față de primele șase luni din 2016. O scădere a fost înregistrată și la infracțiunile de loviri sau alte violențe (-21,37%). Din numărul total de infracțiuni sesizate în mediul rural, în procent de 24,7% au fost infracțiuni de furt, la acest gen de fapte fiind înregistrată o scădere față de semestrul I 2016 cu 11,28%.

Principalele obiective stabilite la începutul anului de Inspectoratului de Poliție al Județului Vaslui au fost creșterea gradului de siguranță pentru cetățeni, destructurarea grupărilor infracționale, combaterea infracțiunilor grave de natură economico-financiară și asigurarea resurselor umane, materiale și financiare necesare desfășurării în bune condiții a activității inspectoratului.

În scop preventiv, polițiștii au desfășurat 11 razii, 1.031 de acțiuni și 5.937 controale. Valoarea bunurilor ridicate în vederea confiscării în cadrul acțiunilor desfășurate a fost de 261.840 de lei.

Activitatea de prevenire s-a axat pe trei componente: prevenirea delincvenței juvenile și victimizării minorilor, prevenirea infracțiunilor contra patrimoniului și prevenirea infracțiunilor contra persoanei. Polițiștii de prevenire a criminalității au desfășurat întâlniri cu grupuri țintă, în special în unitățile de învățământ, iar numărul beneficiarilor depășește 1.600.

Mai puține accidente

Evoluția înregistrată în primele șase luni ale anului 2017 a principalilor indicatori privind dinamica accidentelor grave de circulație arată un trend descendent al victimizării participanților la traficul rutier înregistrat la nivelul județului Vaslui.

Astfel, pe drumurile publice din județul Vaslui au fost înregistrate scăderi de 14,1 % față de aceeași perioadă a anului trecut, la numărul accidentelor grave, de 36,36% la persoane decedate și de 8,82% la răniți grav.

Principalele cauze ale accidentelor grave au fost abaterile pietonilor, abaterile comise de căruțași, precum și nerespectarea regimului legal de viteză.

În scopul reducerii accidentelor rutiere și a consecințelor acestora, polițiștii rutieri au aplicat 22.314 sancțiuni contravenționale, au reținut 1.477 permise de conducere și au retras 528 certificate de înmatriculare. De asemenea, au descoperit 247 infracțiuni contra siguranței circulației pe drumurile publice.

Amenzi contravenționale de peste 500.000 de lei date în sectorul criminalității economice

În urma acțiunilor desfășurate de polițiștii de investigare a criminalității economice au fost aplicate 520 sancțiuni contravenționale, în valoare de aproximativ 548.200 lei și confiscate bunuri în valoare de 138.758 de lei, a căror proveniență nu a putut fi dovedită sau care au fost ridicate în vederea confiscării speciale în lucrările penale instrumentate. De asemenea, au fost constatate 54 de infracțiuni de natură economico – financiară.

Relevant este faptul că infracțiunile de mare violență sesizate de la începutul acestuia an reprezintă un procent de 0,43% din numărul total al infracțiunilor contra vieții, integrității corporale și sănătății.

Infracționalitatea sesizată contra patrimoniului a scăzut cu 10,6 % în acest an, față de perioada similară a anului trecut. Scăderi se înregistrează și la infracțiunile de furt din locuințe săvârșite prin efracție (- 3,4%) sau prin împrietenire (-37,3%), la furturile din societăți comerciale săvârșite prin efracție (- 28,9%), la furturile din autovehicule (- 9,09%), precum și la furturile de animale (-51,96 %).

Infracțiunile de tâlhărie au înregistrat o scădere de 16,48% în acest an, față de perioada similară a anului trecut, scăderi fiind înregistrate la faptele comise atât în mediul urban, cât și în mediul rural.

În cadrul acțiunilor desfășurate la regimul armelor, explozivilor și substanțelor periculoase, polițiștii au aplicat 68 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 9.003 lei. Totodată, polițiștii au ridicat în vederea confiscării 11.773 de articole pirotehnice.

Inspectoratul de Poliție al Județului Vaslui va continua acțiunile pentru creșterea gradului de siguranță a cetățenilor, protejarea vieții, integrității corporale și a patrimoniului acestora. (G.P)

About Tehno Redactor

x

Check Also

La opt ani, a preferat să doarmă într-o casă părăsită decât să stea cu mama vitregă

de Mihaela NICULESCU   Detalii ...

Cei doi copii ai femeii din Măscurei care și-ar fi bătut fiica vitregă vor rămâne în familie

Cei doi copii, de doi ...

Incendiu la grădinița din Pribești. Copiii au fost mutați în școala din localitate

Clădirea grădinițel din localitatea Pribești ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: