Google+
Home » Administratie » Buboiul a explodat la Spitalul „Beldiman”. Spitalul trebuie să plătească pentru 5.000 de internări fictive și, culmea, îi acuză pe furnizori că cer bani pentru serviciile prestate

Buboiul a explodat la Spitalul „Beldiman”. Spitalul trebuie să plătească pentru 5.000 de internări fictive și, culmea, îi acuză pe furnizori că cer bani pentru serviciile prestate

de Mihaela NICULESCU

Mii de internări fictive, pacienți neintroduși în baza de date, coduri numerice personale inexistente, dar și sume uriașe pentru medicamente pe care pacienții nu le văd niciodată dar pe care spitalul trebuie să le plătească – iată câteva dintre motivele pentru care Spitalul de Urgență ”Elena Beldiman” a ajuns pe marginea prăpastiei. Situația a fost zugrăvită, în linii mari, chiar de primarul Dumitru Boroș, la întâlnirea cu angajații spitalului, care au declanșat, ieri, o grevă spontană, după ce au citit în ziarul nostru că managerul Corneliu Decuseară a decis să nu le mai acorde tichetele de masă.

Am făcut o analiză și am aflat că bani din buget se scurg pe cazurile necontractate cu CJAS, atât la spitalizarea de zi cât și la cea continuă. De asemenea, se pare că se scurg bani și din contractările de medicamente. Dar chiar și din cauza faptului că sunt pacienți neintroduși în baza de date, sau introduși cu cod numeric eronat, astfel încât cazurile nu sunt decontate de CJAS”, le-a spus Boroș celor prezenți la întâlnire.

El a mai subliniat că și externalizarea serviciilor de preparare a hranei, de spălătorie și de pază ar genera cheltuieli mai mari decât ar înregistra spitalul dacă s-ar ocupa singur de aceste servicii.

Însă, indiferent cât s-ar reduce cheltuielile pentru servicii și medicamente, spitalul bârlădean ar fi tot în în criză. Asta pentru că, așa cum a spus Boroș, 97% din bugetul spitalului este alocat pentru salarii și sporuri salariale. Ca idee, salariile lunare ale angajaților de la spitalul din Bârlad însumează 53 de miliarde de lei vechi, din care peste 12 miliarde de lei vechi reprezintă doar sporuri! Salarii de corporatiști, cum s-ar spune!

Așadar, cu banii pe care îi primește de la stat, spitalului bârlădean îi ajunge să plătească doar salarii și să renunțe la a mai da de mâncare la bolnavi, la a mai spăla lenjeria și la a mai asigura medicamentele (deși e greu de spus care sunt acelea, în condițiile în care este o practică obligatorie ca pacienții sau aparținătorii să meargă zilnic ”la farmacia de lângă spital” cu lista de medicamente pe care trebuie să și le cumpere singuri).

Așa se face că, direcționând toți banii în salarii, spitalul bârlădean a acumulat datorii de 9 milioane de lei la furnizorii de hrană, dar mai ales, de medicamente.

Reamintim că ieri, peste 100 de asistenți medicali și infirmieri  de la Spitalul ”Elena Beldiman” au ieșit în curtea unității într-un protest spontan. Angajații s-au plâns din cauza colaborării și comunicării defectuoase cu managerul Corneliu Decuseară și pentru faptul că sunt nevoiți să afle din ziare că nu vor mai primi tichetele de masă și unele sporuri salariale.

Managerul spitalului nu a venit în mijlocul protestatarilor, ci a plecat la Primărie să îl anunțe pe primarul Boroș despre revolta acestora. Întrucât la ora 10.00 începuse o ședință de Consiliu de îndată, primarul Boroș a venit să discute cu protestatarii o oră mai târziu, când a apărut și managerul Decuseară, care a fost huiduit la scenă deschisă de angajații spitalului, care i-au cerut demisia. După câteva minute de discuții în curtea spitalului, primarul Boroș, managerul Decuseară și protestatarii, au mers în clubul spitalului, la discuții participând și Gabriela Daniș, directorul medical al spitalului, Cristina Sârbu, directorul de îngrijiri, Adrian Bobeică, președintele Consiliului de Administrație, Dana Lupu, jurista spitalului, dar și doi directori din Primărie – Cezar Chiper și Liviu Angheluță.

Huiduielile la adresa lui Decuseară au continuat și în timpul discuțiilor, protestatarii cerând ca funcția de manager să fie preluată de Dionisie Lefter sau de Stefan Constantinciu, cei care au condus spitalul in anii trecuți.

Cum de s-a putut ca domnul Lefter putea să ne dea și tichete și salariile netrunchiate și lucrurile să meargă pe linia de plutire? Noi, angajații, suntem cei care la ora actuală ne plătim și cursurile de perfecționare, dar și uniforma, cu banii noștri. Pe timpul lui Lefter au fost achiziționate uniforme pentru toți angajații spitalului. Nu mai avem nimic de câțiva ani încoace, iar de când a venit domnul Decuseară simțim că parcă ni se face o favoare venind să muncim. Uitați, e vară, nici dozatoare de apă nu mai avem în spital, nimic. De luni de zile, încercăm să avem o discuție cu managerul, nu s-a putut. Și nu doar noi ci și medicii”, a declarat o infirmieră prezentă la protest.

Deși protestatarii au cerut să afle care sunt măsurile de austeritate pe care le va lua spitalul și în privința modului în care acestea vor afecta drepturile salariale, atât primarul cât și managerul au evitat să le răspundă.

Prezent și el la întâlnire, Adrian Bobeică, președintele Consiliului de Administrație, a venit cu câteva lămuriri la obiect. Angajații au aflat că pe luna august s-a propus acordarea sporurilor de tură de noapte de 15% pentru cinci nopți și după – amieze lucrate pe lună, în loc de trei, cum era până acum. Propunerea Consiliului de Administrație nu a fost agreată nici de protestatari și nici președintele Sindicatului ”Sanitas”, Daniela Clătinici, care a propus ca sporul să fie acordat pe iulie și august ca și până acum, urmând ca după alte negocieri să se stabilească ce se va întâmpla din septembrie.

Protestatarii au aflat că acordarea tichetelor în continuare este practic imposibilă, din cauza datoriilor foarte mari acumulate de spital, de 9 milioane de lei, Primăria Bârlad neputând ajuta spitalul decât cu 1,9 milioane de lei. Asistenții medicali și infirmierii și îngrijitorii prezenți la protest au adus la cunoștința autorităților prezente relația autistă pe care managerul a avut-o cu ei și nemulțumiri legate de faptul că ei trebuie să plătească pentru deciziile greșite ale medicilor, fără ca aceștia din urmă să fie afectați.

Nu este posibil ca tot noi, cei care muncim și nu dormim cum spun unii, să avem de suferit. Internările nu le fac nici registratorii nici asistentele. Ei execută ceea ce primesc de la medici. Faptul că internează mai mulți pacienți decât numărul contractat cu CJAS nu trebuie să se răsfrângă asupra drepturilor noastre salariale. De ce trebuie să plătim noi pentru ei? Știți că noi trebuie să suplinim mult munca mai multor cadre din cauza lipsei de personal în rândul asistenților și infirmierilor? Știți că legea spune că un asistent trebuie să aibă grijă de 10 – 12 pacienți iar la noi în spital sunt cazuri în care un asistent medical trebuie să aibă grijă de 27 de pacienți? Știți că la Infecțioase, de exemplu, există un singur infirmier la două pavilioane? Ce să vă mai spun? Unii sunt vinovați și alții plătesc.”, a declarat un cadru medical indignat de modul în care conducerea spitalului a pus problema la această întâlnire.

Boroș le-a transmis celor prezenți că trebuie să accepte pachetul măsurilor de austeritate, chiar dacă asta înseamnă tăierea unor sporuri, întrucât spitalul riscă să fie declasificat. În acele condiții va fi modificată organigrama unității, vor dispărea anumite posturi și ca atare vor fi operate disponibilizări de personal. Primarul a mai precizat că problema trebuie soluționată pe plan local, deoarece nici Consiliul Județean și nici Ministerul Sănătății nu vor sări în ajutorul spitalului bârlădean.

Protestatarii nu au plecat prea lămuriți de la această întâlnire, care ar fi trebuit să aibă loc chiar de la începutul mandatului lui Decuseară, dar au plecat măcar mulțumiți că și-au spus oful și că poate cineva i-a auzit.

Comments

comments

About Tehno Redactor

2 comments

  1. declasificati spitalul !! da reduceti paturile ! dar ! da DAR NU CERETI munca de voluntar ! SI VOI SA AVETI SALARII MARI!

    • Asta-i durerea, le e prea foame de bani si au matele goale, ca sa puna mana pe carte si sa isi gaseasca alt job!… Comoditatea ne omoara! Daca dai din coate bine, ai cariera si la Barlad!

%d blogeri au apreciat: