Home / Justitie / Sindicatul MEGAS din Penitenciarul Vaslui cere demisia ministrului Justiției

Sindicatul MEGAS din Penitenciarul Vaslui cere demisia ministrului Justiției

Sindicatul MEGAS din Penitenciarul Vaslui cere demisia ministrului Justiției, Tudorel Toader, pentru situația privind deficitul de personal. Conform statisticilor privind raportul dintre numărul de cadre și deținuți Penitenciarul Vaslui este situat în coada clasamentului, personalul fiind dezamăgit de modul cum este tratat de ministrul Justiției și conducerea Administrației Naționale a Penitenciarelor. În consecință vor fi declanșate proteste pe durată nedeterminată în toate unitățile subordonate Administrației Naționale a Penitenciarelor ca reacție la lipsa de interes a Guvernului în ceea ce privește rezolvarea problemelor din penitenciare.

Având în vedere că prioritățile politice legate de grațieri și beneficii pentru deținuți au fost în bună măsură realizate, membrii MEGAS consideră că este momentul ca Guvernul și Ministerul Justiției să lucreze și în interesul realizării actului de justiție.

Într-o prima etapă angajații din penitenciar au adus la cunoștința conducerii penitenciarului refuzul de a efectua ore suplimentare și alte atribuții decât cele specifice funcțiilor ocupate. Cel mai probabil, așa cum s-a întâmplat dealtfel și anul trecut când un alt Guvern nu și-a respectat promisiunile, activitățile din penitenciare vor fi treptat blocate. La fiecare penitenciar vor fi organizate pichetări și fiecare angajat va acționa în justiție, în fața instanțelor naționale și internaționale de jurisdicție a muncii, Guvernul României pentru obligarea acestuia la aplicarea unor măsuri concrete privind asigurarea unor condiții de muncă decente. Dacă autoritățile nu vor reacționa pozitiv, acțiunile de protest se vor muta la sediul Administrației Naționale a Penitenciarelor, Ministerului Justiției și Guvernului României, până când aceste instituții își vor respecta obligațiile legale și cele prevăzute în acordurile colective.

Protestele angajaților din penitenciare sunt motivate de faptul că Guvernul României refuză să facă investiții pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă, blochează concursurile de ocupare a funcțiilor vacante, întârzie nepermis aplicarea unor măsuri de protecție a angajaților și adopta legi care restrâng drepturi salariale și scad pensii.

Concret, bugetul ANP a fost redus cu 127 de milioane de lei, alte 57 de milioane urmând a fi tăiate la proxima rectificare. Sunt aproape 8.000 de funcții vacante în sistemul penitenciar și se înregistrează peste 700.000 de ore suplimentare. 1 angajat din 6 a părăsit sistemul penitenciar în ultimii 2 ani, iar Guvernul a blocat angajările.

Condițiile din penitenciare sunt la fel de improprii pentru personal pe cât sunt pentru deținuți, iar Parlamentul, la propunerea Guvernului, a recunoscut prin lege această situație de fapt. În plus ofițerii și agenții de penitenciare gestionează mii de incidente grave (agresiuni între deținuți și la adresa personalului, încăierări, violuri, distrugeri, revolte, șamd) cauzate de lipsa de personal, a dotărilor necorespunzătoare și a precarității amenajărilor de siguranță, pentru care Guvernul României refuză să aloce fonduri.

În schimb, după ce a promis prin Ministerul Justiției că va investi 61 de milioane de lei în 2017 pentru îmbunătățirea condițiilor de lucru din penitenciare și nu a făcut-o, Guvernul României se gândește să micșoreze pensiile de serviciu pentru angajații din penitenciare. (G.P)

About Tehno Redactor

x

Check Also

Ambulanțier cercetat penal după ce a agresat un copil pe o stradă în Huși

Un angajat al Serviciului de Ambulanță Județean Vaslui este ...

TIR cu 24 de tone de melasă, răsturnat între Huși și Crasna din cauza vitezei. Pompierii au intervenit în zonă

O autocisternă plină cu melasă s-a răsturnat în afara ...

Grenadă descoperită de un bărbat pe Valea Prutului, în timp ce făcea lucrări agricole

O grenadă defensivă, provenind, cel mai probabil, din cel ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: