Home / Sport / Povestea unui succes – Ascensiunea în fotbal a vasluianului Marian Târșa. Drumul anevoios de la speranță spre certitudine

Povestea unui succes – Ascensiunea în fotbal a vasluianului Marian Târșa. Drumul anevoios de la speranță spre certitudine

Vasluianul Marian Târșa, în vârstă de 19 ani, este dovadă vie a faptului că atunci când pasiunea nu are limite obstacolele reprezintă doar mici amânări. Situația financiară delicată a familiei nu l-a oprit pe acesta din a se îndrepta cu pași hotărâți spre împlinirea visului său: acela de a deveni fotbalist profesionist.

Marian Târșa provine dintr-o familie modestă din comuna Miclești, iar părinții au făcut eforturi considerabile pentru a-i ține la liceu pe el și pe sora sa. Tatăl a lucrat în construcții, dar a suferit un accident și nu mai putea lucra, iar mama era casnică. Cu toate acestea, în ciuda faptului că părinții nu au fost inițial dispuși să îl sprijine, vasluianul și-a început cariera fotbalistică la 15 ani. “La început mi-a fost foarte greu pentru că eram de la țară și nu puteam face naveta din cauza situației financiare. Am găsit totuși soluții să mă pot furișa pentru a mă duce pe teren, unde mă simțeam cel mai bine. Strângeam fiecare bănuț ca să pot face măcar de două, trei ori naveta pe săptămână. Plecam de la școala ultimele două ore ca să am timp pentru antrenamentele de la Vaslui. A mers așa câteva săptămâni până când mama a aflat că am absențe la școală”, ne-a declarat Marian Târșa.

A fost un șoc pentru părinții acestuia care nu înțelegeau de ce lipsea de la orele de curs, lucru care nu se mai întâmplase până atunci. A fost nevoit să le mărturisească pasiunea sa și pentru a nu-și dezamăgi părinții aventura sa fotbalistică părea să se fi încheiat. Lucrurile au luat însă o turnură favorabilă atunci când antrenorul său, Constantin Petrea, profesor la Liceul cu Program Sportiv (LPS) Vaslui, a luat legătura cu părinții lui Marian, asigurându-i că puștiul va beneficia de tot sprijinul său și că va încerca să îi găsească un loc unde să stea în Vaslui pentru a putea fi antrenat în continuare de el. Văzând îndârjirea cu care profesorul îl recomandă pe fiul lor ca pe un talent ce nu trebuie pierdut de fotbalul românesc părinții s-au lăsat în cele din urmă înduplecați. A făcut astfel parte din grupa de juniori născuți în 1998 de la LPS Vaslui, unde a evoluat pe postul de mijlocaș ofensiv. A fost golgheterul echipei în Liga a IV-a, cu nu mai puțin de 14 reușite. Bucuria mea a fost de nedescris. Am avut norocul să am parte de un antrenor deosebit, un om ideal. A crezut în mine și m-a susținut, atât în timpul antrenamentelor dar și în afara lor. Din ceea ce sunt acum 50% este meritul lui”, a mărturisit Marian.

La doar 16 ani, în 2014, era selectat să facă parte din echipele de juniori ale celor de la Honved Budapesta și CSM Iași. Vasluianul a ales să meargă la clubul ieșean deoarece dorea foarte multe să debuteze cât mai curând în Liga Națională, primul eșalon fotbalistic din România. Interesul celor două grupări, nume sonore în fotbalul românesc și ungar, nu era deloc întâmplător. Conform spuselor lui Constantin Petrea, antrenorul vasluianului la acea vreme, Marian avea încă de la acea vârstă fragedă zile când stătea și câte cinci ore pe terenul de fotbal la antrenament. Cu toate acestea în restul timpului evita distracțiile tipice celor de vârsta lui și era serios și în ce privește învățătura.

„Am fost chemat la o academie de fotbal din Ungaria să pot da niște probe. A fost un pas foarte mare pentru mine la acea vreme și spun sincer că nu aș fi putut să mă adaptez acolo astfel că am renunțat la această oportunitate. Profesorii Dănuț Cănănău și Cătălin Abălașei au luat apoi legătura cu antrenorul meu, Constantin Petrea, căruia i-au spus că vor să dau niște probe la Iași. Am fost acolo și m-am descurcat bine. Astfel a început aventura mea la Iași, unde eram deja văzut ca un viitor fotbalist la echipa mare. După un an petrecut la juniori au venit la un meci de-al nostru Forin Prunea și Nicolo Napoli. După terminarea partidei au venit la mine și mi-au spus să mă prezint la echipa mare”, ne-a mai spus Marian Târșa.

A avut nevoie de doar două meciuri pentru a marca în Liga I

Comitetul Executiv al Federației Române de Fotbal a decis pe 22 februarie 2016, ca parte din “Planul de măsuri pentru dezvoltarea fotbalului românesc prin reglementarea numărului obligatoriu de juniori și jucători U21 în cadrul fiecărei echipe”, ca toate cluburile din Liga I să aibă permanent pe teren un fotbalist sub 21 de ani începând din sezonul viitor. A fost șansa de care avea nevoie Marian Târșă, care după doar doi ani la echipa de juniori a fost înregimentat la CSM Politehnica Iași, în Liga I, sub comanda italianului Nicolo Napoli.

Pe 29 iulie vasluianul avea să înceapă ca titular primul său meci în Liga I. A evoluat 58 de minute ca mijlocaș defensiv, în victoria contra formației Gaz Metan Mediaș, scor 3 – 1. O săptămână mai târziu, profitând că a fost jucat de antrenor pe o poziție mai avansată, avea să marcheze primul său gol în Liga I. A dejucat foarte bine jocul la offside al adversarilor și a marcat golul trei al formației sale, în minutul 42.

Golul marcat sezonul trecut de Marian Târșa în Liga I:

Marian Târșa în partida cu FCSB

Antrenorul a început să prindă mai multă încredere în el, motiv pentru care a fost pe teren până aproape de terminarea partidei, în minutul 77. Devenit obișnuit al primei formule de joc a italianului Napoli vasluianul a fost titular și în deplasarea de la Universitatea Craiova, meci în care a prins 55 de minute. S-a achitat bine de sarcini și când a întâlnit Steaua București, adversar redutabil, meci terminat 1- 1 și în care a fost testat de antrenorul ieșenilor pe poziția de extremă stângă. În acest meci Marian Târșa a dus greul partidei de la un capăt la celălalt, evoluând 89 de minute. Ultimul meci jucat pentru CSM Politehnica Iași a fost în septembrie, când a dat piept cu formația Astra Giurgiu. A evoluat pe aproape toată durata partidei, fiind înlocuit în minutul 82.

Ghinion teribil. Accidentat la echipa națională

Vasluianul a evoluat sezonul trecut, la CSM Politehnica Iași, în șapte partide și a marcat un gol. A mai fost pe bancă la alte patru partide. Statisticile puteau fi însă mult mai darnice cu acest tânăr talent dacă nu suferea o accidentare la începutul lunii octombrie 2016. Aflat în Olanda într-un cantonament al echipei naționale Under 19, acesta a suferit o ruptură de ligamente colaterale. A fost operat imediat la București și a ratat restul sezonului. A fost supervizat îndeaproape de unul dintre fizioterapeuții echipei naționale a României. Cariera lui fotbalistică din acea perioadă a suferit o transformare ingrată.

După un an petrecut la cei mari mi-a venit rândul să joc și să am prestații bune. Am fost chemat și la naționala de vârsta mea și lucrurile începeau să prindă contur. nă în ziua când în cadrul calificărilor din Olanda, cu echipa națională, am avut acea accidentare cumplită. În timpul unui antrenament m-am ales cu o ruptură de ligamente colaterale cu tendon și mușchi femural smulse complet. Eram doborât și dacă nu aveam alături membri ai Federației, ai clubului, familia și prietenii care să mă sprijine, gândurile mele s-ar fi îndreptat cel mai probabil spre încheierea carierei. Au trecut șapte luni de recuperare, zi de zi câte 4 – 5 ore trăgând ca să mă pot ridica și să mă pot întoarce pe teren. Vreau să simt iar mingea cum se lovește de gheata mea și să mă pot bucura de antrenament”, a declarat vasluianul.

S-a transferat la FC Botoșani

Marian Târșa va începe un nou capitol din viața sa de fotbalist la clubul FC Botoșani, pentru care va evolua din acest sezon. Nu a fost foarte greu de convins dat fiind faptul că gruparea ieșeană nu îi propusese o renegociere de contract, iar el ar fi primit în continuare 300 de lei, salariul pe care îl primea la juniori. Acesta a semnat un contract valabil pe cinci ani cu noul club, la care va primi un salariu de zece ori mai mare. Mijlocașul are 19 ani și este cotat de site-ul transfermarkt la 150 de mii de euro. Noua sa echipă ocupă fotoliul de lider în Liga I, după primele trei etape, la egalitate de puncte (șapte) cu CFR Cluj și FCSB.

Am avut parte de colegi superbi la Iași, un colectiv cu oameni deosebiți în preajma cărora aș fi vrut să mai fiu cel puțin 10 ani. Am avut multe de învățat de la fotbaliști precum Andrei Cristea, Vasile Gheorghe sau Ionuț Voicu. Mă simt fotbalist când sunt felicitat și dau randament indiferent că e meci sau antrenament. În această vară s-a schimbat însă totul. Au venit oameni noi iar familia noastră a fost destrămată. Am fi fost o echipă mult mai bună în noul sezon dacă se păstra aceeași formulă. Ne-am luat rămas bun cu durere în suflet dar conștienți că suntem profesioniști și cariera de fotbalist include și aceste transferuri. Trebuie să ne facem meseria cât mai bine indiferent de echipa pentru care evoluăm. Am fost dorit de conducerea și antrenorul de la FC Botoșani și am ales împreună cu familia și agenții mei că e bine să fac această schimbare. Vin după o accidentare și am nevoie de timp să mă acomodez, dar sunt convins că mă voi autodepăși în viitorul apropiat. Mulțumesc celor care fac parte din viața mea, foștilor antrenori, colegi și prieteni, dar și noilor colegi care m-au primit cu încredere. Nu sunt cel mai talentat fotbalist dar pentru mine determinarea, transpirația din timpul fiecărui meci și antrenament sunt plăcere, pasiune, iubire”, a concluzionat Marian Târșa. (George PROCA)

About Tehno Redactor

x

Check Also

Rezultate excepționale ale sportivelor bârlădene la Campionatul Național de Gimnastică!

Echipa de gimnaste a Clubului ...

Echipa de oină a Clubului „Cronos” din Bârlad a câștigat Cupa „Unirii” la un concurs internațional de peste Prut

S-a întors victorioasă! Echipa de ...

Vasluianul cu mușchi de oțel! Emilian Știrbu a pus județul pe harta culturismului internațional

de Daniel MICU A gasit ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: