Google+
Home » Administratie » Consilierii bârlădeni, dincolo de statutul public. Roxana Miron Feraru, doctorandul în Sociologie pasionat de ia românească

Consilierii bârlădeni, dincolo de statutul public. Roxana Miron Feraru, doctorandul în Sociologie pasionat de ia românească

de Mihaela NICULESCU

Continuăm serialul ”Consilierii bârlădeni, dincolo de statutul public”, în care ne-am propus să vi-i arătăm pe cei 21 de membri ai Consiliului Local Bârlad și altfel decât îi dezvăluie prestația lor, mai mult sau mai puțin discutabilă. Pentru că, indiferent de conduita pe care partidele din care fac parte sau propriile lor conștiințe le-o impun, consilierii au și ei slăbiciuni, pasiuni, bucurii, vise sau eșecuri. Sub acest aspect v-o prezentăm astăzi pe Roxana Miron Feraru, după ce săptămânile trecute ați putut să-i cunoașteți pe Constantin Gâlea și Adrian Todireasa.

La cei doar 27 de ani ai săi, Roxana Miron – Feraru, consilier local și viceprimar, încearcă să facă față cu brio acestor responsabilități, pe care le consideră adevărate provocări. Încearcă zilnic să demonstreze că nici vârsta și nici lipsa experienței nu sunt întotdeauna un handicap, un obstacol în calea reușitei. Tânăra viceprimăriță a dovedit înainte de toate că este o bună comunicatoare, ajutată fiind de studiile de sociologie dar și de cele de comunicare în mass-media.

Ca orice om inteligent, Roxana Miron – Feraru învață zilnic de la cei din jur, fie că sunt oameni veniți cu diferite treburi la primărie, angajați ai instituției sau directori ai altor instituții cu care primăria vine în contact. Spune că nu e deranjată de critici, inclusiv de cele venite din partea presei, și spune că atâta vreme cât sunt întemeiate, sunt binevenite.

Master de comunicare în mass-media în limba franceză și master de cercetare sociologică avansată, în limba engleză

Roxana a mărturisit că cel mai mult îi place să învețe. A fost mereu o elevă și o studentă sârguincioasă, cu rezultate remarcabile. A absolvit în anul 2009 Colegiul Național „Gheorghe Roșca Codreanu” cu a treia medie din promoție, iar facultatea a absolvit-o cu a doua medie.

„Recunosc că am fost o elevă silitoare, pentru că mi-a plăcut să studiez atât în școală și liceu, cât și la facultate. Nu m-am gândit că voi deveni sociolog. Părinții mei ar fi vrut să urmez medicina. Pe mine, în schimb, nu m-a încântat această idee. Eu visam altceva atunci, să devin diplomat, să lucrez într-o ambasadă sau într-un consulat. Pe parcurs, mi-am schimbat opțiunea. M-a atras sociologia, obiect pe care l-am studiat la liceu cu domnul profesor Sorin Matei. În clasa a XI-a am participat la un studiu științific realizat de Institutul de Politici Publice București, iar ceea ce am făcut m-a fascinat atât de mult încât am decis să urmez sociologia. Am urmat cursurile Facultății de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității București. M-am înscris apoi la două mastere din cadrul facultății, unul de comunicare în mass-media în limba franceză și altul de cercetare sociologică avansată, în limba engleză. Pentru că la un moment dat cursurile se suprapuneau și era destul de solicitant, am optat să continui doar primul curs. Ulterior, am considerat că trebuie să aprofundez domeniul sociologic și m-am înscris la doctorat sub coordonarea domnului profesor universitar Vasile Dâncu”, a dezvăluit Roxana Miron.

Doctorand în Sociologie și bobociță la Drept

Anul acesta, va trebui să-și susțină teza de doctorat și recunoaște că are emoții, și tot anul acesta, va începe cursurile Facultății de Drept, la care a fost admisă în urmă cu câteva zile. I s-a părut important să aprofundeze și domeniul juridic, în care s-a format și fratele său mai mare.

În timpul primei facultăți, Roxana Miron a avut o colaborare cu Institutul de Cercetare a Calității Vieții și Institutul Român de Evaluare și Strategie și a dorit foarte mult să lucreze în cercetare socială. În timpul facultății a studiat și asistența socială, cunoștințe care acum o ajută în funcția pe care o are. Zilnic, are o radiografie a problemelor sociale cu care se confruntă municipiul Bârlad, probleme multiple și reale.

„Primul pas, la care trebuie să lucrăm cu toții, este schimbarea percepției vizavi de sistemul de protecție socială, pe baza cifrelor și a realității din orașul nostru. Există foarte multe stereotipuri, perpetuate în spațiul public, care distorsionează situația beneficiarilor de venit minim garantat sau a alocației de susținere a familiei, se accentuează tendința de încălcare a drepturilor persoanelor cu dizabilități, de denigrare a celor care primesc indemnizații de însoțitor ș.a.m.d. E trist să observi că nivelul de toleranță și de empatie față de persoanele vulnerabile este atât de scăzut, în condițiile în care, la nivel central, se fac eforturi mari pentru susținerea acestor categorii sociale. Mă bucur că, în Bârlad, avem un sector neguvernamental bine dezvoltat, construit de oameni deosebiți, care știu ce înseamnă altruismul și solidaritatea. La nivelul Primăriei și al Consiliului Local colaborăm deja cu câteva ONG-uri – <<Childs Life International>>, Asociația <<Myosotis>>, avem o relație foarte bună cu reprezentanții <<Bună ziua, copii din România>>, ca să nu mai vorbim de lucrurile minunate pe care le facem în colaborare cu CARP Bârlad; bineînțeles, suntem deschiși în fața celorlalte asociații și ONG-uri. Este adevărat că in perioada imediat următoare aceste parteneriate concretizează în proiecte mici, cu un număr relativ redus de beneficiari, însă ne-am propus să ne adresăm unui grup cât mai divers – persoane din familii defavorizate, tinere mămici, bătrâni singuri, copii cu dizabilități, sperând ca aceste inițiative să ia amploare cu timpul. Doresc să mă implic mai mult în activitatea de asistență socială. E nevoie de o colaborare cu toate ONG-urile din oraș”, a mai spus Roxana Miron Feraru.

Conștientizează că nu toate probleme pot fi rezolvate peste noapte, întrucât e vorba de schimbarea de mentalități, adică un proces de durată.

”Aici simt că este locul meu și nu am să plec niciodată din Bârlad”

Dincolo de aparențe și de prezența sa foarte agreabilă, Roxana Miron este un om cu picioarele pe pământ, organizat, disciplinat și perfecționist. Se consideră o persoană normală, care ia în serios atribuțiile administrative ce îi revin și care dorește să aibă o contribuție proprie la rezolvarea problemelor orașului natal. Este convinsă că niciodată nu va pleca din Bârlad, pentru că aici se simte cel mai bine.

„Deși am absolvit facultatea în București și am stat timp de mai mulți ani acolo, nu am reușit să mă adaptez și simt că nu m-aș putea adapta nici în alt oraș din țară. Eu mă simt bine aici. E un oraș mic, cochet. Aici m-am născut și aici mă simt confortabil, pentru că aici se află prietenii mei, părinții mei, soțul meu, casa mea, grădina mea plină de conifere, unde mă relaxez în puținul timp liber pe care îl am. Aici simt că este locul meu și nu am să plec niciodată din Bârlad”, a mărturisit Roxana Miron – Feraru.

Pasionată de ia românească

Ca orice om, tânăra Roxana Miron are și pasiuni. Este îndrăgostită de ia românească și de tot ce înseamnă accesorii și obiecte vestimentare tradiționale românești. Apreciază unele activități care s-au desfășurat în cadrul zilelor culturale, precum Festivalul de Folclor Popular pentru Elevi și Tineri, dar și expoziția de meșteșuguri a artistului popular Dan Horgan. Crede că readucerea tradițiilor românești în prim-plan este binevenită, în special pentru tinerii bârlădeni.

Își dorește ca tinerii să se întoarcă în orașul natal după ce își desăvârșesc studiile, iar pentru asta este nevoie de anumite strategii și politici de atragere și sprijinire a tinerilor cu potențial. Va fi greu, dar pentru toate există un început. Roxana Miron – Feraru este ea însăși un exemplu de tânăr care s-a întors în orașul natal pentru a sprijini comunitatea locală, care are nevoie de un suflu nou, prin implicarea tinerilor cu viziune.

About Simona Vasile

%d blogeri au apreciat: