Google+
Home » Sanatate » Primăriile și proprietarii de terenuri agricole, obligați să stârpească o buruiană care chinuie mii de vasluieni

Primăriile și proprietarii de terenuri agricole, obligați să stârpească o buruiană care chinuie mii de vasluieni

Pe masa parlamentarilor se află un proiect de lege prin care, una dintre cele mai periculoase buruieni ce crește în voie pe toate maidanele, dar și pe domeniul public de pe întreg cuprinsul județului Vaslui, și nu numai, ar putea fi stârpită, iar proprietarii terenurilor care nu se conformează, amendați aspru.

Este vorba de ambrozia, o plantă care provoacă alergii severe al căror tratament este extrem de costisitor. Acestui demers legislativ s-a alăturat și Societatea Română de Alergologie și Imunologie Clinică. Pentru a atrage atenția asupra problemeleor grave de sănătate provocate de această plantă, aceasta a lansat, zilele trecute, campania “Atenție la Ambrozia!”

„Vegetația urbană ne poate îmbolnăvi. 100 de milioane de europeni suferă de rinită alergică. Ambrozia, o buruiană aparent inofensivă, poate provoca alergii severe în perioada în care polenizează”, este mesajul campaniei.

Ambrozia este o plantă sălbatică invazivă care s-a extins rapid în ultimii ani, fiind răspândită mai peste tot: terenuri agricole, curți, terenuri virane, maidane, alei, parcuri etc. Aceasta produce un polen intens alergizant, care determină diferite forme de alergii respiratorii, unele cazuri fiind severe.

Proiectul de lege anti-Ambrozia se adresează tuturor deținătorilor de terenuri, atât publice, cât și private.

Conform specialistilor din domeniul fito-sanitar, ambrozia reactioneaza pozitiv la cel mai slab si ieftin erbicid. O sticluță de erbicid care costă 5 lei este suficientă pentru 1.000 mp.

Susținătorii proiectului legislativ afirmă că ambrozia este cea mai periculoasa dintre cele care in momentul de fata nu figureaza pe lista de plante în carantina din Romania. In schimb, ea figureaza în legislatia europeana. La fel, exista un regulament la nivelul Comisiei Europene, pentru combaterea acestor plante. (G.P.)

Comments

comments

About Simona Vasile

%d blogeri au apreciat: