Google+
Home » Social » Ce îi așteaptă pe vasluienii care încasează venituri din chirii sau din meserii independente

Ce îi așteaptă pe vasluienii care încasează venituri din chirii sau din meserii independente

Mii de vasluieni care încasează în prezent venituri din chirii, pe PFA, drepturi de autor, meserii independente vor fi afectați de reforma după modelul american al sistemului CAS și CASS decisă de Guvern. Dincolo cei care au contracte de muncă și care ar putea să fie sau nu afectați, după data de 1 ianuarie 2018, de transferul obligației de plată a CAS și CASS de la angajator către angajat, există o sumă considerabilă de oameni pentru care impactul va fi mult mai drastic.

Este vorba de titularii contractelor de închiriere a imobilelor, de Persoanele Fizice Autorizate (PFA), Intreprinderi Individuale (II), de profesiile independente, titularii contractelor de drepturi de autor. În aceste cazuri, în momentul de față contribuțiile plătite sunt modeste, dar vor fi aproximativ duble de la 1 ianuarie.

Spre exemplu, în prezent la veniturile din chirii sau drepturi de autor se plătește un impozit pe venit de 16% după scăderea deducerii, cu o contribuție la sănătate de 5,5%. După 1 ianuarie se va plăti probabil 10% impozit pe venit (reducere întâlnită și la salariați) cu 10% impozit pe sănătate. Specialiștii în finanțe susțin că ținta Guvernului o reprezintă profesiile independente, deoarece dacă acum un PFA plătește 5,5% la sănătate, el va plăti 10%. La chirii acum se plătește 16%, plus 5,5% la sănătate, dar de la anul se va plăti 10%, cât va fi impozitul pe venit și 10% pe sănătate. La pensii la PFA se plătește acum 10,5%, de la anul vor plăti 25% (nivel care corespunde acum la 26,3%, respectiv 10,5% la angajat și 15,8% la angajator, și care va fi înlocuit de o cotă unică de 25% .

Dacă guvernanții nu vor renunța la această măsură, România ar deveni singura țară din Uniunea Europeană care lasă contribuțiile sociale exclusiv în sarcina angajaților. Acest sistem nu se aplică în niciun alt stat membru pentru că implicarea angajatorului în plata contribuțiilor a avut ca scop, încă de la începuturile introducerii acestora, susținerea anumitor categorii de persoane care beneficiază de ajutor social fără însă a contribui la sistem, de exemplu elevi, studenti, pensionari care beneficiază de asigurarea socială de sănătate fără plata contribuției. (G.P.)

About Simona Vasile

%d blogeri au apreciat: