Home / Administratie / Ce le pregătește Guvernul agricultorilor vasluieni – Impozite mai blânde pentru terenurile nelucrate și scutirea de impozit a mijloacelor de transport agricol
Cândva un județ cu un potențial agricol important, Vasluiul se împarte acum între pământul marilor jucători și pârloagele „frumoaselor satului”

Ce le pregătește Guvernul agricultorilor vasluieni – Impozite mai blânde pentru terenurile nelucrate și scutirea de impozit a mijloacelor de transport agricol

De pe 1 septembrie 2017, atunci când intră în vigoare noile modificări ale Codului Fiscal, autoritățile locale își pierd dreptul de a suprataxa terenurile agricole nelucrate pentru o perioadă mai mare de doi ani.

Vasluienii care nu își lucrează terenul agricol au scăpat de grija sancțiunilor usturătoare. Dacă, în prezent, un Consiliul Local poate majora cu 500% impozitul aplicat unui agricultor, în condițiile în care terenul său rămâne nelucrat mai mult de doi ani de zile, prima lună de toamnă aduce, odată cu aplicarea noilor modificări ale Codului Fiscal, sancțiuni mai puțin drastice pentru cei leneși.

Noile prevederi stabilesc o suprataxă de cel mult 100 de lei, care va putea fi aplicată de Consiliul Local pe hectarul de teren nelucrat. Aceasta face ca valoarea maximă a impozitului aplicat unui teren lăsat în paragină, vreme de doi ani, să ajungă la cel mult 230 de lei.

În prezent, pentru un hectar de teren agricol arabil, proprietarii plătesc o sumă cuprinsă între 42 și 50 de lei pe an, la care se aplică o serie de coeficienți de corecție, cu valoare între 0,9 și 2,6, în funcție de rangul localității și poziționarea terenului. Astfel, impozitul variază de la 37 de lei și 130 de lei, iar majorarea cu 500% îl crește considerabil la 185 – 650 lei pe hectar.

În același timp, Guvernul propune scutirea de impozit a mijloacelor de transport agricol, utilizate efectiv pentru persoanele fizice care obțin venituri din activitatea agricolă și pentru persoanele juridice care au ca obiect de activitate agricultura și care au înregistrate în contabilitate venituri și cheltuieli din agricultură, conform unui proiect publicat de Ministerul Finanțelor Publice.

Persoanele fizice și juridice care vor fi scutite de aceste taxe trebuie să îndeplinească, următoarele condiții: să aibă prevazut în statut, ca obiect de activitate, ʺagriculturaʺ, și să aibă înregistrate în evidența contabilă, pentru anul fiscal respectiv, venituri și cheltuieli din această activitate.

În nota de fundamentare a proiectului inițiat de Ministerul Finanțelor Publice se arată că “agricultura și dezvoltarea satului românesc reprezintă o prioritate absolută în programul de guvernareʺ. Mai mult, ʺprin noile politici agricole, sectorul agricol trebuie să devină un motor de creștere economică și o sursă de locuri de muncă pentru populația din mediul rural”.

În condițiile în care Executivul se arată blând cu cei leneși și dur cu cei harnici, iar Consiliile locale nu mai pot hotărî în funcție de specificul fiecărei zone, așa cum prevedea actualul Cod fiscal, rămâne de văzut dacă sectorul agricol are șanse să înregistreze creșteri spectaculoase, sau și acest proiect este o promisiune cu iz electoral, care îi vizează, de această dată, pe agricultori. (Mara GRIGORIU)

About Mihai Vasile

x

Check Also

Propunere pentru înființarea unui nou traseu de transport public în Bârlad

Este nevoie urgentă să se ...

Peste 27.000 de pensionari vasluieni primesc de la stat bani pentru completarea pensiilor

27.773 de pensionari vasluieni încasează ...

Șoferii au luat cu asalt vulcanizările pentru a-și schimba anvelopele odată cu răcirea vremii

Sute de șoferi din Vaslui ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: