Google+
Home » Sanatate » Medicul nefrolog bârlădean Angelica Gramaticu explică în ce fel ne poate salva de consecințele unei boli grave una dintre cele mai banale analize ale urinei

Medicul nefrolog bârlădean Angelica Gramaticu explică în ce fel ne poate salva de consecințele unei boli grave una dintre cele mai banale analize ale urinei

de Mihaela NICULESCU

Numărul mare al afecțiunilor de care suferă bârlădenii, ca și ceilalți locuitori ai județului Vaslui, se explică și prin dezinteresul acestora privind controalele și analizele periodice. Se întâmplă și în cazul pacienților cu afecțiuni renale, care, de multe ori, ajung în stadii avansate ale bolii, neștiind că au o boală de rinichi.

„Este necesară evaluarea anuală a funcției renale prin două analize simple, ce pot direcționa pacientul către un specialist, respectiv creatinina serică și examenul sumar de urină. Dacă populația ar lua în calcul acest aspect, multe dintre afecțiunile renale ar putea fi prevenite sau descoperite în faze incipiente”, ne-a declarat dr. Angelica Gramaticu, singurul medic specialist nefrolog angajat recent la Spitalul „Elena Beldiman” din Bârlad.

În urma unor studii realizate recent, prevalența bolilor cronice de rinichi în rândul populației adulte din zona Moldovei este de 7%. Ignoranța și lipsa educației sanitare rămân în continuare adevărați factori de risc pentru populație.

Oamenii cred că dacă beau 2-3 litri de lichide pe zi nu vor dezvolta afecțiuni renale. Nu este adevărat! Sunt cazuri în care o persoană nu are voie să consume foarte multă apă pentru că deja suferă de o anumită afecțiune renală fără să știe.

Cauzele insuficienței renale

Afecțiunile renale sunt numeroase și complexe. Insuficiența renală acută și boala cronică de rinichi sunt cele mai frecvente în rândul populației, cu o incidență și prevalență în creștere, fiind afecțiuni cu morbiditate și mortalitate crescute.

„Insuficiența renală acută reprezintă de fapt un sindrom cu cauze variate, a cărui mortalitate este direct proporțională cu severitatea (aproximativ două milioane de persoane decedează anual). Principalele cauze de insuficiență renală acută sunt: hipovolemia – prin pierderi digestive (diaree, vărsături), pierderi renale (abuz de diuretice, diureza osmotică din diabetul zaharat), scăderea debitului cardiac (infarct, embolie pulmonară, insuficiență cardiacă), necroză tubulară acută (ischemică sau toxică), glomerulonefrite, nefrite interstițiale, sindrom hemolitic-uremic, obstrucție de artere/vene renale, obstrucții ureterale și uretrale prin calculi sau tumori. Tabloul clinic și simptomatologia este extrem de variabilă, pacientul poate fi in extremis asimptomatic sau comatos, funcție de cauza și severitatea insuficienței renale acute. Boală cronică de rinichi este un concept, o noțiune epidemiologică ce definește consecința a numeroși factori etiologici asupra rinichilor. Acești factori sunt reprezentați de hipertensiunea arterială, diabet zaharat , boli autoimune precum lupusul eritematos sistemic, vasculite pauci-immune, nefropatii obstructive, toxice, infecțioase și lista poate continuă. După cum am spus, boală cronică de rinichi reprezintă consecința unor leziuni renale ce determina pierderea progresivă a populației de nefroni și implicit a rolurilor mai sus menționate până în stadiul în care este necesară înlocuirea acestora prin hemodializă, dializă peritoneală sau transplant renal. Numărul pacienților supleați renal este în continuă creștere nu numai mondial ci și în țara noastră, iar la baza conceptului de boală cronică de rinichi stă necesitatea prevenirii stadiului terminal și încetinirii progresiei către stadiul terminal. În același timp, boala cronică de rinichi reprezintă un factor de risc semnificativ pentru morbiditatea și mortalitatea cardiovasculară”, a explicat medicul specialist nefrolog dr. Angelica Gramaticu.

Medicul a menționat că ar trebui să existe o relație foarte strânsă între pacient și medicul de familie, iar atunci când apar problemele, să existe o comunicare permanentă a pacientului cu medicul specialist curant. De asemenea, ar fi bine ca încă din timpul școlii, copiii să fie informați nu doar la ora de anatomie ci și la orele de dirigenție despre noțiuni medicale, care să le creeze o imagine de ansamblu asupra anatomiei și funcțiilor organelor vitale, la care să participe medici specialiști.

„Rinichii au multiple roluri în buna funcționare a organismului. Principalele roluri sunt reprezentate de funcția excretorie, de reglare a volumului fluidelor corpului și menținere a echilibrului acido-bazic și funcția endocrină. Rinichii filtrează aproximativ 140 de litri de sânge pentru a crea 1-1.8 litri de urină/zi. Procesul se realizează prin mecanisme de ultrafiltrare, reabsorbtie și secreție realizate la nivelul nefronului – unitatea morfofuncțională a rinichiului. Majoritatea pacienților nu știu însă că rinichii nu reprezintă doar un filtru de eliminare a excesului de apă și a produșilor azotați. O funcție extrem de importantă a rinichilor este cea endocrină. Rinichii produc hormoni precum : renină – esențială în reglarea tensiunii arteriale, eritropoetină – ce stimulează producția de globule roșii la nivelul măduvei osoase și vitamina D3 activă – cel mai activ metabolit al vitaminei D în absorbția intestinală de calciu. În același timp, reprezintă locul de metabolizare al hormonilor tiroidieni și steroidieni și de acțiune al hormonului natriuretic atrial, aldosteronului, parathormonului și a vasopresinei – hormoni importanți în menținerea echilibrului hidroelectrolitic și fosfocalcic.”, a mai precizat dr. Gramaticu.

Tot mai mulți tineri cu boli renale

De când a venit la spitalul bârlădean, s-a confruntat cu destule cazuri grave și foarte grave, din păcate chiar la pacienți tineri. Recomandările în privința prevenției cât și tratamentul, atunci când este cazul, se fac în mod personalizat pentru o eficacitate maximă. Nefrologul Angelica Gramaticu a declarat reporterului Est News că nu există o rețetă universal valabilă a stilului de viață ce trebuie adoptat pentru evitarea apariției afecțiunilor renale.

„Dacă vorbim doar de prevenție, nu pot afirmă că există un stil de viață care să ne ferească de afecțiunile renale deoarece etiologia lor este plurifactoriala. Recomand însă activitatea fizică, evitarea obezității, evitarea fumatului și a excesului de orice fel (alcool, hidrocarbonați, băuturi carbogazoase), respectarea orelor de somn, evitarea epuizării și hidratarea adecvată. Dacă vorbim de stilul de viață al pacientului cu afectare renală, acesta trebuie adaptat și personalizat fiecărui pacient în parte funcție de tipul afectării renale, gradul de afectare, vârstă și patologia asociată. Este o întrebare frecventă în rândul pacienților și împreună încercăm să găsim stilul de viață și dietă potrivit, funcție de cele menționate anterior”, a concluzionat Angelica Gramaticu.

Comments

comments

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: