Home / Justitie / Psihologul bârlădean care a pus umărul la legea ce-i va băga la închisoare pe cei care-și terorizează psihic partenerul de viață

Psihologul bârlădean care a pus umărul la legea ce-i va băga la închisoare pe cei care-și terorizează psihic partenerul de viață

de Simona MIHĂILĂ

Violența psihologică va fi tratată ca infracțiune și sancționată cu închisoarea de până la un an sau cu o amendă, potrivit unui proiect de lege aflat acum în dezbatere publică. Vor intra în sfera acestui tip de violență inclusiv supravegherea de orice fel a victimei, hărțuirea telefonică și amenințarea ei.

Violența psihologică în relațiile de familie și în cele de concubinaj va fi considerată infracțiune și va fi pedepsită cu închisoare de la trei luni la un an, sau cu amendă, potrivit unui proiect de lege, pus recent în dezbatere publică de către Ministerul Muncii.

Noua definiție a violenței psihologice va fi următoarea, potrivit proiectului: “Impunerea voinței sau a controlului personal, provocarea de stări de tensiune și de suferință psihică în orice mod și prin orice mijloace, prin amenințare verbală sau în orice altă modalitate, șantaj, violență demonstrativă asupra obiectelor și animalelor, afișare ostentativă a armelor, neglijare, controlul vieții personale, acte de gelozie, constrângerile de orice fel, urmărirea fără drept, supravegherea locuinței, locului de muncă sau a altor locuri frecventate de victimă, efectuarea de apeluri telefonice sau alte tipuri de comunicări prin mijloace de transmitere la distanță care prin frecvență, conținut sau momentul în care sunt emise creează temere, precum și alte acțiuni cu efect similar; Amenințarea este o formă de violență psihologică”.

Practic, se vor introduce în sfera violenței psihologice și supravegherea victimei, telefoanele de hărțuire, dar și amenințarea victimei. Celelalte aspecte ale ale agresiunii psihologice se regăsesc și la acest moment în lege.

Cei protejați de prevederile acestei legi sunt atât membri de familie, cât și persoanele care au stabilit relații asemănătoare acelora dintre soți sau dintre părinți și copii, inclusiv foști concubini. O modificare importantă pe care o propune acest proiect de lege (subliniată, de altfel, de către Curtea Constituțională, într-o decizie recentă) este renunțarea la cerința conviețuirii victimei cu agresorul.

Așadar, pentru oamenii legii care vor constata existența violenței psihologice într-o relație, va fi irelevant dacă agresorul locuiește sau nu împreună cu victima, sau nu, precizează proiectul de modificare a vechii legi.

”Violența domestică se manifestă în familie, între parteneri intimi sau între foști parteneri indiferent dacă aceștia împart sau nu împart un domiciliu comun” – scrie în proiect.

”Severitatea violenței nu constă doar în mărimea vânătăilor de pe corp, ci în profunzimea sechelelor psihice”

În afară de victime, primii care salută acest proiect de lege sunt psihologii. Psihologul bârlădean Ionel Brătianu, șeful Centrului de Primire în Regim de Urgență pentru Copilul Abuzat, Neglijat și Exploatat (CPRUCANE) Bârlad, este unul dintre psihologii din țară care au contribuit la elaborarea acestui proiect de lege. El a declarat, pentru Est News, că ar fi o binecuvântare pentru omul de rând, dar și pentru comunitatea în care trăiește ca guvernanții să aprobe proiectul fără amânări, cât mai repede cu putință.

”Și așa e târziu pentru mii și mii de oameni afectați de violența psihologică. Unii și-au luat viața, alții umplu spitalele având diagnosticul de depresie, iar alții trăiesc o viață de coșmar ascunzându-și această afecțiune. Iată că României i-au trebuit 27 de ani ca să dea atenție violenței psihologice, acest tip de agresiune mult mai grav și mai periculos decât agresiunea fizică. Prima suferință a unei persoane este în plan psihic. Până la a fi bătută, este umilită, înjurată, chinuită psihic. Orice măsură legislativă adoptată până acum a neglijat agresiunea psihică, pe motiv că aceasta nu poate fi măsurată, cuantificată”, ne-a spus psihologul Brătianu.

El a explicat că, dimpotrivă, mijloacele prin care poate fi măsurată violența psihologică sunt la vedere: ”E de ajuns să intrăm într-un spital de psihiatrie și chiar să privim în jurul nostru. Depresia, diferitele tulburări de personalitate, comportamentul suicidal, consumul excesiv de alcool – toate acestea sunt direct legate de violența psihologică. Costurile sunt uriașe, atât la nivel individual, cât și pentru comunitate, pentru bugetele publice. E timpul ca toți cei care umilesc, poreclesc, batjocoresc, înjură, hărțuiesc partenerul sau fostul partener de viață, ori proprii copii, să plătească. E timpul să se recunoască oficial că severitatea violenței nu constă doar în mărimea vânătăilor de pe corp, ci în profunzimea sechelelor psihice lăsate direct persoanei agresate, cât și copiilor care asistă neputincioși la coșmarul îndurat de mama sau de tatăl său”.

About Simona Vasile

One comment

  1. Foarte interesant si in sfarsit un demers in acest sens. O alta problema extrem de arzatoare este de asemenea violenta psihica la locul de munca !! Abuzul de putere al managerilor/ directorilor de institutii ar trebui de asemenea adusi in fata legii- un caz la indemana ar fi cel al directorului de la Muzeul Vasile Parvan! A bagat in spital doi fost angajati, un altul a fost determinat sa se pensioneze iar altiii care sunt inca angajati ai institutiei sunt constant pusi sub presiune si defaimati in fata colegilor in sedinte ! Ar trebui facuta o inpectie serioasa acolo precum si o ancheta!

x

Check Also

Tone de apă și suc, donate Spitalului Județean Vaslui de Crucea Roșie

Tone de apă și suc produs de una dintre ...

Bătrânii și persoanele izolate la domiciliu, ajutate cu alimente de către Episcopia Hușilor

Bătrânii care nu se pot deplasa și persoanele izolate ...

Două fete dispărute dintr-un centru din Bârlad al Protecției Copilului, găsite hoinărind prin Tecuci

Două fete de 13 și 16 ani, aflate în ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: