Google+
Home » Social » Preotul Chirvase, cel căruia episcopul Corneliu i-a luat pâinea de la gură: ”Dumnezeu a făcut dreptate!”

Preotul Chirvase, cel căruia episcopul Corneliu i-a luat pâinea de la gură: ”Dumnezeu a făcut dreptate!”

de Simona MIHĂILĂ

Preotul bârlădean Sorin Chirvase, cel căruia episcopul Corneliu Bârlădeanu i-a desfăcut contractul de muncă după ce acesta a făcut dezvăluiri în biserica unde slujea, despre șpăgile pe care le cerea fostul înalt ierarh, speră ca lucrurile să reintre în normal după scandalul care a zguduit Episcopia Hușilor.

De doi ani, părintele Chirvase nu mai are loc de muncă, întreaga sa familie trăind din salariul de cadru didactic al soției sale. El își dorește să găsească înțelegere la viitorul episcop și să fie reangajat.

”Eu sper să mă întorc să slujesc. Din fericire, nu am fost caterisit, ci doar mi s-a desfăcut contractul de muncă. Probabil ar fi vrut să mă caterisească, dar nu a găsit niciun motiv”, ne-a declarat preotul.

În ciuda palmei imense pe care a primit-o de la Corneliu Onilă, părintele Chirvase a găsit puterea să îl ierte: ”Eu l-am iertat pentru tot ce mi-a făcut. Sper să-l ierte și Dumnezeu. M-a pus să-mi cer iertare public, prin intermediul ziarului dumneavoastră. Am făcut-o și pe asta. Dar, până la urmă, tot mi-a desfăcut contractul de muncă. Așa a considerat. Acum, Dumnezeu să ne judece pe fiecare. Oricum, după tot ce i s-a întâmplat, Dumnezeu a făcut dreptate!”.

Preotul Sorin Chirvase a slujit până în noiembrie 2014 la Biserica ”Sf. Spiridon”, acolo unde a slujit și tatăl său, preotul Ioan Chirvase, în anii din urmă. Era foarte iubit de enoriași. Cu toate acestea, fostul episcop, Corneliu Bârlădeanu, a decis să-l mute la țară, pe motiv că parohia avea datorii mari la Episcopie. La finalul ultimei slujbe religioase pe care a ținut-o la Sf. Spiridon, preotul Chirvase le-a povestit enoriașilor presiunile cumplite la care a fost supus de episcop. A vorbit despre șpaga de 20.000 de euro pe care protopopul Lăiu l-a îndemnat pe preotul Chirvase (tatăl) să o dea episcopului Corneliu Bârlădeanu ca să nu-l înlăture din parohie, despre obiectele pe care bisericile sunt obligate să le vândă enoriașilor, despre sumele gigantice pe care preoții trebuie să le verse în conturile Episcopiei (fără chitanțe) dacă vor să-și păstreze serviciul samd.

Preotul Chirvase a povestit și un episod în care episcopul l-a amenințat. Cu ocazia unei mese praznicale organizată la hramul bisericii, Corneliu Bârlădeanu s-a arătat nemulțumit de bucatele servite și a plecat, urmând ca peste ceva timp să-i adreseze cuvintele: „Nu te-oi uita, câte zile oi avea, că ți-ai bătut joc de mine!”

Enoriașii de la Sf. Spiridon s-au arătat scandalizați de toate aceste dezvăluiri. Ei au spus atunci că nu vor permite niciodată ca preotul lor de suflet să plece și că vor cere explicații atât protopopului Vasile Lăiu cât și episcopului Corneliu Bârlădeanu.

Au urmat săptămâni întregi de proteste, atât la Biserica Sf. Spiridon, cât și la Protoeria Bârlad. Fostul episcop, dar și protopopul Vasile Lăiu, au fost de neînduplecat. Mai mult, cei doi au decis să se răzbune, refuzând să-i plătească preotului Chirvase drepturile salariale. Acesta a dat în judecată Protoeria Bârlad, iar instanța i-a dat câștig de cauză. Preotul și-a încasat salariile restante, dar i s-a desfăcut contractul de muncă.

About Simona Vasile

%d blogeri au apreciat: