Google+
Home » Social » Studiile postuniversitare, de master și de doctorat vor fi asimilate stagiului de cotizare în sistemul de pensii

Studiile postuniversitare, de master și de doctorat vor fi asimilate stagiului de cotizare în sistemul de pensii

Un proiect de lege aflat acum în dezbatere publică prevede că și studiile postuniversitare, de master și de doctorat vor fi asimilate stagiului de cotizare în sistemul de pensii, nu doar cele universitare, indiferent de numărul de ani și de instituții absolvite, motivându-se că munca intelectuală este tratată “superficial” în România și “dusă la derizoriu”.

Potrivit legii pensiilor, în acest moment se asimilează stagiului de cotizare și perioadele necontributive, precum studiile la zi în învățământul universitar. Proiectul de lege prevede că acestor studii se adaugă și cele postuniversitare, și cele ale programelor universitare de master și de doctorat.

“Asigurații care au absolvit mai multe instituții de învățământ superior beneficiază de asimilarea, ca stagiu de cotizare, a tuturor perioadelor de studii”, se arată în proiect.

Inițiatorii, trei parlamentari PNL, motivează că în România munca intelectuală nu este recompensată suficient.

“Ideea acestui proiect are la bază și o argumentare logică: munca fizică este contabilizată prin diferite acte normative ca și vechime în activitate, în timp ce pentru a demonstra sustenabilitatea muncii intelectuale sunt necesare tot felul de documente, dovezi și chiar justificarea unor interpretări ale celor care nu înțeleg surmenajul psihico-intelectual”, se arată în proiect.

Parlamentarii PNL spun că valoarea intelectuală a fost “tratată superficial”, iar prestația celor care intră în categoria “gulerelor albe” este “dusă la derizoriu”. (G. P.)

Comments

comments

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: