Google+
Home » Justitie » Vasluienii, învățați de polițiști cum să evite să fie tâlhăriți

Vasluienii, învățați de polițiști cum să evite să fie tâlhăriți

Polițiștii își propun să aducă în atenția cetățenilor importanța propriei atitudini în prevenirea riscului de a deveni victimă sau autor a unei infracțiuni de tâlhărie, prin campania de informare „Alege un alt final”. Aceasta se desfășoară în perioada august – noiembrie. În vizorul organizatorilor se află categoriile aflate în situație de risc (potențială victimă / potențial infractor).

O componentă a campaniei constă în informarea corectă a tinerilor din mediul liceal urban, adaptată dinamicii analizei operative pentru acest gen de infracțiune, cu accent pe tâlhăriile comise prin smulgere. O altă componentă a campaniei se va adresa întregii populații din mediul urban și va consta în transmiterea mesajelor prin organizarea de acțiuni stradale de informare, întâlniri punctuale cu grupuri țintă, distribuirea de materiale de informare, atragerea mass-mediei ca partener.

Moduri de operare utilizate în cazul tâlhăriilor prin smulgere

Agresorul încearcă să distragă atenția victimei sub diverse pretexte. Îi cere date despre o locație, îi cere să îi spună cât este ceasul, după care acționează rapid prin smulgere. O altă metodă presupune surprinderea victimei. Infractorul se aproprie de victimă alergând, de obicei dintr-o direcție din care nu poate fi observat, îi smulge bunul și fuge cu acesta. Agresorul poate profita de condițiile favorizatoare oferite de anumite zone. Urmărește victima până când aceasta ajunge în locuri izolate, mediu care îi permite să acționeze fără martori.

Recomandări preventive în cazul tâlhăriilor prin smulgere

Încercați să fiți vigilenți și să aveți grijă la ceea ce se întâmplă în jurul dumneavoastră, evitând preocupările care vă distrag atenția: transmiterea de mesaje sau vorbitul la telefon, accesarea internetului sau a rețelelor de socializare pe tablete etc. Evitați să vă deplasați pe alei întunecate, străzi necirculate. Păstrați-vă poșeta în fața dumneavoastră, lipită de corp, protejată cu unul dintre brațe. Evitați să vă afișați în mod excesiv cu obiecte de valoare. În cazurile în care vă deplasați pe trotuarul unei străzi circulate, în apropierea zonei carosabile, păstrați poșeta pe umărul opus străzii. Manifestați prudență față de persoanele ce vă abordează sub diverse pretexte sau încearcă să vă distragă atenția; păstrați o distanță care vă dă siguranță. Dacă vă simțiți urmăriți/te, cereți ajutorul unei persoane de încredere sau anunțați urgent poliția. Atunci când trebuie să ieșiți pe stradă la o oră târzie, vă recomandăm să faceți acest lucru doar însoțiți de o altă persoană care vă poate sprijini în cazul în care sunteți în pericol.

Ce să faceți dacă deveniți victima unei infracțiuni de tâlhărie

Dacă sunteți într-un spațiu deschis și există persoane în jurul dumneavoastră, strigați după ajutor. În cazul în care infractorul este agresiv, nu-i opuneți rezistență și renunțați la bunurile vizate de acesta. Încercați să rețineți cât mai multe semnalmente ale autorului/ autorilor: înălțime, conformație, semne particulare, îmbrăcăminte, în ce direcție s-a îndreptat, felul cum vorbea etc. Anunțați imediat Poliția prin S.N.U.A.U. 112.

Nu achiziționați niciodată bunuri despre care bănuiți că provin din furturi, deoarece încurajați astfel de fapte! (G.P)

Comments

comments

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: