Google+
Home » Administratie » Conducerea spitalului bârlădean își pune speranțe în spitalizarea de zi, pentru eficientizarea activității

Conducerea spitalului bârlădean își pune speranțe în spitalizarea de zi, pentru eficientizarea activității

de Mihaela NICULESCU

În perioada imediat următoare va fi modificată structura organizatorică a Spitalului Municipal de Urgență „Elena Beldiman” din Bârlad. Motivul pentru care reprezentanții spitalului bârlădean au hotărât acest lucru este creșterea eficienței secțiilor medicale, dar și reducerea costurilor cu internarea pacienților.

Luni, Consiliul Local Bârlad a aprobat propunerea de modificare a structurii organizatorice a spitalului, pe care unitatea a trimis-o Primăriei, propunere vizată de Direcția de Sănătate Publică Vaslui și de Consiliul de Administrație al Spitalului „Beldiman”. Propunerea spitalului a fost însoțită și de o notă de fundamentare pe care au studiat-o consilierii locali. După validarea proiectului privind modificarea structurii organizatorice a spitalului de către Prefectură, această propunere va fi transmisă de Consiliul Local Ministerului Sănătății, spre aprobare. Ministerul va trimite răspunsul Prefecturii, acesta va fi apoi votat în Consiliul Local, trimis Prefecturii spre aprobare și în cele din urmă va ajunge la spital.

Concret, vor fi mutate unele secții în alt pavilion sau în cadrul aceluiași pavilion și vor fi înființate compartimente noi. Conducerea spitalului bârlădean a luat în calcul propunerea Ministerului Sănătății de a aduna secțiile chirurgicale sub îndrumarea secției de Chirurgie Generală. În acest context, secțiile Oftalmologie și ORL vor fi mutate în corpul central al spitalului pentru a beneficia de blocul operator de aici. În locul celor două secții va fi mutată Dermatologia. De asemenea, cât de curând, ca urmare a modificării structurii organizatorice a spitalului, nu va mai exista decât o singură secție de Pneumologie și o singură secție de Pediatrie. Vor fi înființate însă două compartimente noi, cel de Nefrologie și cel de Chirurgie Plastică Reparatorie. Sala de operații ORL-Oftalmologie, de la parterul pavilionului nou, va fi transformată în saloane cu paturi pentru spitalizarea de zi. Acest sistem de spitalizare va aduce economii la bugetul spitalului, internarea pacientului pentru 24 de ore însemnând reduceri substanțiale ale costurilor cu mâncarea, cazarea și chiar medicația.

Trendul agreat de Ministerul Sănătății îl reprezintă internările de zi. Din datele pe care le am, în medie, lunar în spitalul bârlădean se înregistrează în jur de 700 de internări pe lună. Va trebui să mergem pe acest drum, luând în considerare faptul că acest sistem de internare aduce avantaje atât spitalului prin reducerea costurilor, cât și pacienților care vor beneficia de acest tip de internare, timpul de așteptare reducându-se substanțial. Fiecare pavilion al spitalului va avea la parter amenajate saloane pentru acest tip de internare. Deocamdată, suntem la început de drum și sperăm că vom avea o colaborare atât cu medicii de familie, cât și cu medicii specialiști. Pacientul care va primi trimitere de la medicul de familie către medicul specialist va trebui să se prezinte pe bază de programare în ambulatoriul de specialitate, unde medicul specialist îi va da rețetă sau îi va indica internarea continuă sau internarea de zi. În cazul în care pacientul vine la Urgențe direct, după caz, acesta va fi direcționat către o anumită secție, medicul de acolo hotărând care este tipul de internare care i se va aplica. Cu siguranță, va trebui schimbată mentalitatea pacienților, dar și a medicilor. Voi încerca să stau de vorbă cu medicii din spitalul bârlădean vineri, la raportul de gardă, astfel încât pacienții care au nevoie de internare continuă să beneficieze de acest tip de internare, iar ceilalți, care pot fi rezolvați în regim de internare de zi, să fie direcționați către acest tip de internare. Sper ca împreună să reușim, să eficientizăm activitatea secțiilor medicale, fără însă a face rabat de la calitatea actului medical”, ne-a declarat Vladislav Afteni, directorul medical interimar al Spitalului Elena Beldiman.

Comments

comments

About Tehno Redactor

2 comments

  1. Da asa este , accesarea fondurilor europene este solutia salvatoare . Insa pentru a accesa aceste fonduri directorul general si cel financiar contabil trebuie sa LUPTE ! De pe scaune nimic nu se face !

  2. solutia eu cred ca este accesarea de fonduri europene! si mai putin ideiile stralucite cu spitalizarea de zi ! dar vom vedea ca vom raman in aceasta stara si peste 5-10 ani! deci TREZIREA!

%d blogeri au apreciat: