Home / Administratie / Contre în Consiliul Local Bârlad privind sumele alocate activităților cultural – artistice

Contre în Consiliul Local Bârlad privind sumele alocate activităților cultural – artistice

de Mihaela NICULESCU

Proiectul privind alocarea sumelor pentru desfășurarea activităților cultural-artistice și sportive pentru lunile septembrie și octombrie a fost respins de consilierii locali bârlădeni în ultima ședință de consiliu.

După zeci de minute de dezbatere și discuții în contradictoriu, consilierii locali nu și-au dat votul, cuiul lui Pepelea fiind un amendament adus în comisii de către consilierul PSD Dorin Apostu. Acesta a propus transferarea sumei de 15 mii de lei de la Cultură (Ziua Palatului Comunal) la Învățământ, considerând că e nevoie de mai mulți bani pentru premierea elevilor cu rezultate excelente, dar și a profesorilor care i-au pregătit. De fapt, proiectul a fost respins în forma inițială, în care a fost conceput de primarul Dumitru Boroș. Acesta a estimat că pentru activitățile de premiere a elevilor și profesorilor merituoși ar fi necesari 30 de mii de lei, cu 6 mii de lei mai mult decât anul trecut. Atât independentul Bogdan Sârbu, cât și nouă consilieri liberali nu au fost de acord cu proiectul inițiat de edilul-șef, iar toți consilierii PSD s-au abținut de la vot. Suma totală propusă în cadrul acestui proiect pentru a fi alocată din bugetul local în vederea desfășurării activităților cultural-sportive în lunile septembrie și octombrie era peste 96.500 de lei, din care 30 de mii pentru premierea performanței cu ocazia zilei de 5 octombrie, Ziua Educației.

Nemulțumirea consilierilor care s-au opus validării proiectului a pornit și de la faptul că suma propusă pentru premierea celor mai buni elevi a fost stabilită arbitrar, fără a se cunoaște situația reală. Consilierul PSD Sorin Răducanu a catalogat proiectul ca fiind „varză”, atâta vreme cât Primăria nu a intrat în posesia listei cu numărul exact al elevilor premiați la olimpiade, respectiv al profesorilor care i-au coordonat, pentru a ști cu exactitate câți bani trebuie alocați.

„Varză” s-au dovedit a fi însă și unii consilieri locali PNL, care mai întâi au vorbit și apoi au gândit. Consilierul Liviu Luca, de exemplu, a propus ca toți elevii care au obținut premiile 1, 2 și 3 la clasă să fie premiați. Dacă s-ar lua în calcul o asemenea modalitate de premiere, cu siguranță că fiecărui elev îi vor reveni doar câțiva lei, pentru că în Bârlad sunt sute de elevi cu rezultate școlare bune și foarte bune. Primarul Boroș a încercat să influențeze votul consilierilor, rugându-i să voteze proiectul în forma inițială, în care 30 de mii de lei erau direcționați către premierea performanței școlare, iar dacă va fi cazul, într-o ședință de îndată, va mai fi alocată o diferență de bani. Edilul-șef a opinat că este sigur că suma de 30 de mii de lei nu va fi cheltuită și că nu poate fi vorba decât de rea credință din partea consilierilor PSD, care pe timpul cât au fost la conducerea orașului au alocat sume derizorii, incomparabile cu cele de anul trecut și de anul acesta.

Bogdan Sârbu a declarat că 96.500 de lei pentru activitățile cultural-sportive lipsite de substanță, trecute în program, este foarte mare și că banii ar putea fi folosiți în alte direcții. Rămâne de văzut ce sume vor fi necesare premierii elevilor și profesorilor care s-au dovedit a avea rezultate excepționale, de îndată ce școlile vor trimite situațiile clare cu numărul elevilor și profesorilor care au făcut performanță anul acesta. Realitatea va dovedi dacă 30 de mii de lei este o sumă potrivită și dacă e nevoie de o suplimentare a acesteia pentru premierea performanței școlare la Bârlad.

About Tehno Redactor

2 comments

  1. Da bineinteles nu avem nevoie de cultura daca avem manele,sarbatoarea casului etc…nu-i asa?

  2. Numai specialisti in cultura! A ramas Barladul fara oameni de valoare! Chiar nu se vede?

x

Check Also

Mihai Ponea, directorul DSVSA Vaslui, decis să reformeze instituția pe care o conduce

de Mihaela NICULESCU   Hotărât ...

Bovină salvată de pompieri, după ce a căzut într-un canal din Vaslui

O bovină căzută într-un canal ...

Funcții de conducere mai puține și mai multă mobilitate la DAPPC Bârlad

Măsuri de eficientizare a activității ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: