Google+
Home » Administratie » Nu se lasă de vechile obiceiuri. Comercianții din Piața „Sf. Ilie” continuă să fure la cântar

Nu se lasă de vechile obiceiuri. Comercianții din Piața „Sf. Ilie” continuă să fure la cântar

de Mihaela NICULESCU

Deși, în urmă cu câteva săptămâni, Iulian Bîca, directorul Direcției de Administrare a Piețelor, Parcărilor și Cimitirelor (DAPPC), a avut o întâlnire de lucru cu reprezentanții comercianților și producătorilor din piața „Sf. Ilie”, în care a declarat că nu va fi tolerant cu cei care comit ilegalități în piața din Bârlad, o parte din piețari, unii chiar prezenți la acea întâlnire, se pare că nu a recepționat corect mesajul. După discuția avută cu reprezentanții piețelor, în urma verificărilor făcute de reprezentanții pieței și ai Poliției Locale, pe linia comerțului ilicit, au fost depistate trei cazuri de furt la cântar.

Constat că mentalitățile celor care vând în piață se schimbă foarte greu. Deși le-am solicitat să nu încalce regulile de funcționare a pieței, ale unui comerț corect, unii nu reușesc să se dezvețe de obiceiurile proaste pe care le-au practicat ani de zile. Într-o lună, de când sunt director, am depistat trei cazuri de furt la cântar. Doi angajați ai unei societăți și un producător, veniți cu marfă în piața <<Sf. Ilie>> au înșelat clienții prin des uzitata metodă a măsluirii cântarului. Au primit deocamdată avertisment, iar societatea la care sunt angajați cei doi comercianți prinși pe picior greșit a fost somată să ia măsuri împotriva celor doi salariați necinstiți”, ne-a declarat Iulian Bîca, directorul DAPPC Bârlad.

Directorul Piețelor spune că a depistat aceste practici ilegale în urma verificărilor inopinate făcute în rândul clienților. Aleatoriu, reprezentanți ai poliției și ai pieței au cântărit marfa cumpărată de bârlădeni cu cântarul pieței și au constatat minusuri de 260 g la kilogram, adică exact cât cântărește ligheanul folosit la cântărirea produselor. Cu alte cuvinte, unii comercianți au pus la plată ligheanul utilizat pe post de tas. Se pare că această practică este folosită de mai toți comercianții și producătorii, ajungându-se într-un final să se pârască unii pe alții.

Nu voi admite să mai existe astfel de practici în Piața <<Sf. Ilie>>. Comercianții și producătorii vor afla de fapt în curând care este noul regulament de funcționare a pieței, pe care sper să-l fac cunoscut în luna octombrie. Lucrăm încă la el și sunt convins că prevederile acestui nou regulament adaptat condițiilor actuale va descuraja practicile ilegale în rândul celor care vin să-și vândă marfa în piață. Cei care vor încălca acest regulament vor ajunge destul de repede să fie dați afară din piață”.

Conducerea pieței atrage atenția cumpărătorilor ca atunci când au suspiciuni de furt la cântar, sau cât mai des posibil, pentru verificarea corectitudinii cântăririi mărfii, să apeleze la cele două cântare puse la dispoziția lor, unul electronic și unul clasic. În momentul în care depistează că au fost înșelați pot anunța imediat reprezentanții pieței, pentru ca aceștia să ia măsurile necesare în cunoștință de cauză.

Comments

comments

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: