Google+
Home » Administratie » Start la programele Casa Verde Clasic și Casa Verde Plus – 40.000 lei de la stat pentru vasluienii care își construiesc sau își renovează locuințele cu materiale ecologice

Start la programele Casa Verde Clasic și Casa Verde Plus – 40.000 lei de la stat pentru vasluienii care își construiesc sau își renovează locuințele cu materiale ecologice

Programele lansate recent în dezbatere publică, de către Ministerul Mediului, prevăd finanțare pentru persoane fizice, dar și pentru administrațiile locale care vor să investească în panouri fotovoltaice, turbine eoliene, pompe de căldură sau sisteme care utilizează biogazul pentru a produce energie electrică.

Vasluienii care doresc să își construiască sau să își renoveze locuințele cu materiale aflate pe lista celor “prietenoase” cu mediul înconjurător pot lăsa o parte din cheltuielile de amenajare în grija statului.

Finanțarea acordată în cadrul programelor de mediu se ridică la maximum 40.000 lei, bani care pot fi folosiți pentru achiziționarea de termosisteme din materiale ecologice, sisteme de acoperișuri verzi, sisteme de monitorizare și eficientizare a consumului de energie, apă, gaz, precum și sisteme eficiente de iluminat pe bază de led, cu un consum redus de energie și durată de viață superioară. De asemenea, sprijinul din partea statului poate fi utilizat la izolarea locuinței cu materiale ecologice (cânepa, lâna, vata minerală bazaltică, pluta, perlitul, celuloza sau zidăria din cânepă și var), dar nu mai mult de 120 lei / mp. izolat și finisat, pentru izolarea construcțiilor noi și pentru izolarea construcțiilor existente.

Cine poate participa la Programul “Casa Verde Plus”

Cei care solicită bani din partea statului trebuie să fie titulari ai autorizației de construire pentru imobilul sau construcția pentru care solicită prima de eficiență energetică, să dețină autorizația de construire prin preluarea acesteia la momentul dobândirii proprietății terenului, sau să fie proprietari / coproprietari ai imobilului pe care doresc să îl renoveze.

Aceștia trebuie să se grăbească să depună cererea de finanțare și documentația aferentă, la registratura Administrației Fondului pentru Mediu, deoarece finanțările se acordă în ordinea înregistrării la sediul Autorității și în limita fondurilor disponibile.

Totodată, programul prevede finanțare și pentru administrațiile locale care intenționează să facă investiții în panouri fotovoltaice, turbine eoliene, pompe de căldură, sau sisteme care utilizează biogazul pentru a produce energie electrică. Astfel, localitățile cu peste 100.000 de locuitori ar putea accesa sume de până la 4 milioane lei, cele care au între 50.000 și 100.000 locuitori pot beneficia de o finanțare maximă de 3 milioane lei, localitățile cu o populație cuprinsă între 20.000 și 50.000 de persoane pot primi cel mult 2 milioane lei, iar cele care numără între 2.000 și 20.000 de oameni ar putea beneficia de cel mult un milion de lei.

Și administrațiile locale ale comunelor sau satelor, care au mai puțin de 3.000 de persoane, vor putea accesa până la 500.000 de lei, pentru a monta panouri fotovoltaice sau pompe de căldură în școli, grădinițe, policlinici și spitale, cămine pentru bătrâni, centre de plasament, cantine sociale, centre de reabilitare sau adăposturi de noapte.

Bugetul total alocat Programului “Casa Verde” este de 109,3 milioane lei, iar cel pentru “Casa Verde Plus” este de 45 de milioane lei, din care 12 milioane lei sunt destinate persoanelor fizice, după cum se arată în proiectul lansat în dezbatere publică. (Mara GRIGORIU)

Comments

comments

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: