Google+
Home » Sanatate » Salmonella era bacteria din prăjiturile de la Bârlad. Ambele cofetării au fost închise

Salmonella era bacteria din prăjiturile de la Bârlad. Ambele cofetării au fost închise

de Mihaela NICULESCU

Salmonella este bacteria cu care au fost contaminați consumatorii care au mâncat prăjituri la cofetăria Berlin din Bârlad. În urma analizelor prelucrate în cazul a jumătate din pacienții internați la Spitalul ”Beldiman”, analize de coprocultură, a reieșit că aceștia au fost contaminați cu bacteria Salmonella. Urmează să fie prelucrate și celelalte analize. Rămâne de văzut ce noutăți vor aduce rezultatele prelevate de la angajați și de la materiile prime folosite, analize recoltate de DSVSA și DSP. Datele obținute în laboratorul spitalului duc la ideea că în cofetăria Berlin s-au utilizat ouă, lapte sau alt produs infestat.

Conform ultimei raportări făcute de medicii bârlădeni către Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vaslui, numărul pacienților internați cu toxiinfecție alimentară după ce au consumat prăjituri la două cofetării din oraș a ajuns la 26, pana la închiderea ediției noastre de ieri. Un pacient din localitatea Roșiești a fost internat la spitalul din Vaslui, iar ceilalți 25, dintre care opt copii, zece femei și șapte bărbați sunt internați la Spitalul „Elena Beldiman” din Bârlad, secția de Boli Infecțioase nemaiavând la această oră niciun pat liber.

Până joi la prânz la noi în spital erau internați cu gastroenterocolită acută 25 de pacienți (până spre seară numărul pacienților infectați a crescut – n.r.). Opt dintre aceștia sunt copii și restul adulți. Pot să precizez că absolut toți au o stare generală satisfăcătoare, ceea ce mă determină să cred că în curând își vor reveni”, a declarat Vladislav Afteni, directorul medical al Spitalului „Beldiman”.

Dinspre Direcția de Sănătate Publică și Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) nu a venit niciun răspuns. După ce Mitiu Ciupilan, directorul DSVSA, declara că joi vor fi cunoscute rezultatele analizelor prelevate, acesta a revenit și a spus că rezultatul analizelor va fi cunoscut abia peste trei zile, cum spune legea: după cinci zile de la recoltare. Directorul DSP, Mihaela Vlada, a declarat reporterului Est News că cel mai devreme rezultatul probelor recoltate va putea fi aflat mâine și va fi ulterior făcut public.

Sallmonela luată din prăjiturile de la Berlin, a ajuns și în afara țării

Chiar dacă cele două unități de alimentație publică au fost închise temporar, numărul pacienților cu toxiinfecție alimentară va fi în creștere, întrucât în weekend cele două cofetării au avut foarte mulți clienți. Majoritatea prăjiturilor consumate de bârlădeni, dar și de locuitori ai satelor veniți la bâlci au fost cumpărate de la cofetăria „Berlin”. Printre aceștia se află și bârlădeni care lucrează în străinătate și care au plecat înapoi la lucru, fiind nevoiți să călătorească, cu mașina sau alte mijloace de transport, într-o stare destul de gravă, alterată în urma consumului de prăjituri infestate. Unii abia au așteptat să ajungă la destinație pentru a apela la serviciile de urgență ale spitalelor din localitățile în care lucrează.

Am stat cu sufletul la gură să îmi văd băiatul și familia lui ajunși sănătoși în Italia. Le-a fost rău tot drumul, au vomat, au avut stări de leșin și au ajuns sleiți de puteri acasă la ei în Italia. Au fost la spital, li s-a pus o perfuzie și acum starea generală s-a mai ameliorat. Este trist ce se întâmplă în cofetăriile din Bârlad și cred că, o vreme, cei pățiți vor renunța să mai mănânce prăjituri cumpărate din comerț”, a declarat o bârlădeancă.

Din cele constatate, ulterior apariției știrii despre cofetăria „Berlin”, bârlădenii neinformați au mers să consume prăjituri în cofetăria respectivă și în zilele următoare, iar unii au rămas dezamăgiți pentru că miercuri seara cofetăria a fost închisă și nu au mai putut să mănânce prăjituri la terasă. Așadar, bârlădenii au mai consumat prăjituri de la cofetăria incriminată încă două zile după weekend, până când au ajuns la fața locului și au făcut constatări reprezentanții DSVSA. “Am închis această cofetărie până la remedierea deficiențelor. Este nevoie de reamenajarea spațiului, de dezinfecție și de curățenie realizată mecanic. Echipele de control au constatat deficiențe grave în privința condițiilor sanitar – veterinare. S-a dispus neutralizarea produselor finite prezente în vitrine, iar dacă rezultatele de laborator vor ieși pozitive vom trece la confiscarea materiilor prime existente la societatea respectivă”, a declarat Mitiu Ciupilan, directorul DSVSA.

Ce este salmonella?

Intoxicația cu salmonella este o infecție bacteriană cauzată de o varietate de tipuri ale bacteriei salmonella. Se transmite de la fecalele persoanelor infectate sau animale, prin alimente și băuturi. Alimentele obișnuite contaminate cu bacteria salmonella, includ ouăle și carnea de pasare insuficient gătite. Cu toate acestea orice alimente pot fi infectate cu bacterii de salmonella în cazul în care acestea sunt manipulate de o persoană bolnavă care nu își spală mâinile sau în cazul în care alimentele intră în contract cu alte produse alimentare deja contaminate.

În urma toxiinfecției alimentare cu salmonella poate să apară iritația și inflamația tractului digestiv, ceea ce determină dureri abdominale, greață, febră și diaree.
Intoxicația alimentară cu salmonella poate duce la agravarea stării de sănătate a unei persoane, implicând chiar și deshidratarea, sindromul reiter și artrita. De aceea, se va solicita serviciul medical de urgență în cazul în care se suspectează prezența salmonellei. Diagnosticarea și tratamentul precoce pot diminua disconfortul provocat de boală și pot să scadă riscul de complicații, ajutând la prevenirea răspândirii intoxicației alimentare cu salmonella.

Comments

comments

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: