Home / Administratie / Toamna vine cu noi obligații pentru societățile comerciale și autoritățile publice – Angajatorii care nu țin cont de persoanele cu dizabilități sunt buni de plată

Toamna vine cu noi obligații pentru societățile comerciale și autoritățile publice – Angajatorii care nu țin cont de persoanele cu dizabilități sunt buni de plată

De la 1 septembrie intră în vigoare măsurile adoptate de Guvern prin Ordonanța de Urgență nr 60 / 2017, care vizează creșterea gradului de integrare în muncă a persoanelor cu dizabilități și creșterea responsabilității angajatorilor publici și privați.

O societate fără bariere pentru persoanele cu dizabilități, asta și-au dorit guvernanții când au propus modificarea și completarea Legii nr. 448 / 2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, prin Ordonanță de Urgență.

Actul normativ stabilește că unitățile care nu angajează persoane cu dizabilități, în condițiile legii, trebuie să plătească  lunar, către bugetul de stat, o sumă care reprezintă salariul de bază minim brut pe țară, garantat în plată, înmulțit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap.

Măsura se va aplica începând cu data de 1 septembrie 2017, pentru toate unitățile care au peste 50 de angajați, nu doar societăților comerciale, ci și autorităților și instituțiilor publice.

Mai mult, Ordonanța de Urgență prevede ca, în scopul stimulării angajării persoanelor cu dizabilități, autoritățile, instituțiile publice și persoanele juridice publice, cu anumite excepții, trebuie să organizeze concursuri de angajare exclusiv pentru persoanele cu handicap, cu respectarea prevederilor legale în vigoare. Această măsură nu exclude, însă, posibilitatea persoanelor cu handicap de a participa la toate celelalte concursuri de angajare organizate de către instituția publică respectivă, concursuri care nu se adresează direct persoanelor cu dizabilități.

Măsura vine în sprijinul persoanelor cu handicap, facilitându-le astfel accesul pe piața muncii, dar ar putea reprezenta un inconvenient major pentru societățile și asociațiile autorizate ca Unități Protejate Autorizate, care doar intermediază vânzarea de produse și servicii, și care nu fac producție. În cazul acestor entități, există suspiciunea că doar o mică parte din profituri se regăsește efectiv în buzunarul persoanelor cu dizabilități angajate.

Pe de altă parte,  instituțiile private și publice cu peste 50 de salariați se află în dificultate, deoarece termenul de punere în aplicare a OUG 60 / 2017 este foarte scurt, 1 septembrie, și nu se știe câte dintre ele vor avea timpul necesar pentru a-și modifica organigramele, pentru a stabili noi bugete și a face efectiv angajările, pentru a nu fi bune de plată.

Potrivit datelor Ministerului Muncii, la 31 martie 2017, numărul persoanelor cu dizabilități din județul Vaslui era de 16.846 persoane, Vasluiul ocupând al treilea loc pe țară după Vrancea și Vâlcea.

La nivel național, numărul persoanelor adulte cu dizabilități care sunt angajate în muncă este de 33.449 (din totalul de 786.546), iar rata de ocupare este de 17,97% din numărul celor care pot fi angajați. (Mara GRIGORIU)

About Tehno Redactor

x

Check Also

Bârlădenii vor fi feriți de insolație

Pasiunea pentru plantat dar și primele raze ale soarelui ...

Veste bună pentru comercianții vasluieni! Din toamnă vor fi relocați în două hale ale noului bazar

de Dănuț CIOBANU  Începând din toamna acestui an, comerciații ...

Primăria Vaslui va achiziționa încă două microbuze moderne. Vor fi introduse noi trasee de transport public în oraș

Două microbuze noi pentru transportul public de călători vor ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: