Google+
Home » Administratie » Primarul invită bârlădenii la o consultare publică privind supraimpozitarea imobilelor neîngrijite

Primarul invită bârlădenii la o consultare publică privind supraimpozitarea imobilelor neîngrijite

de Mihaela NICULESCU

În urma articolului „Iată cum puteți strânge bani la buget, domnule primar Boroș!”, publicat pe 8 august în ziarul Est News, primarul Dumitru Boroș a reacționat. La patru zile de la publicarea articolului, pe site-ul Primăriei Bârlad a fost publicat un comunicat prin care bârlădenii sunt invitați să participe la o consultare publică privind propunerea de supraimpozitare a clădirilor degradate și a terenurilor neîngrijite.

În comunicat se menționează că propunerile bârlădenilor vor sta la baza unei hotărâri de Consiliu local și a unui regulament care va transpune în practică această măsură, care reprezinta aplicarea unui impozit majorat în cazul imobilelor părăsite sau neîngrijite. Edilul șef crede că în acest fel se poate îmbunătăți aspectul orașului și va crește siguranța cetățenilor care utilizează domeniul public sau privat din apropierea acestor imobile. Ceea ce nu spune edilul este faptul că prin supraimpozitarea imobilelor lăsate de izbeliște de proprietari s-ar putea rotunji semnificativ bugetul local. În comunicat se menționează însă că suprataxarea este practicată de mai multe orașe, de mulți ani. Edilii acelor localități au propus majorarea impozitelor pentru clădirile și terenurile în cauză cu până la 500%.

Astfel, bârlădenii sunt rugați să transmită propunerile lor telefonic sau pe adresa de e-mail a Primăriei. În baza celor propuse de bârlădeni va fi întocmit un proiect de hotărâre ce va fi introdus pe ordinea de zi a unei ședințe de Consiliu.

Până la stabilirea procentului cu care se va majora impozitul prin supraimpozitare, Poliția Locală Bârlad va trebui să identifice toate clădirile și terenurile intravilane părăsite, atât din centru cât și de la periferie, după care Serviciul Taxe și Impozite va trebui să afle care sunt proprietarii acestora și să le trimită notificări.

La Bârlad sunt zeci de astfel de proprietăți părăsite, case vechi și foarte vechi, dar și terenuri lăsate în paragină. Două terenuri pline de bălării încadrează Pavilionul „Marcel Guguianu”, chiar în centrul orașului. Foarte multe case părăsite pot fi văzute mai multe zone ale orașului. Primăria a fost nevoită de multe ori să igienizeze, din rațiuni estetice, terenurile situate ultracentral, deși sunt în proprietate privată.

În unele cazuri, tupeul proprietarilor neglijenți atinge cote nebănuite. Recent, un bârlădean stabilit în America a reproșat Poliției Locale că nu are grijă de terenul său aflat în Cartierul Deal, crezând că aceasta are în obligație și paza proprietăților private. Nepăsarea proprietarilor sau moștenitorilor acestor imobile duce nu doar la afectarea aspectului orașului, ci și la înmulțirea rozătoarelor, care sunt vectori de transmitere a unor boli infecțioase, Primăria neputând, legal, nici să pătrundă nici să deratizeze aceste proprietăți.

Tot mai mulți bârlădeni ale căror case se învecinează cu proprietăți părăsite se plâng de focarele de infecție de lângă ei.

De ani de zile, ne-am săturat de dihorii, șobolanii și chiar șerpii care vin de la casa vecină, lăsată în părăsire de un proprietar care vine destul de rar și care nu reușește să vândă imobilul. Prețul cerut este destul de mare și nu știu dacă proprietatea va fi vândută vreodată. Deci, șansa de a scăpa de acest focar de infecție este minimă. Poate că prin supraimpozitarea acestor imobile, proprietarii vor fi constrânși să ia măsuri pentru igienizarea proprietăților lor”, ne-a declarat o bârlădeancă de pe strada Stroe Belloescu.

Comments

comments

About Tehno Redactor

One comment

  1. dar poate aia nu isi permit sa plateasca daca nu isi permit sa renoveze s-a gandit cineva?Faza cu supraimpozitarea e gandita in asa fel incat sa ii desproprietareasca pe cei care nu au putere financiara sa se opuna.Bine gandit

%d blogeri au apreciat: