Home / Sanatate / Rezultate oficiale care ne sperie: Prăjiturile de la cofetăria Berlin și I.I. Lupu erau pline de bacterii

Rezultate oficiale care ne sperie: Prăjiturile de la cofetăria Berlin și I.I. Lupu erau pline de bacterii

de Mihaela NICULESCU

Nerespectarea condițiilor de igienă reprezintă cauza principală pentru care bacteria Salmonella și alte enterobacteriaceae au ajuns în prăjiturile consumate de bârlădeni la cofetăria „Berlin” și I.I Mihai Lupu. În urma analizelor de laborator efectuate pe probele prelevate din produsele de cofetărie și materia primă folosită a rezultat faptul că prăjiturile de la „Berlin” conțineau de zeci de ori mai multe enterobacteriaceae decât limita admisă, iar la I.I. Mihai Lupu a fost depistată Salmonella, fiind incriminate ouăle și laptele praf.

Enterobacteriaceae reprezintă o clasă de bacterii care cuprinde 28 de genuri, dintre care 23 sunt implicate în patologia umană. Aceste 23 de genuri cuprind bacterii patogene, condiționat patogene și accidental patogene. Enterobacteriaceele sunt implicate frecvent în infecțiile intraspitalicești (nozocomiale).

Redăm în integralitate comunicatul transmis astăzi redacției noastre de către DSVSA Vaslui:

„Ca urmare a anchetei epidemiologice efectuate de echipa mixtă din cadrul DSVSA Vaslui și DSP Vaslui privind suspiciunea de toxiinfecție alimentară ca urmare a consumului de produse de cofetărie de la SC Berlin SRL și I.I Lupu Mihai, au fost prelevate probe din materiile prime, produse finite, apă și teste de sanitație în vederea depistării cauzei îmbolnăvirii.

În urma examenelor de laborator la produsele supuse analizelor, s-a constatat că, în cazul ambelor unități, există depășiri ale parametrilor microbiologici (enterobacteriaceae), raportat la limitele stabilite de Ordinul ANSVSA nr. 27/2011 privind aprobarea criteriilor microbiologice și de igienă care se aplică produselor alimentare.

În cazul I.I Lupu Mihai, a fost izolată și o tulpină de Salmonella în produs finit (amandină), proba fiind trimisă spre tipizare către IISPV București.

Depășirea parametrilor microbilogici (enterobacteriaceae) confirmă prezența simptomelor acuzate de pacienții internați.

Față de măsurile dispuse și aplicate celor două laboratoare de patiserie – cofetărie, sancționarea contravențională și suspendarea activității, reprezentanții DSVSA Vaslui vor monitoriza în continuare respectarea condițiilor igienico – sanitare, responsabile de depășirea parametrilor microbiologici, prin prelevarea de teste de sanitație și prelevarea de probe de materii prime.

De asemenea conducerea DSVSA Vaslui a luat decizia efectuării de controale și prelevare de probe din toate unitățile de patiserie și cofetărie existente în județ.”

Tot astăzi au fost date publicității, într-un final, și rezultatele analizelor prelevate de DSP de la angajații celor două cofetării. Iată la ce concluzii au ajuns reprezentanții Direcției de Sănătate Publică:

Informații despre primul focar:

“Neconformități înregistrate:

  • Deficiențe de circuit în sensul că nu există vestiar și toaleta pentru personalul cofetăriei;

  • Condițiile de depozitare sunt necorespunzătoare în sensul că produsele finite sunt păstrate alături de materia primă;

  • Nu se realizează o dezinfecție corespunzătoare în sensul că personalul nu cunoaște modul de utilizare a produselor biocide;

  • Nu s-a făcut dovada instruirii personalului cu privire la însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.

Sancțiuni aplicate: 8000 lei persoană juridică și 1600 lei persoană fizică.

Rezultate de laborator:

Din 15 probe teste de sanitație recoltate, 9 probe au fost pozitive (prezent enterobacteriaceae) si 10 probe coproculturi: 3 pozitive (Salmonella grup D).

  1. Informații despre al doilea focar:

Neconformități înregistrate:

  • În vestiarul personalului hainele de stradă sunt păstrate alături de echipamentul de protecție;

  • La toaleta personalului nu există săpun lichid și antiseptic pentru dezinfecția mâinilor;

  • Nu se realizează o dezinfecție corespunzătoare în sensul că personalul nu cunoaște modul de utilizare a produselor biocide;

  • Angajații unității nu au efectuat cursuri pentru însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.

Sancțiuni aplicate: 5000 lei persoană juridică și 800 lei persoană fizică.

Rezultate de laborator:

Din 12 probe teste de sanitație recoltate, 3 probe au fost pozitive (prezent enterobacteriaceae) si 5 probe coproculturi: negative”.

Vă reamintim că, săptămâna trecută, Spitalul „Elena Beldiman” din Bârlad s-a confruntat cu un val de pacienți ce prezentau simptome de toxiinfecție alimentară, unii aflându-se într-o stare foarte gravă, alții într-o stare moderată. Au fost internați la secția de Boli Infecțioase 28 de pacienți, laboratorul confirmând în urma analizei de coprocultură prezența bacteriei Salmonella. Pacienții au ajuns cu stări de greață, frisoane și stare generală proastă după ce au consumat prăjituri la cele două unități.

Salmonella este un gen de bacterie patogenă intestinală care cauzează unele boli infecțioase (febră tifoidă, paratifos, intoxicații alimentare etc.). Ea este cauza celor mai răspândite toxiinfecții alimentare, contaminând omul prin ingestia de mâncare sau de apă infectată.

În urma controalelor efectuate de Direcția de Sănătate Publică și Direcția Sanitar Veterinară și de Siguranță a Alimentelor, s-a dispus sistarea activității până la îndeplinirea planului de măsuri întocmit de inspectorii DSP și DSVSA. Din fericire, starea pacienților este bună, unii fiind deja externați.

Toți pacienții noștri au beneficiat de tratament specific, au fost monitorizați și starea lor de sănătate s-a ameliorat mult și foarte mult. Niciun pacient nu a dezvoltat complicații și trebuie să mulțumesc colectivului de medici și asistenți din cadrul secției de Boli Infecțioase, care a gestionat foarte bine situația”, a declarat dr. Vladislav Afteni, directorul medical al Spitalului „Elena Beldiman”.

About Tehno Redactor

One comment

  1. Aceste nereguli sunt dintotdeauna . Nu inteleg ce a facut DSV sau altfel spus cum au procedat reprezentantii celor doua cofetarii de au fentat controalele daca au fost facute . DSV-ul trebuie sa faca controale periodice , nicidecum cand se intampla o imbolnavire colectiva .

x

Check Also

STUDIU. Utilizarea suplimentelor alimentare fără recomandarea medicului la pacientele cu cancer de sân care urmează chimioterapie, asociată cu o creștere de până la 41% riscul de recurență a boliiMaria Dida

Utilizarea antioxidanților sau a altor tipuri de suplimente alimentare ...

#SurseOficiale: Recomandări SNOMR și SRROM în vederea reducerii impactului pandemiei COVID-19 asupra pacienților oncologici și asupra serviciilor de oncologieDr. Maria Corbuon 23,martie 2020 , 6:33 pm at 18:33

Infecția COVID-19 poate evolua cu o formă severă de ...

#SurseOficiale. Update. INSP: un nou algoritm de testare pentru COVID-19. Când se internează și când poate fi externat un pacient?Dr. Bianca Cucoson 23,martie 2020 , 8:09 pm at 20:09

UPDATE 27 martie 2020. Institutul Național de Sănătate Publică ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: