Home / Invatamant / POR 2014-2020 – oportunități pentru finanțare în educație (P)

POR 2014-2020 – oportunități pentru finanțare în educație (P)

Pentru cei care nu au aflat încă, în perioada 2014-2020 România beneficiază de fonduri europene destinate dezvoltării, prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020. Acest program este succesorul POR 2007-2013 și este doar unul dintre programele prin care România va putea accesa fondurile europene structurale și de investiții.

Referitor la partea de finantare educatie, aceasta este doar una dintre cele 12 axe prioritare incluse în program. Mai sunt vizate promovarea transferului tehnologic, sprijinirea dezvoltării urbane durabile, îmbunătățirea infrastructurii rutiere de importanță regională, alături de îmbunătățirea infrastructurii educaționale, despre care vom vorbi în acest articol. Mai multe informații despre întregul program și despre axele prioritare pot fi aflate din cadrul site-ului inforegionordest.ro.

Axa prioritară 10, care vizează îmbunătățirea infrastructurii educaționale, a fost inclusă în POR 2014-2020 tocmai pentru că există unele statistici îngrijorătoare cu privire la educație. Câteva dintre acestea ar fi următoarele:

  • La nivelul anului 2012 se estima că aproximativ 220.000 de copii și tineri de vârstă școlară (6-16 ani) nu frecventau efectiv nici o școală.

  • Peste 90% dintre unitățile de învățământ din sectorul primar și gimnazial necesită reabilitare.

  • Majoritatea grădinițelor și unităților școlare din mediul rural au dotări precare și nu îndeplinesc standardele corespunzătoare unei funcționări normale.

  • Doar 37% dintre tinerii cu vârste între 19 și 21 de ani, care provin din mediul rural, reușesc să devină absolvenți de învățământ secundar, spre deosebire de cei din mediul urban, al căror procent este de 68%.

  • Elevii din mediul rural care vor să continue studiile și să se înscrie în învățământul liceal sunt forțați să se confrunte cu costuri prohibitive de trai, iar acest fapt are implicații nefaste asupra participării la învățământul terțiar.

Având în vedere aceste statistici, dar și faptul că în toate regiunile României infrastructura aferentă educației necesită îmbunătățiri, fiind deficitară, sunt necesare surse suplimentare de finanțare educație.

Prin fondurile europene nerambursabile ce pot fi accesate prin POR 2014-2020 se vizează o serie de obiective specifice, dintre care menționăm (Sursa: Ghid general POR 2014-2020, actualizat 12.07.2017, publicat pe inforegionordest.ro):

  • Creșterea gradului de participare la nivelul educației timpurii și învățământului obligatoriu (în special pentru categoriile cu risc crescut de abandon școlar timpuriu);

  • Creșterea gradului de participare la învățământul profesional și tehnic, respectiv cel de învățare pe tot parcursul vieții;

  • Creșterea relevanței învățământului terțiar universitar în relație cu piața forței de muncă și sectoarele economice competitive.

Pentru a îndeplini toate aceste obiective, fondurile nerambursabile oferite prin POR 2014-2020 vor putea fi accesate prin tipuri de proiecte specifice.

Mai exact, este vorba despre acele proiecte care vizează construcția, reabilitarea, modernizarea, extinderea și/sau echiparea infrastructurii în educație. Sunt incluse aici toate nivelurile, de la sistemul de educație antepreșcolară și preșcolară, până la sistemul educațional universitar.

Potențialii beneficiari la partea de finanțare educație prin POR 2014-2020 sunt unitățile și instituțiile de învățământ ce aparțin de unitățile administrativ-teritoriale, dar și instituțiile de învățământ superior de stat.

Solicitanții pot regăsi toate informațiile necesare în cadrul site-ului menționat anterior – inforegionordest.ro – alături de ghiduri complete, glosare de termeni specifici și explicații detaliate cu privire la criteriile de eligibilitate pentru obținerea finanțării nerambursabile destinate îmbunătățirii infrastructurii educaționale.

About Mihai Vasile

x

Check Also

Elevii și studenții merituoși din Banca, sprijiniți de Primărie cu burse

Premieră, în rândul primăriilor din județul Vaslui! Peste o ...

In Memoriam C. D. Zeletin, la Academia Bârlădeană

Momente emoționante, duminică 1 Martie, la reuniunea lunară a ...

Mărțișoarele create de copiii de la CSC 2 au ajuns la sute de bârlădeni

Peste 500 de mărțișoare au fost confecționate și valorificate, ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: